Choď späť
+ porcií

Recept: Dokonalá vegánska korma (indické karí)

Milujete indickú kuchyňu? Tento recept na indické karí si zvládne doma pripraviť každý a je taký dokonalý, že si ho budete chcieť pripravovať každý týždeň.
Čas prípravy10 minút
Čas varenia35 minút
Celkový čas45 minút
Samozrejme: Hlavný chod, Obed
Kuchyňa: vegánska, vegetariánska
Kľúčové slovo: arašídové kari, indické kari, kari, thajské kari
Servings: 4 porcie

Ingredience

Korenie

  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 kusy bobkového listu
  • 1/8 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého kardamónu
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžičky mletého koriandru
  • lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička garam masala
  • štipka muškátového oriešku
  • chilli podľa chuti

Karí omáčka (ideálna je vyrobená deň vopred)

  • 2 lyžice kokosového oleja/ghee (ak nie ste vegáni)
  • 1 kus veľkej cibule, nakrájaná na drobno
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných na drobno
  • 1 kus málo štipľavej chilli papričky, nakrájaná na jemno
  • 1 lyžica zázvoru, nastrúhaného na jemno
  • soľ podľa chuti
  • 400 g olúpaných paradajok z konzervy
  • 400 ml kokosového mlieka z plechovky
  • 2 lyžice mandľového či kešu masla (zriedeného ½ šálky vody)
  • 1 lyžička cukru
  • 300 g karfiolu, rozdeleného na ružičky
  • 1 plechovka cíceru (či 2 šálky vareného cíceru),
  • šťava z limetky

S čím podávať

  • nasekaný čerstvý koriander
  • 2 šálky basmati či karfiolovej ryže alebo indické placky

Instructions

  • Cibuľu najprv opražte na oleji dozlatista.
  • Pridajte cesnak, čerstvú chilli papričku a zázvor a spolu ich 2-3 minúty restujte na miernom plameni.
  • Pridajte korenie, okrem bobkového listu, a restujte ďalšie 2 minúty.
  • Zalejte kokosovým mliekom, pridajte paradajky z konzervy a mandľové alebo kešu maslo rozšľahané vo vode. Osolíme podľa chuti a varíme 15 minút.
  • Paradajky roztlačte a pridajte cícer, bobkový list a karfiol. Varte 15-20 minút, kým karfiol nezmäkne.
  • Vyberte bobkový list.
  • V prípade potreby dochuťte soľou, limetkovou šťavou a cukrom.
  • Podávajte s ryžou alebo indickou plackou. Ozdobte čerstvým koriandrom.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!