Vlašské orechy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Vlašské orechy sú najznámejšie a najpoužívanejšie orechy vôbec. Jadrá, na ktorých si pochutnávame, sú v skutočnosti vlastne kôstkou v plodoch orecha kráľovského. Plody rastú a dozrievajú na strome v zelenej šupke, ktorá sa vďaka éterickým olejom mení na nepríjemnú hnedú farbu.

Každý, kto niekedy lúskal orechy, to dobre pozná. Keď je orech zrelý, tento ochranný obal praskne a stmavne a orech vypadne na zem.

Zaujímavé je, že vlašské orechy sa na strome začínajú tvoriť ešte skôr, ako sa na konároch objavia listy. Jadrá vlašských orechov sú veľmi zdravou potravinou, ktorú by mal každý z nás zaradiť do svojho jedálnička.

Vlašské orechy a zdravie

Titul jednej z najzdravších potravín nemajú vlašské orechy len tak. Obsahujú naozaj veľké množstvo zdraviu prospešných látok a sú dokonca označené za jednu z 10 potravín s najvyšším antioxidačným účinkom (v Top 10 sú aj pekanové orechy, lieskové orechy, čučoriedky, brusnice a fazuľa). 

Vlašské orechy obsahujú: 

  • 70 % tukov – a v nich obsiahnuté zdravé omega-3-mastné kyseliny 
  • 18 % bielkovín
  • 3 % sacharidov
  • vitamíny E, B1 či B6
  • kyselinu listovú
  • minerály: horčík, meď, zinok, vápnik, draslík, železo a fosfor
Vlašské orechy sú ukryté v škrupine orecha. Vylúpané vyzerajú ako mozoček.
Vlašské orechy sú ukryté v škrupine orecha. Vylúpané vyzerajú ako mozoček.

Konzumácia vlašských orechov má pozitívny vplyv proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení vo všeobecnosti. Obsiahnuté látky môžu znižovať krvný tlak a udržiavať nízku hladinu cholesterolu.

Prínosom je aj ich vplyv na psychiku a mozog – napokon, vyzerajú trochu ako mozog. Ich konzumácia u detí priamo podporuje správny vývoj mozgu. Navyše, orechy môžu jesť už deti od 1 roka, ale musia sa najprv pomlieť a pridať napríklad do kaše.

Tip: Čítajte na blogu: Kompletný sprievodca svetom múky z orechov.

Ako vybrať vlašské orechy

Existuje 50 druhov vlašských orechov. Okrem odrody sa delia podľa viacerých kritérií, ako je krajina pôvodu, farba a veľkosť jadra.

Sú lepšie vlašské orechy zo Slovenska a Česka alebo z USA?

Hoci je orech kráľovský rozšírený aj u nás či v Česku a v Európe, najväčšími producentmi vlašských orechov sú USA, Čína a Čile. Významným producentom je aj východná Európa, najmä Ukrajina a Rumunsko.

Vlašské orechy sa k nám dovážajú najmä z východnej Európy, väčšina predajcov ich prezentuje ako orechy vypestované v Českej republike alebo na Slovensku, ale v drvivej väčšine prípadov sa zbierajú vo východnej Európe. Česká a slovenská produkcia nie je dostatočne veľká na to, aby pokryla komerčný predaj.

Východoeurópske vlašské orechy sú však horké až trpké a ich kvalita sa v jednotlivých dodávkach líši.

Veľkosti a farby vlašských orechov
Veľkosti a farby vlašských orechov / Zdroj: http://www.summittreenuts.com/walnuts

Naopak, jadrá z USA a Čile majú výrazne lepšiu kvalitu. Keďže tieto dve krajiny sa nachádzajú na rôznych pologuliach, celoročná ponuka orechov je dobre pokrytá. V USA sa zberajú na jeseň, v Čile v prvej polovici roka od marca do mája.

Existujú štyri základné farby podľa stupňa tmavosti – extra light, light, light amber a amber. Severoamerické a juhoamerické orechy sú vo všeobecnosti svetlejšie, zatiaľ čo východoeurópske orechy sú oveľa tmavšie. Jadrá sa podľa veľkosti delia na baby, medium, large a jumbo.

Skladom 13.95 €
Naše vlašské orechy sú špeciálne zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Vlašské orechy so ŠKORICOU v mliečnej poleve

Vlašské orechy so ŠKORICOU v mliečnej poleve

Nedostupné
Prírodné vlašské orechy sú v Českej republike najobľúbenejšími orechmi. Naše vlašské orechy sú špeciálne sušené, aby vydržali chutné po celý rok a rýchlo nežltli a nezhorkli. Tieto lahodné jadrá vlašských orechov sme zaliali mliečnou polevou a zľahka posypali škoricou!
Skladom 6.07 €
Prírodné vlašské orechy sú v Českej republike najobľúbenejšími orechmi. Naše vlašské orechy sú špeciálne zasušené tak, aby vydržali vynikajúci po celý rok a nezhorkli tak rýchlo. Tieto lahodné jadrá vlašských orechov sme obalili v tmavej čokoláde, takže sú absolútne neodolateľné.

Pre predstavu, orechy s veľkosťou baby majú priemer škrupiny približne 2,5 cm, orechy jumbo majú priemer 3,2 cm a viac. Predajcovia tiež rozlišujú, koľko polovíc jadier sa nachádza v balení (čím vyšší podiel, tým kvalitnejší výrobok). Zatiaľ čo pri dovoze z východnej Európy je tento podiel zvyčajne nižší ako 50 %, pri dodávkach z USA a Čile je to 80 – 90 %.

TIP: Najkvalitnejšie vlašské orechy z USA a Čile si môžete kúpiť u nás.

Riešenie: Kombinujte vlastnú úrodu s kvalitnými dovážanými orechmi!

Možno sa vám zdá ako nezmysel kupovať orechy dovezené z USA, keď ide o plodiny vypestované u nás, ale skúste sa na to pozrieť inak.

  1. Čerstvosť: najkvalitnejšie sú čerstvé orechy. Vlašské orechy sú zo všetkých orechov najnáchylnejšie na žltnutie a plesne. Ich skladovanie dlhšie ako 2 mesiace je pomerne náročné – vyžaduje si sušenie teplým vzduchom alebo konzervovanie. Udržať stabilnú vysokú kvalitu a čerstvosť len z domácej produkcie je nemožné.
  2. Cena: americké vlašské orechy sú o niečo drahšie ako orechy z východnej Európy, ale ich kvalita je oveľa lepšia a táto vysoká kvalita sa dá udržať počas celého roka.
  3. Chuť: americká odroda Chandler má krásne svetlé jadrá, ktoré nie sú horké a nie sú také náchylné na žltnutie a plesne ako vlašské orechy z východnej Európy. Majú jemnejšiu chuť, zatiaľ čo slovenské, české alebo východoeurópske orechy majú tendenciu byť horké.
Slovenské vlašské orechy sú jedným z najobľúbenejších prírodných orechov.
Slovenské vlašské orechy sú jedným z najobľúbenejších prírodných orechov.

Ideálne riešenie: najlepšie je mať orech kráľovský v záhrade a skonzumovať vlastné orechy do 2 mesiacov po zbere. Po zvyšok roka je lepšie konzumovať orechy dovezené z USA alebo Čile.

Tip: Hľadáte zdravú nátierku? Vyskúšajte fitness syrovú nátierku s nivou a vlašskými orechmi.

Vlašské orechy – skladovanie a starostlivosť o ne

Ako uskladniť vlašské orechy? 

Vlašské orechy sa odporúča skladovať na suchom a tmavom mieste, najlepšie pri teplote 10 – 20 °C vo vzduchotesnej sklenenej nádobe. Môžu sa tiež skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe, najlepšie v zásuvke na zeleninu. Mleté vlašské orechy a jadrá sa môžu aj zamraziť vo vrecku.

Vedeli ste, že sa vyrába olej z vlašských orechov? Je skvelý v kozmetike a vo varení.
Vedeli ste, že sa vyrába olej z vlašských orechov? Je skvelý v kozmetike a vo varení.

Ako zavariť vlašské orechy? 

Jadrá sa môžu aj zavárať. Orechy vložte do umytých a suchých pohárov a vložte ich na 3 minúty do rúry vyhriatej na 80 °C. Potom poháre vyberte, zatvorte viečkami, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Vylúpané orechy sa dajú konzervovať aj naložením do medu. V hrnci zmiešajte med a orechy v pomere 1 : 1 a pomaly zahrievajte, kým sa med nerozpustí. Potom ich nalejte do sterilných zaváracích pohárov a uzavrite viečkami.

Ako sušiť vylúpané orechy?

Vlašské orechy sa môžu sušiť na vzduchu pri teplote približne 30-35 °C. Rozložte ich v jednej vrstve na sieťku a nechajte ich sušiť prirodzene približne 2 týždne, pričom ich pravidelne otáčajte. Ďalšou možnosťou je sušiť ich v sušičke alebo v rúre pri nízkej teplote, maximálne pri 50 °C. Pred uskladnením sa uistite, že sú orechy úplne vysušené.

Ako si vychutnať vlašské orechy?

Vlašské orechy sú v kuchyni nenahraditeľnou ingredienciou. Sú vynikajúce do koláčov, vianočného pečiva (napr. plnené orechy), ale možno ich pridať aj do šalátov, nátierok alebo paštét.

Lúpané vlašské orechy sa výborne hodia do zdravých šalátov.
Lúpané vlašské orechy sa výborne hodia do zdravých šalátov.

Môžete ich pridať namiesto píniových orieškov do bazalkového pesta, sú výborné aj na prípravu orechového masla. Klasikou je pridať ich do domácej granoly alebo ich chrumkať ako zdravú alternatívu chipsov a lupienkov.

Tip: Inšpirujte sa našimi tipmi na recepty s vlašskými orechmi!

Vlašské orechy – fun facts: 

  • Zo spálených orechových škrupín sa vyrába aktívne uhlie, ktoré sa potom používa napríklad ako súčasť filtrov v plynových maskách alebo na filtrovanie vody od nečistôt.
  • Väčšina z nás vie, že šupky a listy orechov nám nepríjemne zafarbia ruky. Ale vedeli ste, že odvar z listov sa v starovekom Ríme používal na farbenie vlasov? Dámy, ktoré toto farbivo používali, sa mohli pochváliť nádhernými medenými vlasmi.
  • Orech môže vyrásť až do výšky 30 metrov a zo svojho koreňového systému uvoľňuje látky, ktoré udržujú ostatné konkurenčné rastliny v dostatočnej vzdialenosti. Jeden dospelý strom môže vyprodukovať až 300 kg orechov.
  • Vlašské orechy sú skutočne prehistorickou potravinou. Archeologické nálezy dokazujú, že vlašské orechy poznali naši predkovia už v neolite, t. j. v mladšej dobe kamennej, 8000 – 5000 rokov pred naším letopočtom. 

FAQ – Často kladené otázky

S čím lúpať vlašské orechy?

Vlašské orechy najlepšie olúpete luskáčikom na orechy.

Nezabudnite, že lúpanie vlašských orechov môže byť zdĺhavé a namáhavé. Ak chcete ušetriť čas, môžete si kúpiť už vylúpané vlašské orechy.

Ako vznikajú plody vlašských orechov?

Plody vlašských orechov vznikajú z opeleného kvetu. K opeleniu môže dôjsť vetrom alebo prenosom peľu hmyzom. Po opelení sa z kvetu postupne vyvíja škrupina orecha, ktorá chráni dužinu a samotný orech. Dužina môže tvoriť vnútornú časť orecha alebo môže byť od škrupiny oddelená tenkou blanou. Orech potom rastie a dozrieva na strome niekoľko mesiacov.

Kde rastú vlašské orechy?

Hoci mnohí Slováci majú vo svojich záhradách orech kráľovský, najväčšími producentmi vlašských orechov sú Čína a USA. Zaujímavosťou je, že vlašské orechy sa na strome začínajú tvoriť skôr, ako sa na konároch objavia listy. Zbierajú sa však až na konci prázdnin alebo v priebehu septembra. Ak ich chcete zbierať samy, používajte rukavice, pretože oleje z vlašských orechov spôsobujú hnedú farbu pokožky.

Aké sú výživové hodnoty vlašských orechov?

V 100 g vlašských orechov nájdete 13 gramov sacharidov, 65 gramov tukov, 15 gramov bielkovín a 7 gramov vlákniny.

Obsahujú tiež vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré majú ďalšie zdravotné účinky.

Koľko vlašských orechov môžem denne zjesť?

Všeobecne sa odporúča konzumovať približne 1 až 2 porcie vlašských orechov denne. Jedna porcia by mala obsahovať približne 30 gramov, čo je približne 5 až 7 orechov. Je dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku, pretože vlašské orechy majú vysoký obsah tuku a ich nadmerná konzumácia by mohla viesť k nadbytočným kalóriám.

Aké sú účinky vlašských orechov na zdravie?

Je to zdravá potravina bohatá na omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, vitamín E a minerály ako horčík a zinok.

Môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, podporiť zdravie mozgu a zlepšiť kognitívne funkcie. Okrem toho môžu pomôcť regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Je však dôležité konzumovať ich s mierou, pretože obsahujú veľa kalórií.

Tipy na recepty s vlašskými orechmi z blogu OchutnejOřech

  • Lahodné maslo z vlašských orechov
  • Jednoduchý jablčný koláč s vlašskými orechmi
  • Nakladaný hermelín s vlašskými orechmi
  • Zelený šalát s nivou a vlašskými orechmi
  • Luxusná a vláčna kefírová bábovka

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

4 komentáre

  1. Dobrý deň,
    Ďakujem za vaše orechy. Dnes mi prišla objednávka vlašských orechov a sú vynikajúce, krásne čisté. Okrem toho ďakujem za malý darček od vás. Je to milá pozornosť, ktorá ma potešila.
    Odporúčam váš obchod všetkým.
    Vďaka Peter V

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2