Neverila som, že vegan tiramisu môže byť také dobré. Potrebovala som pre návštevu pripraviť vegánske tiramisu bez vajec a bez mascarpone a skúsila som vytvoriť krém z kešu orieškov a kokosového mlieka.
Výsledok bol dokonalý. Keďže vegánske cukrárske piškóty sa ťažko zháňajú, pripravila som aj recept na jednoduché vegánske piškóty, ktoré môžete použiť na tiramisu bez laktózy a vajec.
Z čoho a ako vyrobiť domáce vegánske piškóty
Recept na tieto piškóty je extrémne jednoduchý a myslím si, že vďaka týmto piškótam je výsledok celého vegan tiramisu taký dokonalý. Stačí zmiešať niekoľko bežne dostupných ingrediencií, ktoré už pravdepodobne máte doma – trochu múky, citrónovej šťavy alebo jablčného octu (nebojte sa toho, myslím, že je to ešte lepšie ako použiť citrónovú šťavu), cukor a rastlinné mlieko – a za chvíľu máte v rúre základ pre lahodné vegánske tiramisu.
Dlho som sa do toho nechcela púšťať, pretože som si myslela, že to bude zložité, ale výroba domácich piškót je jednoduchšia, ako si myslíte. Cesto pečiete asi 22 minút dozlatista a potom ho nakrájate na piškóty. A máte hotovo.
Čo použiť namiesto mascarpone do vegan tiramisu?
Po dlhom čase experimentovania s rôznymi prísadami som našla dokonalú kombináciu. Myslím si, že ideálne je použiť prírodné kešu oriešky spolu s kokosovým mliekom (husté mlieko na varenie). Ak nemáte naozaj výkonný mixér, namočte kešu oriešky najprv asi na 30 minút do horúcej vody. Potom krém ochuťte ešte vanilkou a javorovým sirupom.
Aký kávový likér použiť na vegánske tiramisu?
Ja osobne nedám dopustiť na klasiku ako je Kahlúa. Jeho bohatá kávová chuť s nádychom vanilky dokonale podčiarkne krémovosť mascarpone alebo jej vegánskej alternatívy v podobe kešu orieškov s kokosovým olejom.
Ak však máte radi menej sladké, vyskúšajte Tia Maria, ktorá má o niečo jemnejší a ľahší profil. Pre tých, ktorí chcú naozaj intenzívny zážitok, odporúčam siahnuť po kvalitnom espresso likéri – v ňom sa káva naozaj ukáže vo svojej plnej sile.
A ak chcete niečo extra zaujímavé, skúste pridať pár kvapiek likéru s mandľovou príchuťou, napríklad Amaretto – výsledkom bude nádherná harmónia chutí, ktorá vás prenesie priamo do talianskej kaviarne. Každý likér dodá tiramisu iný charakter, preto sa nebojte experimentovať a nájsť ten, ktorý vám najviac vyhovuje.
Prečo voliť bezkofeínovú kávu
Ak radi maškrtíte aj večer, odporúčam do tiramisu použiť bezkofeínovú kávu, aby sa vám nestalo to, čo mne po návšteve mojej obľúbenej talianskej reštaurácie. Po večeri som si dala tiramisu a potom som nemohla spať až do tretej hodiny ráno!
Často kladené otázky
Ako dlho vydrží vegan tiramisu?
Vegan tiramisu vydrží v chladničke až 5 dní. Neobsahuje vajcia, takže sa ho nemusíte obávať.
Mám málo piškótov, čo robiť?
Urobte medzi nimi väčšie medzery a vyplňte ich krémom.
Musí byť tiramisu pred podávaním v chladničke?
Áno, tiramisu chutí najlepšie na druhý deň, pretože sa piškóty naozaj namočia a zmäknú. Ak sa ponáhľate, nechajte tiramisu v chladničke aspoň 3 hodiny.
Jednoduché a dokonalé vegan tiramisu bez vajec a bez mascarpone
Ingrediencie
Vegánske piškóty
- 2 + 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 + 1/2 hrnčeka cukru
- 2 ČL jedlej sódy
- 1 ČL soli
- 1 1/3 hrnčeka rastlinného mlieka napríklad mandľového alebo sójového
- 2/3 hrnčeka rastlinného oleja napríklad repkového
- 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy alebo jablčného octu
- 1 PL vanilkového extraktu
Tiramisu
- 1 hrnček naturálnych kešu
- 3 PL agávového sirupu alebo javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 plechovka kokosového mlieka 400 ml
- 1 PL kakaa na posypanie
- 120 ml espressa alebo silnej kávy odporúčame bez kofeínu
- 2 PL kávového likéru napr. Kahlúa
- voda podľa potreby
Pokyny
Piškóty
- Rúru predhrejte na 180 °C. V jednej miske zmiešajte suché prísady. V druhej miske zmiešajte mokré prísady a postupne ich primiešajte do suchých, kým nevznikne hladké cesto.
- Na vysoký plech (ktorý zaberá celú rúru) položte papier na pečenie, rovnomerne naň rozložte cesto a pečte 22-28 minút. Piškóty by mali byť zlatisté a na špajdľu by sa nemali lepiť zvyšky cesta.
- Po vychladnutí nakrájajte piškóty na pásiky široké asi 2,5 cm. Tieto „piškóty“ tvoria základ tiramisu.
Tiramisu
- Kešu oriešky zalejte vriacou vodou a nechajte ich 10-30 minút odstáť, kým nezmäknú. Potom ich sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Rozmixujte kešu oriešky s javorovým sirupom, kokosovým mliekom z plechovky a vanilkovým extraktom.
- Zmiešajte espresso s kávovým likérom a doplňte vodou na objem 180 ml.
- Piškóty namočte do kávy a likéru a poukladajte ich do zapekacej misy (23 × 33 cm).
- Polovicu krému rovnomerne rozotrite na piškóty.
- Položte druhú vrstvu piškót namočených v káve s likérom.
- Dezert prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc.
- Pred podávaním posypte povrch kakaom.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?