Jeseň je obvyklým obdobím na zber tekvíc. Aj vy hľadáte tie najlepšie recepty z tekvíc? Vyskúšajte tekvicové guľky! Sú ideálne ako zdravé občerstvenie k televízii, ako jednohubky pre návštevu alebo ako ľahká večera. Tekvicové guľky s tekvicovými semienkami si určite zamilujete. V recepte používame maslo, ale môžete ich pripraviť aj vegánske, ak ich pripravíte s olivovým olejom.
Prečo robiť tekvicové guľky z tekvice Hokkaido
Tekvica hokkaido je bohatá na živiny a obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, ktorá je prospešná pre trávenie. Okrem toho má príjemnú chuť a je vynikajúcou voľbou pre zdravé stravovanie.
Dužina tekvice obsahuje 90 % vody. Obsahuje tiež horčík, zinok, fosfor, draslík, meď, selén, sodík a vitamín A. Nechýbajú v nej bielkoviny, kvalitné nenasýtené mastné kyseliny a kyselina nukleová. Preto je tento druh tekvice najvhodnejší na výrobu tekvicových guliek.
Tip: Vyskúšajte grilovanú tekvicu ako prílohu k vegetariánskemu burgeru z červenej repy.
Jeseň alebo čas zberu tekvice
Na svete existuje obrovské množstvo tekvíc, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou, tvarom aj využitím. Mnohé druhy sa pestujú najmä pre ich chutnú a zdravú dužinu. Obrovské, žlté a oranžové plody tekvíc zdobia na jeseň mnohé záhrady a stali sa nespochybniteľným symbolom Halloweenu.
Čas zberu sa môže líšiť v závislosti od druhu tekvice, ale všeobecne sa tekvice zbierajú na jeseň, pred prvými mrazmi. Odporúča sa sledovať zrelosť tekvíc a vybrať vhodný čas na zber, keď sú tekvice zrelé a plody sa ľahko oddeľujú od stopiek.
Skôr, ako sa pustíte do varenia tekvicových guliek, musíte zvážiť, ako dlho tekvicu v špajzi skladujete. Po jej kúpe alebo nazbieraní by ste jej mali dopriať aspoň 14-dňovú siestu.
Jesť tekvicu so šupkou alebo bez
Tekvica hokkaido sa môže jesť pečená aj so šupkou, ale na prípravu guličiek je vhodnejšie ju ošúpať a upiecť bez šupky.
Tip: Pozrite si 5 najlepších receptov z tekvice.
Prečo jesť tekvicové semienka
Tekvicové semienka sú ploché oválne semená, ktoré sa nachádzajú v strede plodu tekvice. Väčšina účinných látok sa získava zo surových tekvicových semienok alebo z tekvicového oleja lisovaného za studena.
Tekvicové semienka sú jedným z najlepších prírodných zdrojov zinku. Aby sa zinok v tele čo najlepšie vstrebával, potrebuje vitamín A, ktorý tekvica tiež obsahuje.
Tip: Prečítajte si na blogu – tekvicové semienka, všetko, čo o nich potrebujete vedieť.
Ako pripraviť domáce tekvicové guľky
Nakrájajte tekvicu na malé kúsky, aby bola čo najrýchlejšie upečená, a potom ju môžete len roztlačiť vidličkou. My sme ju piekli 30 minút pri teplote 160 stupňov. Tekvicu upečte na plechu vystlanom papierom na pečenie spolu s maslom (alebo olejom), soľou, kurkumou a koriandrom.
Keď je tekvica mäkká, vyberte ju z rúry a preložte do misy. Tekvicu roztlačte vidličkou alebo ručným mixérom a pridajte strúhanku. Zo zmesi vytvarujte guľky a obaľte ich v semienkach.
Vegánska zálievka na tekvicové guľky
Vegáni si môžu pripraviť vegánsku zálievku alebo kešu „syrový dip“, prípadne si pripraviť čistú kešu zálievku bez jogurtu. Stačí rozmixovať kešu oriešky, pridať limetku a mätu.
Tip: Skúste si doma vyrobiť tekvicový hummus.
Jogurtový dip na tekvicové guľky
Guľky podávame s jemným dipom z jogurtu, namočených kešu orieškov, limetky a mäty. Prísady jednoducho rozmixujeme v kvalitnom mixéri do hladka a podávame. Ak nemáte doma kešu oriešky, môžete si zálievku pripraviť aj len z jogurtu, stačí mätu nakrájať nadrobno, vmiešať ju do jogurtu a ochutiť limetkou.
Čo ďalšie si uvariť a upiecť? Tie najlepšie recepty z tekvice len u nás
Fantázii sa medze nekladú a platí to aj pre tekvicu, môžete ju piecť na slano alebo na sladko, použiť ju do šalátov alebo ako prílohu k mäsu či tofu a v neposlednom rade si môžete pripraviť obľúbenú tekvicovú polievku.
Na blogu Ochutnej Ořech nájdete recept na tekvicovú polievku s kokosovým mliekom a zázvorom. Ak máte radi slané, ideálny je recept na slaný tekvicový koláč alebo quiche a tekvicovú omáčku na cestoviny. Nakoniec si môžete pochutnať na tekvicovom dezerte, napríklad na tekvicovom koláči s orechovou krustou.
FAQ – Často kladené otázky
Aké sú najlepšie tekvicové semienka do receptu na tekvicové guľky?
Každá zrelá tekvica obsahuje tekvicové semienka, ale najvhodnejšie sú semienka z tekvice olejnej, pretože majú najtenšiu šupku a nemusia sa lúpať.
Ako si pripraviť vlastné tekvicové semienka do receptu na tekvicové guľky?
Ak chcete z tekvice získať semená, rozrežte ju na polovicu a vydlabte vnútro tekvice. Neolúpané semená majú zvyčajne bielu šupku, ktorej hrúbka sa líši v závislosti od typu tekvice a ktorú je často potrebné odstrániť. Jadro vo vnútri je tmavozelené.
Musím pražiť tekvicové semienka do tekvicových guliek?
Nie je potrebné pražiť tekvicové semienka.
Aký jogurt použiť na dip k tekvicovým guľkám?
V recepte na tekvicové guľky použite biely jogurt.
Čím nahradiť maslo v recepte na tekvicové guľky?
Maslo v recepte na tekvicové guľky je najlepšie nahradiť olivovým olejom.
Sú slané tekvicové guľky zdravé?
Ak sa ako pri každej inej pochúťke budete riadiť zásadou všetko s mierou, môžeme povedať, že tekvicové guľky sú zdravé.
Je recept na tekvicové guľky vegánsky?
Áno, ak nepoužijete maslo a pripravíte si vlastný vegánsky dresing.
Ako dlho trvá príprava tekvicových guliek?
Najdlhšie trvá príprava a varenie tekvice hokkaido na tekvicové guľky. Na prípravu si vyhraďte celkovo až 50 minút.
Aké sú tekvice na varenie?
Medzi najčastejšie používané v kuchyni patria:
Tekvica Hokkaido – má okrúhly tvar a oranžovú šupku s červeným nádychom. Vďaka svojej sladkej chuti je ideálnou surovinou na varenie, pečenie a grilovanie. Je vhodná aj do šalátov. A pozor, je to jediná tekvica, ktorá sa nelúpe.
Muškátová tekvica (maslová) – spoznáte ju podľa plochého tvaru a zelenej alebo oranžovej šupky. Najčastejšie sa používa do dezertov, pretože má špecificky sladkú a orechovú chuť.
Cuketová tekvica – táto tekvica sa vyznačuje okrúhlym tvarom, bielou alebo žltou šupkou a jemnou chuťou. Spoľahlivo vám poslúži v kuchyni, napríklad ako zelenina do polievky.
Patizón – malá a plochá tekvica s drsnou šupkou a bielou alebo zelenou dužinou má jemnú a mierne sladkú chuť. Používa sa napríklad pri príprave príloh a šalátov.
Prečo variť z tekvice tekvicové guľky?
Zaradenie tekvice do vášho jedálnička pozitívne ovplyvní kvalitu vášho zdravia. Posilňuje imunitu, upokojuje myseľ, prispieva k lepšej činnosti srdca, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu tukov v krvi, podporuje činnosť pankreasu a zmierňuje urologické problémy.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na jednoduchý luxusný jablkový koláč s vlašskými orechmi
- Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom
- Recept: Vláčne čokoládové cupcakes s malinami
- Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo–horčicovou zálievkou
- Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou
Recept: Jednoduché tekvicové guľky so semienkami a jogurtovým dipom
Ingrediencie
Ingrediencie na guľky
- 1 tekvica hokkaido
- 50 g masla
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička mletého koriandru
- štipka soli
- 3 lyžice strúhanky
- 50 g tekvicových semienok
- 6 najemno nakrájaných lístkov šalvie
Ingrediencie na dip
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 hrsť vopred namočených kešu
- 1/2 limetky
- 6 lístkov mäty
Inštrukcie
- Nakrájajte tekvicu na menšie kúsky a vložte ju do plechu s papierom na pečenie.
- Dochuťte soľou, pridajte maslo a korenie.
- Pečte pri teplote 160 stupňov približne 30 minút, kým nebude mäkká. Môžeme ju rozmixovať alebo roztlačiť vidličkou, pridajte strúhanku a vytvarujte guľky.
- Obaľte guľky v semienkach a podávajte s jogurtom zmiešaným s kešu orieškami a ochuteným limetkou, mätou a soľou.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?