Ako skladovať sušené ovocie?

Sušenie ovocia je skvelý spôsob, ako uchovať úrodu z vašej záhrady. Na rozdiel od mrazeného ovocia, džemov a marmelád, je sušené ovocie skvelou pochúťkou, ktorá vydrží v skvelom stave až rok. Navyše je to najstarší spôsob konzervácie na celoročné použitie.

Výroba kvalitného sušeného ovocia s dlhou trvanlivosťou si vyžaduje správnu prípravu, ale predovšetkým priaznivé podmienky skladovania.

Ako pripraviť sušené ovocie na skladovanie?

Môžete si buď kúpiť sušené ovocie, ktoré je už hotové, alebo si ho môžete usušiť doma. Ak chcete získať najlepšiu chuť sušeného ovocia, je dobré zbierať ho na vrchole zrelosti, keď je najsladšie a najšťavnatejšie.

TIP: Vyskúšajte naše najobľúbenejšie sušené mango, sušené marhule, sušené datle.

Ovocie umyte, osušte a odstráňte prípadné vady na kráse. Potom ho nakrájajte na rovnako veľké plátky alebo kocky a rozložte ich na jednotlivé poschodia v sušičke. Čas a teplotu sušenia určujte podľa pokynov výrobcu sušičky. Nič zložité, však?

Vo všeobecnosti platí, že pri použití nižšej teploty počas dlhšej doby sa dosiahne konzistentný konečný produkt.

Tip: Mango – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Kedy je ovocie dostatočne usušené?

Keď sa ovocie zmenšuje a redukuje, pravidelne ho kontrolujte. Správne vysušené ovocie spoznáte podľa toho, že je zvrásnené a na dotyk nesmie byť lepkavé. Pred uložením do nádoby a prípravou na skladovanie nechajte ovocie úplne vychladnúť.

Výber nádoby na skladovanie sušeného ovocia je dôležitý.
Výber nádoby na skladovanie sušeného ovocia je dôležitý.

Mohlo by vás zaujímať: Sušený ananás – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Akú nádobu na sušené ovocie zvoliť?

Vďaka svojmu zloženiu je sklo nepriepustné pre chemické a plynné látky. Druhou výhodou je jeho vynikajúca tepelnoizolačná vlastnosť, pretože udržiava počiatočnú teplotu oveľa dlhšie ako iné materiály.

Okrem toho sa skladá len z minerálnych solí, takže nehrozí riziko prenosu organických látok. Ešte lepšie je, ak je sklo farebné, pretože použitie farebného skla blokuje vstup určitých vlnových dĺžok svetla (vrátane ultrafialového), takže výživové a organoleptické vlastnosti ovocia zostávajú nezmenené.

Dôležitý je aj typ uzáveru nádoby, pretože vzduchotesný uzáver zabezpečuje ochranu potravín pred nadmerným kontaktom s kyslíkom, ktorý môže viesť k oxidácii lipidov a podporovať rast aeróbnych baktérií.

Ideálnou nádobou na skladovanie sušeného ovocia je sklo.

V akom prostredí skladovať ovocie?

Ovocie skladujte na suchom a tmavom mieste mimo potencionálneho vniknutia hmyzu.

Ideálne podmienky skladovania je chladné prostredie, bez ohľadu na to, či je výrobok zabalený alebo nie. Chlad môže v skutočnosti predĺžiť trvanlivosť sušeného ovocia až na niekoľko rokov.

Výrobok je možné skladovať pri izbovej teplote aj počas zimného obdobia bez akýchkoľvek problémov z dôvodu nízkych teplôt, pokiaľ nie je miestnosť prehriata.

Kde skladovať sušené ovocie? Najlepšie na suchom a tmavom mieste.
Kde skladovať sušené ovocie? Najlepšie na suchom a tmavom mieste.

V lete sa však odporúča skladovať výrobok v chladničke alebo v čo najchladnejšom prostredí, pretože zvýšené teploty môžu podporiť hnilobu.

Tip: Figy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Čo sa stane s ovocím, keď sa neskladuje správne?

Pravidelne kontrolujte skladované zásoby. Dávajte pozor na kondenzáciu vlhkosti, stratu farby alebo pleseň, ktoré môžu vzniknúť pri zlom skladovaní.

Vytiahnite nádoby alebo vrecká, ktoré vykazujú známky vlhkosti, sú zaparené, zapáchajú alebo sa v nich tvorí pleseň, a vyhoďte ich.

Medzi ďalšie príznaky pokazeného sušeného ovocia patrí slabá a nekvalitná farba, nedostatok chuti alebo dokonca pachuť a tvrdosť ovocia.

Ak budete ovocie skladovať správnym spôsobom, mali by ste sa vyhnúť všetkým týmto komplikáciám a nebudete musieť vyhadzovať pracne usušené ovocie.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo sú datle zdravé a ako ich využiť v kuchyni

Ako dlho vydrží správne uskladnené sušené ovocie?

Pri teplote približne 15 °C zostávajú plody stabilné počas jedného roka. Pri teplote približne 25 °C vydrží sušené ovocie o polovicu kratšie, t. j. približne 6 mesiacov.

Ak chcete ovocie skladovať dlhšie, dajte ho do mrazničky, kde vydrží takmer neobmedzene dlho.

Môže sa sušené ovocie skladovať v mrazničke? Áno.
Môže sa sušené ovocie skladovať v mrazničke? Áno.

Ak kupujete balené sušené ovocie v supermarkete, je dôležité skontrolovať, či obsahuje konzervačné látky, ako je cukor, alebo je čisto prírodné, t. j. je bez konzervačných látok. Prírodné ovocie sa ťažšie skladuje a vydrží približne pol roka. Ovocie s konzervačnými látkami má trvanlivosť až o polovicu dlhšiu.

Lyofilizované ovocie

Môže sa stať, že si v obchode nekúpite sušené ovocie, ale lyofilizované ovocie. Čo ste to vlastne kúpili?

Lyofilizácia ovocia je proces, ktorý sa používa na konzervovanie čerstvých produktov, ktoré vydržia dlhšie aj bez konzervačných látok. Cieľom je zachovať neporušený nutričný profil zložiek.

Proces lyofilizácie ovocia prebieha umiestnením kúskov ovocia do vákuovej komory pri teplote pod bodom mrazu. Pevné mokeluly vody v ovocí sa zmenia na plyn a rozptýlia sa. Tento proces zachováva ovocie neporušené a dodáva mu takmer čerstvý vzhľad. Zachová sa aj veľká časť živín obsiahnutých v čerstvom ovocí.

Vyberte si zo širokej ponuky lyofilizovaného ovocia, ktoré je čisto prírodné, bez konzervačných látok a pridaného cukru.
Vyberte si zo širokej ponuky lyofilizovaného ovocia, ktoré je čisto prírodné, bez konzervačných látok a pridaného cukru.

Tip: Lyofilizácia ovocia alebo všetko, čo potrebujete vedieť

Hoci ide o ovocie bez konzervačných látok, vďaka špeciálnej metóde sušenia vydrží až 2 roky. Pozor však, len ak balenie ovocia nie je otvorené, pretože lyofilizácia je náchylná na vlhkosť. Preto sa odporúča konzumovať lyofilizované ovocie čo najskôr.

Preskúmajte naše lyofilizované ovocie v našom e-shope. Ponúkame lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Máme však ovocie sušené mrazom aj v mnohých ďalších variantoch.

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech

  • Hrozienka a zdravie: Prečo jesť hrozienka?
  • Moruša – všetko, čo o nej potrebujete vedieť
  • Melón – Ako vybrať melón?
  • Goji ako súčasť zdravej stravy
  • Kokos: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

FAQ – Často kladené otázky

Aký je najlepší spôsob skladovania ovocia?

Ovocie je najlepšie skladovať na chladnom a suchom mieste pri teplote približne 5 – 10 °C a relatívnej vlhkosti približne 85 – 90 %. Dôležité je tiež oddeliť jednotlivé druhy ovocia od seba, aby sa zabránilo prenosu pachov a chutí.

Ako uchovávať sušené ovocie čo najdlhšie čerstvé?

Najlepší spôsob, ako udržať sušené ovocie čo najdlhšie čerstvé, je skladovať ho v chladnom a suchom prostredí v nepriepustných nádobách alebo uzavretých vreckách. Je dôležité minimalizovať prístup vzduchu, vlhkosti a tepla, ktoré môžu spôsobiť stratu kvality a rýchlejšie kazenie.

Môže sa sušené ovocie skladovať aj v mrazničke?

Áno, sušené ovocie môžete skladovať v mrazničke.

Je sušené ovocie zdravé?

Áno, sušené ovocie je zdravé, pretože je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Majte však na pamäti, že sušené ovocie obsahuje viac cukru ako čerstvé ovocie, preto by ste ho mali konzumovať s mierou.

Ako sušiť ovocie doma?

Ak chcete ovocie sušiť doma, postupujte takto:

Ovocie umyte a nakrájajte na tenké plátky alebo kúsky.
Ovocie rozložte na papier na pečenie alebo na sieťku na sušenie.
Ovocie vložte do rúry alebo na sušiaci prístroj.
Nastavte teplotu na približne 50-60 stupňov Celzia.
Ovocie nechajte sušiť 4-8 hodín alebo dlhšie, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Ovocie pravidelne otáčajte, aby sa usušilo rovnomerne.
Po dokončení nechajte ovocie úplne vychladnúť a uložte ho do vzduchotesnej nádoby.

Nezabudnite, že rýchlosť sušenia ovocia závisí od druhu ovocia, hrúbky plátkov a nastavenej teploty. Sledujte proces a podľa potreby upravte čas a teplotu.

Aký je rozdiel medzi sušeným a lyofilizovaným ovocím?

Sušené ovocie sa pripravuje sušením pri vysokej teplote, zatiaľ čo lyofilizované ovocie sa suší zmrazením a odparovaním. Lyofilizované ovocie je zvyčajne krehkejšie a zachováva si viac vitamínov a prirodzenej chuti ako sušené ovocie.

Môžem používať sušené ovocie do pečenia?

Áno, môžete piecť so sušeným ovocím.

Do čoho môžem dať sušené ovocie?

Sušené ovocie môžete pridať do kaše, müsli, müsli, jogurtu, energetických tyčiniek alebo ako samostatnú desiatu.

Tip: Recepty so sušeným ovocím na raňajky nájdete TU.

Obsahuje sušené ovocie rovnaké vitamíny ako čerstvé ovocie?

Áno, sušené ovocie obsahuje rovnaké vitamíny ako čerstvé.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1