Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo–horčicovou zálievkou

Ak milujete pečené sladké zemiaky – batáty, určite si zamilujete tento rukolový šalát s pekanovými orechmi a medovo-horčicovým dresingom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a prakticky najdlhšie trvá nakrájanie batátov a ich následné upečenie. Skvele sa k nemu hodí naša úžasná medovo-horčicová zálievka. Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo-horčicovým dresingom je recept, ktorý nikdy nesklame.

Rukolový šalát s pečenými batátmi
Rukolový šalát s pečenými batátmi

Prečo jesť rukolový šalát: Rukola je zdravá

Čo je to rukola? Rukola je obľúbená zelenina pestovaná po celom svete. Rukola je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, vitamínu A a vitamínu C. Rukola je tiež dobrým zdrojom vápnika, železa a draslíka. Je tiež jedným z mála rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií (len 25 kalórií na 100 gramov) a vysokému obsahu vlákniny je rukola výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Rukola je bohatá na draslík, ktorý podporuje zdravú činnosť srdca tým, že pomáha regulovať krvný tlak. Vďaka vysokému obsahu vlákniny rukola pomáha znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu, čím podporuje zdravie srdca a ciev.

Rukola obsahuje vitamíny A a C, ktoré sú kľúčové pre zdravie očí. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravie sietnice, zatiaľ čo vitamín C pomáha predchádzať šedému zákalu. Tak čo, tešíte sa na prípravu chutného rukolového šalátu?

Rukolový šalát s pečenými batátmi
Rukolový šalát s pečenými batátmi

Pečené batáty – delikatesa, ktorá neomrzí

Batáty sú prirodzene sladké a ich chuť sa po upečení ešte zvýrazní. Napriek tomu majú nízky obsah sacharidov! Je to až neuveriteľné. Pečenie batátov je rovnako jednoduché ako pečenie bežných zemiakov. A ako dosiahnuť tú najlepšiu chuť v rúre? Tu je tajomstvo: Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite olivový olej a pečte ich v horkovzdušnej rúre. Pri experimentovaní s maslom sa batáty nevydarili tak dobre ako s olejom.

Medovo-horčicová zálievka – základ, ktorý podtrhne chuť každého šalátu

Batáty sú síce sladké samy o sebe, ale výborné sa doplňujú s medovo-horčicovým dresingom. Jeho príprava je taká jednoduchá, že ho po chvíli zvládnete aj od oka. A nebojte sa, nie je príliš sladký! Med zjemňuje ostrú chuť citróna a zároveň zahusťuje zálievku.

Príprava zálievky na tento zdravý šalát je veľmi jednoduchá. Stačí zmiešať med, citrónovú šťavu, horčicu a olivový olej a je hotovo. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte do dresingu viac horčice. Ak máte naopak radšej sladšie chute, pridajte viac medu. Nebojte sa experimentovať a prispôsobte zálievku svojej chuti.

Medovo-horčicová zálievka
Medovo-horčicová zálievka

Rukolový šalát je super v lete aj v zime

Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo-horčicovým dresingom je naozaj všestranný. Je to náš stály favorit a jeme ho po celý rok. V lete je osviežujúci vďaka medovo-horčicovej zálievke a v zime si ho radi doprajeme ako teplý šalát vďaka pečeným batátom.

Ako pripraviť rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo-horčicovou zálievkou?

Prejdime teraz k príprave rukolového šalátu s medovo-horčicovým dresingom. Predhrejte rúru na 220 °C. Batáty ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky. Ak máte väčšie batáty, nakrájajte ich na polkruhy.

Pridajte jeden a pol lyžice olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti a všetko dôkladne premiešajte. Zemiaky rozložte na plech a pečte ich 20 minút. Potom zemiaky otočte a pečte ďalších 10 minút, kým nebudú mať krásnu zlatistú farbu.

Pekanové orechy
Pekanové orechy sú v rukolovom šaláte výborné

Kým sa zemiaky pečú, môžete začať pripravovať medovo-horčicový dresing. V uzatvárateľnej nádobe rozmiešajte 1 lyžicu medu, 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1/2 lyžičky dijonskej horčice a soľ a korenie podľa chuti. Potom premiešajte lyžicou, zavrite nádobu a ešte raz pretrepte.

Potom začnite pripravovať ostatné prísady do šalátu. Na suchej panvici opražte pekanové orechy na stredne silnom ohni, kým nezačnú voňať. Potom ich odložte bokom, aby vychladli.

Keď sú všetky prísady pripravené, môžete začať zostavovať šalát. Do misy dajte rukolový šalát, pečené zemiaky, pekanové orechy a kozí alebo feta syr. Pridajte dresing a premiešajte. Potom môžete podávať.

Tipy na ďalšie zálievky na šalát

Ak máte chuť na niečo krémovejšie, vyskúšajte našu horčicovú zálievku na šalát z kešu.

Často kladené otázky

Ako pripraviť veganský rukolový šalát?

Namiesto syru použite napríklad tempeh. Zbytok ingrediencií je vegánskych.

Pomáha rukolový šalát schudnúť?

Všetky zeleninové šaláty sú väčšinou vhodné na chudnutie.

Rukolový salát

Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo–horčicovou zálievkou

Ak milujete batáty, určite si zamilujete tento rukolový šalát s pekanovými orechmi a medovo-horčicovou zálievkou. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a prakticky najdlhšie trvá nakrájanie batátov a ich následné upečenie. Skvele sa k nemu hodí naša úžasná medovo-horčicová zálievka. Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo-horčicovým dresingom je recept, ktorý nikdy nesklame.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 30 minút

Ingrediencie
  

  • 600 – 700 g batátov ošúpaných (2 stredné)
  • 1 + 1/2 lyžice olivového oleja
  • 100 g rukolového šalátu ~3 hrsti
  • 1/2 šálky 70 g pekanových orechov
  • 60 g kozieho syra alebo fety
  • 1 dávka medovo-horčicového dresingu (recept nájdete na blogu)

Inštrukcie
 

  • Rúru predhrejte na 220 °C.
  • Batáty nakrájajte na 1,5 cm hrubé plátky.
  • Batáty vložte do misy, pridajte olej, soľ a čierne korenie. Dobre ich premiešajte a rozložte na plech.
  • Pečte 20 minút, potom batáty obráťte a pečte ďalších 10 minút alebo do zlatista.
  • Medzitým si pripravte medovo-horčicový dresing na šalát podľa nášho receptu.
  • Pekanové orechy opražte na suchej panvici, kým nezačnú voňať.
  • Všetky prísady dajte do šalátovej misy a zmiešajte ich s dresingom. Podávajte!
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1