Čoraz viac ľudí hľadá zdravé alternatívy k živočíšnym produktom z environmentálnych alebo zdravotných dôvodov. Rastlinné mlieka sú nielen chutné a zdravé, ale môžete si ich aj ľahko vyrobiť doma. V tomto článku sa dozviete, prečo piť rastlinné mlieka a aké sú najlepšie domáce recepty na orechové mlieka z kvalitných orechov.
Prečo piť rastlinné mlieka
Rastlinné mlieka sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú obohatiť svoju stravu zdravým spôsobom. V porovnaní so živočíšnymi mliekami majú mnoho výhod:
- Sú obohatené o vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.
- Majú nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu, čo je prospešné pre ľudí s vyšším rizikom srdcových ochorení.
- Vhodné pre alergikov a osoby s intoleranciou na laktózu, pretože neobsahujú mliečne bielkoviny.
Rastlinné mlieka šetrné k prírode
V súčasnosti, keď sa čoraz viac ľudí zaujíma o udržateľnosť a ekologický životný štýl, ponúkajú rastlinné mlieka vynikajúcu alternatívu kravského mlieka. Tieto mlieka sú nielen zdravé, ale v porovnaní s výrobou kravského mlieka majú aj mnoho pozitívnych dopadov na našu planétu.
Zníženie emisií skleníkových plynov
Jedným z hlavných prínosov pre ochranu prírody je zníženie emisií skleníkových plynov v porovnaní s produkciou kravského mlieka. Chov hospodárskych zvierat má významný podiel na emisiách skleníkových plynov, ako je metán, ktoré negatívne ovplyvňujú životné prostredie. Preto prechod na rastlinné mlieka môže teda znížiť našu uhlíkovú stopu a pomôcť znížiť negatívny vplyv na klímu.
Úspora vody
Rastlinné mlieka potrebujú na svoju produkciu oveľa menej vody. Výroba tradičného mlieka spotrebuje obrovské množstvo vody na zavlažovanie pasienkov a napájanie zvierat. Pri výrobe rastlinných mliek je spotreba vody oveľa nižšia, čo znamená menší tlak na naše vodné zdroje.
Ochrana pôdy a biodiverzity
Chov dobytka zaberá veľkú plochu pre samotné zvieratá aj pre pastviny, ktoré slúžia na ich obživu. Prechod na rastlinné mlieka znamená menší záber pôdy a tiež zabraňuje erózii pôdy a degradácii pôdneho ekosystému.
Rastlinné mlieka vo svete
Po celom svete môžeme nájsť jedinečné tradičné nápoje z rastlinných mliek. Rastlinné mlieka sa pijú už tisícky rokov a sú súčasťou mnohých svetových kuchýň. Napríklad v Španielsku a Mexiku môžete ochutnať sladký, osviežujúci nápoj z mandlí s názvom horchata de chufa. V Ázii si môžete dať sikhye, tradičný nápoj z varenej ryže.
Prečo vyrábať rastlinné orechové mlieka doma
Ak kupujete rastlinné mlieka v bežných obchodoch, vždy sa pozrite na zloženie. Často je obsah orechov minimálny a navyše obsahujú rôzne stabilizátory, emulgátory a cukor. Zatiaľ čo ak si rastlinné mlieko z orechov vyrobíte doma, zvyčajne potrebujete len orechy a vodu. Takže domáce mlieko má vyšší obsah orechov, je zdravšie a vychádza oveľa lacnejšie.
Najlepšie recepty na domáce orechové mlieka
Existuje niekoľko rôznych druhov rastlinných mliek, z ktorých každé má svoje jedinečné vlastnosti a chuť. Medzi najzdravšie a najobľúbenejšie rastlinné mlieka patria orechové mlieka.
Orechové mlieka sa dajú ľahko vyrobiť z rôznych druhov orechov, ako sú kešu, makadamové orechy, mandle, arašidy, lieskové orechy a ďalšie. Orechy dodávajú mlieku veľa živín, vitamínov, minerálov a zdravých tukov.
Domáce mandľové mlieko
Domáce mandľové mlieko má jemnú orieškovú chuť a môžete ho použiť do cereálií, smoothies alebo dezertov. Mandľové mlieko je tiež bohaté na vitamín E, vápnik a zdravé tuky.
Mlieko z mandlí je navyše vhodné pre vegetariánov a vegánov a vďaka svojej zásaditosti pomáha bojovať proti prekysleniu organizmu. V porovnaní s mandľovým mliekom kupovaným v obchode obsahuje jedna porcia domáceho mlieka celú šálku kvalitných mandlí (200 g) a vodu. To je všetko, čo na jeho výrobu potrebujete.
Domáce kokosové mlieko
Domáce kokosové mlieko je exotický nápoj s bohatou a krémovou chuťou. Široko sa používa v ázijskej kuchyni, najmä pri príprave indického karí a kokosových dezertov. Kokosové mlieko dodáva jedlám exotický nádych a je zdrojom zdravých tukov, vitamínov a minerálov.
Kokosové mlieko je jedným z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete vyrobiť doma. Všetko, čo na jeho výrobu potrebujete, je strúhaný kokos, voda a kvalitný mixér.
Domáce arašidové mlieko
Domáce arašidové mlieko v obchodoch nekúpite. Na rozdiel od iných rastlinných mliek nie je arašidové mlieko tak široko dostupné a stalo sa populárnym až v posledných rokoch. Obsahuje veľa proteínov a je vhodné pre vegánsku, raw a paleo stravu. Arašidové mlieko si môžete ľahko vyrobiť aj doma z prírodných arašidov alebo arašidového masla.
Domáce mlieko z kešu orechov
Domáce mlieko z kešu má lahodnú a krémovú chuť, takže ho môžete použiť všade tam, kde by ste použili kravské mlieko. Kešu oriešky obsahujú veľa vitamínov, minerálov a zdravých tukov, vďaka ktorým bude vaše kešu mlieko zdravým nápojom, ktorý chutí skvele aj sám o sebe. V obchodoch sa s ním zvyčajne nestretnete, takže jediný spôsob, ako ho ochutnať, je pripraviť si ho doma.
Domáce makadamové mlieko
Domáce makadamové mlieko je husté ako smotana a má nezameniteľnú krémovú chuť. Ak máte radi arašidové alebo kešu mlieko, určite si ho zamilujete. Makadamové mlieko si často vyrábajú ľudia, ktorí sú alergickí na iné orechy, napríklad kešu alebo mandle. Základom sú kvalitné makadamové orechy a voda. Okrem toho mlieko z makadamových orechov v obchodoch bežne nenájdete.
Je vegánske, bezlepkové, bezlaktózové a vhodné pri nízkosacharidovej diéte. Je výborné do granoly, studeného kakaa alebo len tak na pitie.
Domáce pistáciové mlieko
Domáce mlieko z pistácií je plné antioxidantov a vlákniny a neobsahuje laktózu, takže je vhodné pre vegetariánov, vegánov, paleo stravu a všetkých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Pistáciové mlieko, podobne ako arašidové mlieko, nie je dostupné v obchodoch.
Výroba pistáciového mlieka je jednoduchá a jeho chuť je podobná pistáciovej zmrzline. Okrem toho ho môžete ochutiť javorovým sirupom, datľami alebo škoricou.
Ak vás zaujíma, aké máme akcie na pistácie, kliknite SEM.
Rastlinné mlieka v kuchyni
V kuchyni môžete ľahko použiť orechové mlieka a pridať ich tam, kde by ste použili bežné kravské mlieko. Vďaka svojej krémovej konzistencii sa dobre hodia aj ako smotana, napríklad do kávy.
Rastlinné mlieka v sladkej kuchyni
Rastlinné mlieka sú skvelou alternatívou pri príprave sladkých dezertov a zákuskov. Môžete ich použiť pri pečení koláčov a zdravých dezertov, muffinov, palaciniek alebo pudingov. Výsledkom bude lahodný dezert s bohatou chuťou a hladkou konzistenciou. Takto si môžu pochutnať aj vegáni a ľudia s intoleranciou na laktózu.
Rastlinné mlieka v slanej kuchyni
Najmä v ázijských receptoch nájdete rastlinné mlieka ako hlavnú zložku, ktorá dodáva ázijským jedlám exotickú a lahodnú chuť. Rastlinné mlieka sú skvelé aj v kombinácii s pikantnými jedlami, ktoré dokážu zjemniť.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?