Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom

Skúšali ste už niekedy šalát z quinoy? Ak nie, je to veľká chyba. Nielenže je zdravý, ale quinoa je vďaka svojej jemnej orechovej chuti mimoriadne chutná, a preto je v šalátoch úplne vynikajúca. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť dokonalý šalát z quinoy s cícerom.

Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom
Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom

Prečo si uvariť quinoa šalát?

Quinoa je výnimočná surovina, nie nadarmo sa jej hovorí superpotravina, ktorá sa v posledných rokoch stáva čoraz obľúbenejšou vďaka svojim vynikajúcim nutričným hodnotám a všestrannosti v kuchyni.

Toto malé, ale výživné zrnko je bohaté na bielkoviny a obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, takže je skvelým zdrojom kompletných bielkovín, ideálnym pre vegetariánov a vegánov.

Quinoa je tiež skvelým zdrojom vlákniny a minerálov, ako je železo, horčík a mangán. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná pre tých, ktorí si strážia príjem cukru (napríklad ak držia nízkosacharidovú diétu) alebo majú problémy s cukrovkou.

Pridaním quinoy do šalátu získate nielen pokrm plný chuti a štruktúry, ale aj výrazne zvýšite jeho výživovú hodnotu.

Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom
Šalát z quinoy je jedným z našich najobľúbenejších

Z akej quinoy si urobiť quinoa šalát?

V závislosti od toho, čo chcete dosiahnuť, sa na šalát používajú všetky druhy quinoy, hoci najobľúbenejšia je červená quinoa. My sme však vybrali bielu quinou, pretože má najjemnejšiu chuť a je vhodná pre všetkých „začiatočníkov“ s touto surovinou. Navyše neprekrýva chuť ostatných ingrediencií.

  • Biela quinoa – najbežnejší typ quinoy. Má najjemnejšiu chuť a po uvarení je najjemnejšia, takže je ideálna do šalátov a ako náhrada ryže. Ak si chcete pripraviť kašu z quinoy, táto quinoa je na ňu ideálna. Biela quinoa sa tiež najrýchlejšie varí, zvyčajne je hotová za 15 minút.
  • Červená quinoa – má o niečo tuhšiu štruktúru a o niečo orieškovejšiu chuť ako biela quinoa. Červená quinoa si po uvarení zachováva svoj tvar, má pevnejšiu štruktúru a je chrumkavejšia. Používa sa do teplých jedál aj do šalátov, kde chcete dosiahnuť chrumkavejší efekt pri zmiešaní s inými šalátovými prísadami. Červená quinoa vyzerá o niečo atraktívnejšie ako biela.
  • Čierna quinoa – čierna quinoa je najvýraznejšia zo všetkých, preto sa zvyčajne nepoužíva ako hlavná zložka jedla alebo šalátu, ale skôr ako doplnok. Nájdete ju v šalátoch a polievkach. Je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Čierna quinoa sa varí najdlhšie, zvyčajne približne 20 minút.
Skladom 1.84 €
„Matka všetkých zŕn! Tak sa quinoa nazýva v Južnej Amerike. Hoci vyzerá ako semienko, v skutočnosti je to skôr obilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje dokonca 2x viac vlákniny ako iné bežné obilniny. V kuchyni je quinoa pokladom! Je ideálna ako samostatná príloha napríklad namiesto ryže. Môžete ju pripraviť na sladko alebo na slano. Prekvapivo sa s quinoou hodia obe kombinácie. A ako sa vlastne quinoa pripravuje? Podobne ako ryža. Quinou zmiešajte s vodou (približne 1 šálka quinoy s 3 šálkami vody). Priveďte ju do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť 15 až 20 minút. To, že je quinoa hotová, spoznáte podľa toho, že jednotlivé zrnká „vystrkujú svoje chvostíky“. My osobne máme radi quinou ochutenú citrónovou šťavou a vhodenú do zeleninového šalátu. A vy?“
Skladom 2.31 €
„Matka všetkých zŕn! Tak sa quinoa nazýva v Južnej Amerike. Hoci vyzerá ako semienko, v skutočnosti je to skôr obilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje dokonca 2x viac vlákniny ako iné bežné obilniny. V kuchyni je quinoa pokladom! Je ideálna ako samostatná príloha napríklad namiesto ryže. Môžete ju pripraviť na sladko alebo na slano. Prekvapivo sa s quinoou hodia obe kombinácie. A ako sa vlastne quinoa pripravuje? Podobne ako ryža. Quinou zmiešajte s vodou (približne 1 šálka quinoy s 3 šálkami vody). Priveďte ju do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť 15 až 20 minút. To, že je quinoa hotová, spoznáte podľa toho, že jednotlivé zrnká „vystrkujú svoje chvostíky“. My osobne máme radi quinou ochutenú citrónovou šťavou a vhodenú do zeleninového šalátu. A vy?“
Skladom 4.19 €
Matka všetkých obilnín! Tak sa quinoa nazýva v Južnej Amerike. Hoci vyzerá ako semienko, v skutočnosti je to skôr obilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje dokonca 2-krát viac vlákniny ako iné bežné obilniny. V kuchyni je quinoa pokladom! Je ideálna ako samostatná príloha napríklad namiesto ryže. Môžete ju pripraviť na sladko alebo na slano. Prekvapivo sa s quinoou hodia obe kombinácie. A ako sa vlastne quinoa pripravuje? Podobne ako ryža. Quinou zmiešajte s vodou (približne 1 šálka quinoy s 3 šálkami vody). Priveďte ju do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť 15 až 20 minút. To, že je quinoa hotová, spoznáte podľa toho, že jednotlivé zrnká „vystrkujú svoje chvostíky“. My osobne máme radi quinou ochutenú citrónovou šťavou a vhodenú do zeleninového šalátu. A vy?

Mohlo by vás zaujímať: Ako variť quinou v hrnci, ryžovare a instantnom pote (tlakovom hrnci)

Prečo je lepší šalát z quinoy ako z ryže?

Quinoa obsahuje viac bielkovín ako bežná ryža a poskytuje tiež celé spektrum esenciálnych aminokyselín a má vyšší obsah vlákniny, minerálov a vitamínov. Quinoa je tiež bohatá na železo, horčík, fosfor, mangán a rôzne vitamíny skupiny B. A čo je azda najdôležitejšie, quinoa má nižší glykemický index ako biela ryža, takže je nielen vhodnejšia napríklad pre diabetikov, ale tiež vás zasýti na dlhší čas.

S čím je najlepší quinoa šalát?

Quinoa sa výborne hodí do stredomorskej kuchyne, preto sme pripravili šalát z quinoy v stredomorskom štýle. Do šalátu z quinoy sme zvolili veľmi letný citrónový dresing s kvalitným olivovým olejom a ako ďalší zdroj bielkovín sme do quinoy pridali cícer. Do šalátu z quinoy sme nakrájali uhorku, papriku a pridali petržlenovú vňať a červenú cibuľu. Výsledok bol dokonalý!

Šalát z quinoy patrí medzi naše najobľúbenejšie
Na šalát z quinoy odporúčame svieži citrónový dresing

Ako na zálievku do quinoa šalátu

Šalátová zálievka bola vyrobená z kvalitného olivového oleja, ktorý je určený na studenú kuchyňu. Je dôležité používať na šaláty olej, ktorý je určený na studenú kuchyňu, inak výsledok nebude taký, ako by ste si predstavovali.

Do šalátu z quinoy sa hodí ľahký, svieži dresing, preto sme k olivovému oleju pridali citrón a vínny ocot. Aby ste mu dodali trochu šmrnc, odporúčame pridať aj cesnak. Najlepší je čerstvý, ale ak nestíhate, použite mletý cesnak ako my a máte hotovo za pár minút.

Máte radi šaláty? Prečítajte si náš článok s ďalšími tipmi na recepty.

Často kladené otázky na quinoa šalát

Je quinoa bezlepková?

Áno, quinoa neobsahuje lepok, takže je vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou lepku.

Je quinoa kalorická?

Energetická hodnota 100 g varenej quinoy je približne 502 kJ

Čo robiť, aby quinoa nebola horká?

Pred varením ju vložte do studenej vody aspoň na 5 minút.

Kde predávajú quinou?

Quinou si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale lepšiu cenu získate, ak si ju objednáte online.

Recept: Rýchly quinoa šalát s cícerom

Recept: Dokonalý quinoa šalát s cícerom

Čo pripraviť z quinoy? Vyskúšajte tento dokonalý šalát z quinoy s cícerom, ktorý je inšpirovaný stredomorskými chuťami. Náš šalát z quinoy je ochutený ľahkým citrónovým dresingom z kvalitného olivového oleja.

Ingrediencie
  

  • 1 hrnček quinoy prepláchnutá v sitku
  • 2 hrnčeky vody osolenej alebo vývar
  • 1 plechovka cíceru
  • 1 stredná uhorka bez semienok a nakrájaná
  • 1 stredná červená paprika nakrájaná
  • ¾ hrnčeka nakrájanej červenej cibule z 1 malé červenej cibule
  • 1 hrnček jemne nakrájanej petržlenovej vňate s plochými listami z 1 veľkého zväzku
  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy z 2 až 3 citrónov
  • 1 PL červeného vínneho octa
  • 1 ČL mletého cesnaku alebo 2-3 strúčiky čerstvého, prelisovaného
  • ½ ČL jemnej morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie
 

  • Uvarte quinou: Quinou opláchnite a uvarte 1 šálku quinoy v 2 šálkach osolenej vody (alebo môžete použiť vývar). Varte približne 15 minút na miernom ohni.
  • Vo veľkej mise zmiešajte cícer, uhorku, papriku, cibuľu a petržlenovú vňať. Dajte na bok.
  • V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, ocot, cesnak a soľ. Premiešajte.
  • Keď je quinoa hotová, nechajte ju vychladnúť.
  • Potom všetko zmiešajte a je hotovo.
Kľúčové slovo quinoa šalát, šalát z quinoy
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin