Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy

Ľudia sa quinoy trochu boja, čo je obrovská chyba, pretože napríklad taká kaša z quinoy je úplne dokonalá. Quinoa je skvelá na sladko aj na slano. Ak sa chcete pustiť do quina kaše, najlepšie je pripraviť si ju na dva dni, jeden deň si ju dať teplú a druhý deň studenú, kedy chutí podobne ako povedzme ryžový puding, ale je oveľa zdravšia a chutnejšia. Pripravili sme recept na raňajkovú quinoa kašu s kokosovým mliekom, ktorá vonia po škorici a vanilke. Dúfame, že si na sladkej quinoi pochutnáte!

Akú quinou použiť na kašu?

Najčastejšou chybou začiatočníkov v quinou je nesprávny výber quinoy pri varení. Je v tom totižto obrovský rozdiel. Na kašu je vhodná len biela quinoa, ktorá je najjemnejšia a má najjemnejšiu orechovú chuť. Červená quinoa je oveľa tvrdšia a čierna quinoa je najtvrdšia a najvýraznejšia zo všetkých. Biela quinoa sa tiež varí najkratšie, je hotová približne za 15 minút, na kašu ju odporúčame variť skôr 18 minút.

Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy
Na kašu z quinoy sme dali ovocie a arašidové maslo

Aké mlieko použiť na kašu z quinoy?

Samotná quinoa má pomerne orieškovú chuť, ktorú my osobne neradi prekrývame napríklad kravským mliekom, takže do našej quinoa kaše používame najmä vegánske alternatívy mlieka.

Najlepšia quinoa kaša je z hustého kokosového mlieka, ktoré je určené na varenie. My máme najradšej značku Real Thai, ktorá podľa nás nemá na Slovensku konkurenciu.

Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.
Skladom 1.84 €
Matka všetkých obilnín! Tak sa quinoa nazýva v Južnej Amerike. Hoci vyzerá ako semienko, v skutočnosti je to skôr obilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje dokonca 2-krát viac vlákniny ako iné bežné obilniny. V kuchyni je quinoa pokladom! Je ideálna ako samostatná príloha napríklad namiesto ryže. Môžete ju pripraviť na sladko alebo na slano.
Skladom 9.18 €
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Je to 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Trieda A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvelý na palacinky alebo lievance, pridajte ho namiesto cukru do jogurtu alebo obľúbených raňajkových cereálií.

Quinoa na sladko: Čím ju osladiť?

Aj keď nechudnete, odporúčame sladiť javorovým sirupom namiesto klasického cukru. Prečo? Javorový sirup má špecifickú chuť, ktorá dokonale dopĺňa kokos a škoricu. Ak nemáte doma javorový sirup, môžete samozrejme použiť datľový sirup, cukor alebo med. Ak si sledujete glykemický index jedla, zvoľte čakankový sirup, ktorý je medzi sirupmi bezkonkurenčne najzdravší.

Prečítajte si: Ako nahradiť cukor v kuchyni?

Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy
Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy

Aké korenie použiť do kaše z quinoy?

Ak vám rovnako ako nám nestačí len kokosová príchuť, určite siahnite po škorici a vanilke. Samozrejme, namiesto javorového sirupu môžete použiť aj vanilkový cukor, ale my najradšej používame domáci vanilkový extrakt (recept nájdete tu). Gurmáni tam dávajú vanilku z vanilkového struku.

Ste už trochu zručnejší vo varení a máte radi exotické chute? Potom môžete experimentovať, pridajte trochu kardamónu alebo perníkového korenia a zázvoru. Vašej fantázii sa medze nekladú.

Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy
Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy

Čo si dať na quinoa kašu?

U nás doma fičí arašidové maslo. Ak sa varí kaša (dokonca aj len ovsená), patrí na ňu arašidové maslo a nejaké ovocie. Výborné sú banány, čučoriedky, jahody a maliny. Zamilovali sme si aj marakuju (mučenka jedlá).

Ak nemáte doma čerstvé ovocie, siahnite po chrumkavom lyofilizovanom ovocí; najlepšie sa nám osvedčili maliny a ananás, ale výborný je aj mrazom sušený banán.

Často kladené otázky

Je kaša z quinoy vhodná pre deti?

Áno, quinoa patrí medzi univerzálne potraviny, ktoré sú ale veľmi nutrične vyvážené a je vhodná aj pre dojčatá.

Ako dlho sa varí kaša z quinoy?

Quinoa kaša sa varí 15-20 minút na strednom plameni.

Čo robiť, aby quinoa kaša nebola horká?

Je potrebné namočiť quinou na 5 minút do studenej vody pred varením. Môžete ju nechať namočenú aj cez noc.

Je quinoa kaša zdravšia ako ovsená kaša?

Áno, quinoa kaša obsahuje viac proteínov a má nižší glykemický index.

Je quinoa kaša bezlepková?

Áno, quinoa kaša je prirodzene bezlepková, je teda vhodná pre ľudí s celiakiou.

Môžem na quinoa kašu použiť kravské mlieko?

Áno, môžete použiť akékoľvek mlieko, ale my máme vyskúšané, že najlepšie chutí s kokosovým mliekom.

Quinoa kaša

Quinoa na sladko: Dokonalá raňajková kaša z quinoy

Ako sa pripravuje quinoa na sladko? Napríklad v podobe raňajkovej kaše. Naša quinoa kaša je plná vitamínov, minerálov a superpotravín. Zasýti a chutí skvelo.

Ingrediencie
  

  • 100 g quinoy
  • 300 ml kokosového mlieka na varenie (značka Real Thai je najlepšia)
  • 1 PL chia semienok
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 50 g ľubovoľného čerstvého ovocia na podávanie
  • 1 PL arašidového masla na podávanie

Inštrukcie
 

  • Quinou zbavíme horkosti: Namočíme do studenej vody na aspoň 5 minút.
  • Potom quinou prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme kokosovým mliekom, dochutíme škoricou, štipkou soli, javorovým sirupom a vanilkovým extraktom.
  • Varíme 15-20 minút na strednom plameni, podľa potreby pridávame vodu, ak sa príliš rýchlo odparuje.
  • Podávame s ovocím a arašidovým maslom.
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin