Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)

Ak milujete brownies alebo čokoládové dezerty, ale snažíte sa jesť zdravo, máme pre vás skvelú alternatívu k tradičnému receptu. Pripravili sme pre vás recept na chutné a zdravé proteínové brownies z quinoy, prezretého banánu a arašidového masla, ktoré si zamilujete nielen pre ich chuť, ale aj pre ich výživovú hodnotu. Naše vegánske brownies sú skvelé pre každého, kto drží diétu, ale aj pre športovcov, ktorí chcú zdravý, ale sýty dezert, a pre fitness nadšencov, ktorí sa snažia nabrať svaly.

Čo sú čokoládové brownies?

Čokoládové brownies je obľúbený čokoládový dezert pochádzajúci z USA, ktorý sa prvýkrát objavil na prelome 19. a 20. storočia. Je to sýty čokoládový dezert, ktorý sa často podáva nakrájaný na malé štvorčeky. Tradičný recept obsahuje cukor, maslo, vajcia, múku a čokoládu, ale v súčasnosti existuje mnoho variácií, ktoré upravujú ingrediencie tak, aby boli zdravšie alebo aby vyhovovali rôznym diétnym potrebám.

Naše proteínové brownies z quinoy sú jednou z obľúbených zdravých alternatív tradičných receptov na brownies a sú vhodné pre tých, ktorí chcú piecť zdravé brownies bez fazule.

Skladom 4.19 €
Matka všetkých obilnín! Tak sa quinoa nazýva v Južnej Amerike. Hoci vyzerá ako semienko, v skutočnosti je to skôr obilnina, ktorá prirodzene neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje dokonca 2-krát viac vlákniny ako iné bežné obilniny. V kuchyni je quinoa pokladom! Je ideálna ako samostatná príloha napríklad namiesto ryže. Môžete ju pripraviť na sladko alebo na slano. Prekvapivo sa s quinoou hodia obe kombinácie. A ako sa vlastne quinoa pripravuje? Podobne ako ryža. Quinou zmiešajte s vodou (približne 1 šálka quinoy s 3 šálkami vody). Priveďte ju do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť 15 až 20 minút. To, že je quinoa hotová, spoznáte podľa toho, že jednotlivé zrnká „vystrkujú svoje chvostíky“. My osobne máme radi quinou ochutenú citrónovou šťavou a vhodenú do zeleninového šalátu. A vy?
Skladom 7.99 €
Arašidové maslo vás naozaj prekvapí svojou hladkou konzistenciou. Je 100 % prírodné a neobsahuje žiadny pridaný cukor.
Nedostupné 7.48 €
Belgická mliečna čokoláda bez cukru od známeho výrobcu Callebaut. Výborne sa hodí na zdravé občerstvenie, ale aj ako kvalitná prísada na varenie a pečenie. Ochutnajte.

Prečo použiť quinou na prípravu proteínových brownies z quinoy?

Quinoa je superpotravina bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, takže je kompletným zdrojom bielkovín a prirodzene neobsahuje lepok.

Červená quinoa, kterou používáme v tomto receptu na zdravá a proteinová brownies, má navíc mírně oříškovou chuť a pevnější texturu, což přidává brownies zajímavý chuťový rozměr. Můžete ale použít i bílou quinou, která je jemnější a lépe se mixuje. Červená quinoa, ktorú sme použili v tomto recepte na zdravé a bielkovinami nabité brownies, má tiež mierne orieškovú chuť a pevnejšiu štruktúru, čo dodáva brownies zaujímavý chuťový rozmer. Môžete však použiť aj bielu quinou, ktorá je mäkšia a ľahšie sa mixuje.

Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)
Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)

Z čoho sú vyrobené proteínové brownies?

V recepte na proteínové brownies používame červenú quinou, ktorá je bohatá na bielkoviny a vlákninu, kokosové mlieko pre krémovú konzistenciu, prezretý banán ako prírodné sladidlo a ľanové semienko namiesto vajíčka.

Arašidové maslo dodáva bohatú chuť a zdravé tuky, kakao čokoládový nádych a javorový sirup spolu s domácim vanilkovým extraktom prirodzenú sladkosť a chuť. Čokoládové dukátiky z belgickej čokolády sú potom na brownies to najdôležitejšie, preto odporúčame kupovať tie najkvalitnejšie. O čokoláde si povieme nižšie.

Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)
Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)

Akú čokoládu používať na výrobu brownies z quinoy?

Na prípravu týchto zdravých proteínových brownies môžete použiť horkú aj mliečnu čokoládu vo forme čokoládových dukátikov, môžete si vybrať aj čokoládu bez cukru.

Ak však chcete naozaj chutné čokoládové brownies, určite investujte do kvalitnej belgickej čokolády. Pre nás je najlepšia čokoláda Callebaut, ktorá má viac ako storočnú tradíciu, je známa svojou kvalitou a jedinečnosťou a používajú ju hviezdy všetkých čokoládovní na výrobu praliniek a iných čokoládových dobrôt.

Nedostupné 7.48 €
Belgická mliečna čokoláda bez cukru od známeho výrobcu Callebaut. Výborne sa hodí na zdravé občerstvenie, ale aj ako kvalitná prísada na varenie a pečenie. Ochutnajte.
Nedostupné 6.07 €
Ikonická belgická horká čokoláda v podobe zrniečok od slávneho výrobcu čokolády Callebaut. Má bohatú kakaovú, horkosladkú chuť. Uplatnenie nájde na maškrtenie, ale aj ako kvalitná prísada pri varení a pečení.
Nedostupné 6.07 €
Najobľúbenejšia belgická mliečna čokoláda vo forme zrniečok od známeho výrobcu čokolády Callebaut. Ochutnajte a nechajte ju pomaly rozplývať na jazyku. Takto si najlepšie vychutnáte jej jemnú, mliečnu chuť s karamelovými tónmi.

TIP: Chutili vám naše brownies? Máme celkom 6 skvelých receptov na brownies plných čokolády

Tipy a triky na najlepšie proteínové brownies

  • Konzistencia cesta: Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trochu viac kokosového mlieka alebo vody.
  • Sladkosť: Množstvo javorového sirupu môžete upraviť podľa svojich preferencií.
  • Varianty: Namiesto arašidového masla môžete použiť mandľové alebo iné orechové maslo, aby ste získali inú chuť.
  • Čokoládové dukátiky: Ak chcete zdravší variant, použite čokoládu bez pridaného cukru alebo tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Mohlo by vás zaujímať: Ako variť quinou v hrnci, ryžovare a instant pote (tlakovom hrnci)

Ako nahradiť vajce v brownies?

Namiesto vajíčka používame do brownies ľanové semienka.

Čo sú proteínové brownies?

Proteínové brownies sú zdravšou verziou tradičných brownies, ktoré obsahujú väčšie množstvo bielkovín a zdravých prísad, ako je quinoa, ľanové semienka a arašidové maslo.

Prečo použiť quinou v brownies?

Quinoa je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Je skvelou voľbou na prípravu zdravých a bielkovinami nabitých koláčikov, pretože telu dodáva dôležité živiny a zlepšuje celkové zdravie.

Akú čokoládu použiť na výrobu brownies?

Na prípravu brownies môžete použiť horkú aj mliečnu čokoládu alebo ich kombináciu. Odporúčame kvalitnú belgickú čokoládu, napríklad čokoládu Callebaut, pre jej jedinečnú chuť a kvalitu.

Môžem použiť iný druh orechového masla?

Áno, namiesto arašidového masla môžete použiť mandľové, kešu alebo iné orechové maslá podľa vlastnej chuti.

Ako dlho trvá príprava týchto brownies?

Príprava cesta trvá len niekoľko minút a pečenie približne 20-25 minút.

Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)

Proteínové brownies z quinoy a banánu (vegan)

Rýchly a chutný recept na proteínové brownies z quinoy a banánu. Potrebujete len pár minút a mixér a za 30 minút sú hotové.
Chod Dezert
Kuchyňa americká

Ingrediencie
  

  • 120 g červenej quinoy namočenej cez noc
  • 100 ml kokosového mlieka Real Thai
  • 1 prezretý banán
  • 1 PL ľanových semienok
  • 2 PL arašidového masla
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 3-4 PL javorového sirupu
  • 1-2 PL domáceho vanilkového extraktu
  • čokoládové dukátiky z belgické čokolády podľa chuti, môžete použiť aj variant bez cukru

Inštrukcie
 

  • Namočenú quinou sceďte a prepláchnite.
  • Všetky prísady okrem čokoládových dukátikov zmiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie.
  • Posypte čokoládovými dukátikmi podľa chuti.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov približne 20-25 minút, kým povrch nie je pevný a brownies nie sú prepečené.
Kľúčové slovo brownies bez cukru, brownies z quinoy, najlepšie čokoládové brownies
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin