Pistácie: všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Pistácie sú jedným z najobľúbenejších orechov na Slovensku aj vo svete. Máme ich radi pražené a tak akurát nasolené, v otvorenej škrupine, aby sa dali ľahko vylúpnuť. Viete však, kde pistácie rastú, aké prospešné látky obsahujú a čo všetko sa z nich dá vyrobiť?

Čo sú pistácie

Pistácie sú plody rastliny Pistácie pravej, ktorá sa pestuje už viac ako 5 tisíc rokov a pochádza z Ázie. Sú obľúbené pre svoju sladkú chuť a krásnu zelenú farbu, s ktorou sa dajú v kuchyni vykúzliť skvelé jedlá. V tomto článku vám povieme všetko, čo potrebujete vedieť o pistáciách a ako si ich vypestovať doma.

Kde rastú pistácie? Na strome Pistácia pravá.
Kde rastú pistácie? Na strome Pistácia pravá.

Pistácie a zdravie

Pistácie sú vynikajúcim zdrojom tukov, obsahujú približne 48 % tuku, 20 % bielkovín, 27 % sacharidov a približne 10 % vlákniny. Obsahujú tiež B komplex, vitamíny A, E, vápnik, fosfor, draslík, meď a železo.

Pistácie obsahujú aj fytosteroly a karotenoidy. Nie je vám to povedomé? Telo si fytosteroly nedokáže vytvoriť samo, ale spolieha sa na potravinové zdroje. Ich štruktúra je podobná cholesterolu, a to nebude náhoda, pretože pomáhajú znižovať zlý cholesterol a vysoký krvný tlak a naopak zvyšujú dobrý cholesterol.

Vďaka karotenoidom patria pistácie medzi potraviny s antioxidačnými vlastnosťami. To znamená, že nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré môžu napadnúť naše telo. Karotenoidy je vhodné konzumovať v potravinách, ktoré obsahujú tuk, pretože sa lepšie vstrebávajú do tela, čo pistácie spĺňajú na 100 %.

Pistácie v škrupine sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály. Sú skvelé ako zdravé občerstvenie, do stredomorských jedál alebo na zdobenie dezertov.
Pistácie v škrupine JUMBO sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály.

Tip: Na našom blogu nájdete množstvo receptov s pistáciovými orieškami, ktoré si zvládne pripraviť naozaj každý.

Pistácie v tehotenstve

Škrupina orecha je svetlej farby, plod je na povrchu svetlozelený a pokrytý fialovohnedou šupkou. Ale pozor, ak sú pistácie veľmi tmavé, môžu byť napadnuté plesňou. Na to by si mali dať pozor najmä tehotné ženy.

Inak sa nebojte konzumovať pistácie v tehotenstve, naopak, obsahujú telu prospešné látky, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť vás aj dieťa. Samozrejme, všetko s mierou. Odporúčaná denná dávka je hrsť pistácií denne a mali by ste si vyberať nesolené, ktoré sú v tehotenstve vhodnejšie.

Pistácie obsahujú menej kalórii

Pistácie obsahujú menej kalórií ako iné orechy, približne 160 kalórií na 30 gramov, čo nie je veľa. Majú tiež nízky glykemický index a po ich konzumácii sa budete dlhšie cítiť sýti, preto sú pistácie vhodné aj pri redukčných diétach.

Z kvalitných pistácií môžete vyrobiť domácu zmrzlinu, omáčku na špagety, orechové maslo a mlieko.
Z kvalitných pistácií môžete vyrobiť domácu zmrzlinu, omáčku na špagety, orechové maslo a mlieko.

Vedeli ste, že pistácie sú afrodiziakálne potraviny? Hovorí sa, že zvyšujú vitalitu mužov a podľa štúdií, keď muži jedli 100 g pistácií počas 3 týždňov, ich erektilná funkcia sa zvýšila o 50 %.

Pochutnajte si na iránskych alebo amerických pistáciách

Irán patrí medzi najväčších producentov pistácií. Medzi ďalšie krajiny, z ktorých sa pistácie dovážajú, patria USA a Turecko.

Ak si budete kupovať pistácie, dbajte na cenu a kvalitu. Môžete si kúpiť klasické pistácie v škrupine, ale ak vás nebaví pistácie lúpať, aj pre náročnejších sa predávajú pistácie už olúpané, ale tu musíte počítať s tým, že cena bude o niečo vyššia.

Skladom 9.55 €
Máte radšej čisto prírodné orechy bez akéhokoľvek spracovania? Potom na vás čakajú nepražené a nesolené pistácie JUMBO v škrupine. Urobia vám radosť už len svojou chuťou alebo vám prinesú veľa zábavy v slaných a sladkých receptoch.?
Skladom 11.55 €
Najväčšie, prirodzene otvorené pistácie, aké nájdete na trhu! S hrdosťou vám predstavujeme pražené a solené pistácie veľkosti 18/20, ktoré sú veľmi vzácne. Prečo? Pretože do tejto veľkosti dorastie len veľmi malý počet a pestovatelia ich okamžite vypredajú.
Skladom 26.35 €
Prírodné pistácie sú vylúpané a nesolené v prvotriednej kvalite. Ich jemná chuť a dobrá stráviteľnosť z nich robí jedny z najobľúbenejších orechov na trhu. Lúpané pistácie sú ideálne nielen na chrumkanie, ale aj na výrobu pistáciového masla.

Pistácie v škrupine delíme na:

  • Prirodzené otvorené – pistácie sa nechajú dostatočne dlho dozrievať, škrupina sama praskne/otvorí sa, keď je jadro vnútri pistácie dostatočne zrelé. Tieto jadrá bývajú aj väčšie.
  • Mechanicky otvárané – pistácie sa zbierajú skoro, keď je škrupina ešte uzavretá. Škrupiny sa otvárajú mechanicky/strojovo/umelo pomocou špeciálneho spracovania (na prasknutie škrupiny sa používa metóda zahrievania). Problémom je, že jadro vo vnútri nie je dostatočne zrelé, a preto je menšie ako prirodzené.
Pistácie sú jedným z najzaujímavejších orechov na svete. Sú bohatým zdrojom bielkovín a nenasýtených mastných kyselín.
Pistácie sú jedným z najzaujímavejších orechov na svete. Sú bohatým zdrojom bielkovín.

Mechanicky otvárané budú o niečo lacnejšie. Ich škrupina sa otvára mechanickou silou tlaku mechanického stroja. Ak môžeme odporučiť, vždy si vyberajte prirodzene otvorené pistácie. Vždy je lepšie nechať všetko na prírode. Pravidelne uskutočňujeme akcie na pistácie, takže nákup kvalitných pistácií nie je až taký nákladný.

Tip: Upečte si pistáciovú nepečenú tortu (raw tortu). Je jednoduchá a má jemnú pistáciovú chuť.

Aký druh pistácií vybrať

Najväčšie pistácie na trhu sa predávajú vo veľkosti 18/22, ale tie sú veľmi vzácne. My ponúkame pistácie s veľkosťou 20/22, čo je druhá najväčšia veľkosť na trhu.

A viete, čo určuje veľkosť pistácie? Veľkosť škrupiny. Pistácie majú aj názvy, pretože existujú rôzne druhy podľa tvaru a veľkosti. Predstavíme si dva z nich.

Pistácie Kalleh Ghouchi majú väčšie pistáciové jadro s plnším tvarom, preto sa tieto pistácie nazývajú Jumbo pistácie. Pistácie s podlhovastou a užšou škrupinou sa nazývajú Akbari.

Pistácie sú veľmi zložité orechy, pretože sú pred svetom ukryté v škrupine a nedajú sa ochucovať tak ako iné orechy. Ako teda pistácie ochutiť?

Hotové pistáciové maslo
Domáce pistáciové maslo je jedno z najzdravších, ktoré si môžete doma pripraviť.

Pistácie sa pred pražením na sucho v pražiacom bubne uložia na približne 24 hodín do soľného roztoku alebo roztoku korenia. Ostatné orechy sa vôbec nenakladajú, ale hneď sa pražia. Takto sa soľ dostane až do samotných zákutí skrytého pistáciového jadra.

Tip: Ste milovníkom orechových masiel? Vyskúšajte 10 najlepších domácich receptov.

Pistácie vo svetovej kuchyni

Skôr ako vám povieme, kde na Slovensku pistácie používame najčastejšie, pozrime sa na kuchyne iných krajín sveta, ktoré pistácie zaradili do svojich obľúbených a národných jedál.

Turecko

Baklava je určite jednou z najznámejších orientálnych tureckých sladkostí. Skladá sa z lístkového cesta, orechov, sirupu alebo medu. Orechy sú nasekané a najčastejšie sa používajú pistácie. Baklava je obľúbená ako dezert k čaju.

Baklava je tučný, sladký dezert, ktorý sa objavuje v mnohých kuchyniach v oblasti, ktorú kedysi ovládala bývalá Osmanská ríša, v Strednej Ázii a v krajinách medzi nimi. Wikipedia
Baklava je tučný, sladký dezert, ktorý sa objavuje v mnohých kuchyniach v oblasti, ktorú kedysi ovládala bývalá Osmanská ríša, v Strednej Ázii a v krajinách medzi nimi. Wikipedia

India

V tejto krajine sa pistácie používajú ako základná zložka indických pudingov, pilafov, sušienok a koreneného pistáciového fondánu nazývaného pista barfi.

Taliansko

Pistácie sa často pridávajú do talianskych cestovín, a to buď nasekané a vmiešané do cestovín, alebo pomleté a pripravené ako pistáciová omáčka.

Irán

Pistácie sú nielen bežnou ingredienciou, ktorá sa mieša do iránskych jedál z kuracieho mäsa a ryže, ale podávajú sa aj ako tradičné perzské občerstvenie, pražené s citrónovou šťavou a šafranom a zmiešané s morskou soľou.

Pripravte si domáce pistáciové maslo a mlieko

Pistácie sa najčastejšie používajú pri pečení a na zdobenie dezertov. Je to tiež veľmi obľúbená pochúťka k televízii alebo vínu. Kde všade môžete pistácie použiť a čo všetko z nich môžete vykúzliť?

Použitie pistácií je veľmi všestranné, môžete si kúpiť solené aj nesolené pistácie, ktoré sa dajú použiť do omáčok, krémov alebo na sladké pečenie. Keďže ide o orechy, prvý recept, ktorý vám napadne, je pistáciové maslo, ktoré si môžete pripraviť alebo kúpiť aj u nás.

Domáce rastlinné mlieko z pistácií. Pistáciové mlieko má lahodnú chuť.
Domáce rastlinné mlieko z pistácií. Pistáciové mlieko má lahodnú chuť.

Ďalšou možnosťou, kde použiť pistácie, je pistáciové mlieko, ktoré však v obchodoch len tak nekúpite, takže si ho zatiaľ môžete pripraviť len doma. Zaručujeme vám, že si na ňom naozaj pochutnáte.

Ak vás zaujíma, aké máme akcie na pistácie, kliknite SEM.

Vypestuje si pistácie doma!

Pistácie sú nenáročné rastliny, ale vyžadujú si trochu trpezlivosti, pretože začínajú plodiť približne po 3 až 4 rokoch. Vydržia však naozaj dlho, hovorí sa, že sa môžu dožiť až 200 rokov. Nemusíte sa obávať ani chladu, pretože rastlina je mrazuvzdorná a zvládne teploty až do -20 °C.

Môžete si kúpiť aj hotovú rastlinu, ale pistácie sa dajú pestovať aj iným spôsobom. Kúpte si balenie nesolených a nepražených pistácií. Niekoľko ich namočte do vody a nechajte napučať. Potom ich položte na mokrú utierku a nechajte ich vyklíčiť, čo môže trvať približne 5 dní. Uistite sa, že je obrúsok stále vlhký. Keď pistácie vyklíčia, presaďte ich do priepustného substrátu a zalejte ich. Rastlina začne rásť a bude krásnym doplnkom vašej záhrady.

Pistáciové škrupiny nemusia byť iba odpad

Ak ste milovníkmi pistácií, určite vám po večernom maškrtení zostane miska škrupiniek, ktoré zvyčajne vyhodíte do koša, však? Škrupiny však nemusia byť len prebytočným odpadom z pistácií, môžete ich použiť na prípravu takmer čohokoľvek.

Tvrdá škrupina, ktorá chráni jadro, je ideálna na výrobu ručne vyrobených dekorácií alebo darčekov pre vašich blízkych. Vždy kupujte nesolené pistácie v škrupine. Ak ste milovníkom solených pistácií, po konzumácii ich najskôr umyte a osušte škrupiny. Až potom s nimi pracujte.

Pistáciové sukulenty

Môžete si vytvoriť tieto krásne sukulenty, ktoré vyzerajú takmer ako živé, a ozdobiť nimi svoj dom alebo ich darovať ako malú pozornosť svojej maminke či kamarátke.

Pistáciový sukulent
Pistáciový sukulent (Zdroj: https://reachinghappy.com/creating/pistachio-shell-succulent-craft/)

Škrupiny najprv natrite zelenou farbou a nechajte ich zaschnúť. Vezmite starý hrnček alebo šálku, prípadne malý hrniec. Z kartónu vystrihnite kruh s rovnakým priemerom ako šálka. Na kartón nalepte škrupiny a potom položte kartónový kruh a zaschnuté škrupiny na vrch hrnčeka. Bude to vyzerať, akoby pistáciový sukulent vyrástol priamo zo šálky kávy.

Zaujali vás pistácie? Prečítajte si články o ďalších druhoch orechov:

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1