Držíte nízkosacharidovú alebo keto diétu a chcete si pripraviť jednoduchý dezert? Tieto keto nízkosacharidové cookies s bielou čokoládou a brusnicami sú vyrobené z mandľovej múky, takže majú nízky obsah sacharidov a neobsahujú lepok, takže sú vhodné aj pre ľudí na bezlepkovej diéte.
Čo je keto stravovanie?
Keto stravovanie alebo ketogénna diéta je spôsob stravovania s veľmi nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom tukov. Cieľom tejto diéty je uviesť telo do stavu ketózy, pri ktorom telo prepne svoj hlavný zdroj energie z glukózy na tuk.
To sa dosiahne výrazným znížením príjmu sacharidov a ich nahradením tukmi. Keto strava zahŕňa potraviny, ako sú mäso, ryby, vajcia, orechy, semená, syr a zdravé tuky, napríklad avokádo a olivový olej. Obmedzuje príjem potravín bohatých na sacharidy, ako sú chlieb, cestoviny, ryža, sladkosti a niektoré druhy ovocia.
Aké zvoliť nízkosacharidové sladidlo?
Ak hľadáte nízkosacharidové sladidlo do keto cookies, pravdepodobne siahnete po erythriole. Erythiol je jedným z najlepších sladidiel pre keto a nízkosacharidovú diétu. Má veľmi nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Takisto je takmer bez kalórií a má prirodzene sladkú chuť bez umelej príchute. Ďalšou skvelou voľbou je monk čakankový sirup, ktorý je tiež bez kalórií a má veľmi nízky glykemický index. Obe tieto sladidlá sú skvelé na pečenie a dodajú vašim cookies požadovanú sladkosť bez negatívnych účinkov rafinovaného cukru.
Aké orechy použiť?
My sme do cookies použili vlašské orechy, ale vy môžete samozrejme použiť čokoľvek, čo máte radi:
- Vlašské orechy: Dodávajú bohatú zemitú chuť a sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca.
- Mandle: Majú jemnú maslovú chuť a sú bohaté na vitamín E a horčík, ktorý podporuje zdravie pokožky a kostí. Patria tiež medzi orechy s nižším obsahom tuku.
- Kešu orechy: Majú sladkú a krémovú chuť. Sú bohaté na meď, ktorá je dôležitá pre produkciu energie a správne fungovanie nervového systému.
- Lieskové orechy: Dodávajú jemnú, sladkú chuť a sú bohaté na vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant.
- Pekanové orechy: Majú bohatú maslovú chuť a sú plné zdravých tukov a vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie.
- Pistácie: Majú jemnú, sladkú chuť a sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, ktoré podporujú pocit sýtosti.
Z čoho sú vyrobené naše cookies?
Naše zdravé cookies neobsahujú maslo ani klasický biely cukor, ale obsahujú:
- Mandľová múka: Skvelá bezlepková alternatíva bežnej múky, bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu.
- Erythritol alebo iné keto sladidlo: Je to nízkokalorické sladidlo, ktoré nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je ideálne pre tých, ktorí si strážia príjem sacharidov.
- Kokosový olej: Kokosový olej obsahuje nasýtené tuky vo forme triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (MCT). Tieto tuky sa rýchlo metabolizujú a môžu sa použiť ako okamžitý zdroj energie.
- Vajce: Vajce je zdrojom bielkovín, ale čo je dôležitejšie, drží cookies pokope.
- Sušené brusnice: Vďaka svojej výraznej chuti dodajú cookies šťavu.
- Biela čokoláda: Použitie vysokokvalitnej čokolády, napríklad belgickej čokolády Callebaut, zaručuje absolútne luxusnú chuť, ale môžete samozrejme použiť aj variant bez cukru a namiesto bielej čokolády použiť mliečnu alebo horkú čokoládu.
Akú čokoládu použiť na cookies?
Na naše zdravé cookies odporúčame používať kvalitnú belgickú čokoládu. Ak držíte keto diétu, použite na cookies čokoládu bez cukru. Najlepšou voľbou je belgická čokoláda Callebaut, ktorá má viac ako storočnú tradíciu a patrí medzi najkvalitnejšie čokolády na svete.
Callebaut ponúka čokoládové dukátiky v niekoľkých variantoch: mliečna, horká, biela a karamelová čokoláda, ako aj varianty bez cukru a bez laktózy, ktoré sú vhodné napríklad pre vegánov.
Callebaut používa len tie najkvalitnejšie kakaové bôby, ktoré starostlivo vyberá a spracúvajú priamo v Belgicku, čo zaručuje vysokú kvalitu a prvotriednu chuť.
Prečo používame v recepte mandľovú múku?
Mandľová múka je skvelou náhradou bežnej pšeničnej múky, najmä pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo držia nízkosacharidovú či keto diétu. Je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu, takže tieto cookies sú nielen chutným, ale aj výživným dezertom. Mandľová múka tiež dodáva jemnú, orechovú chuť, ktorá sa dobre kombinuje s bielou čokoládou a brusnicami.
V čom sú tieto cookies zdravšie ako klasické cookies?
Naše cookies sú zdravšie vďaka niekoľkým zásadným zmenám v recepte:
- Použitie mandľovej múky namiesto pšeničnej zvyšuje množstvo bielkovín a zdravých tukov a zároveň znižuje množstvo sacharidov.
- Erythritol alebo iné keto sladidlo namiesto bežného cukru znižuje množstvo kalórií a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi.
- Pridanie brusníc zvyšuje obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov.
Postup na výrobu cookies
Výroba týchto zdravých cookies je naozaj jednoduchá a rýchla. Začnite predhriatím rúry na 190 °C. Vezmite veľkú misu a zmiešajte mandľovú múku, sladidlo, sódu bikarbónu a soľ. V ďalšej miske zmiešajte rozpustené kokosové maslo, vajce a vanilkový extrakt.
Postupne vmiešajte suché prísady do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké cesto. Potom pridajte nasekané sušené brusnice, orechy (ak používate) a polovicu čokoládových dukátikov.
Cesto nechajte chvíľu oddychovať, kým si predhrejete rúru na 190 °C. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvarujte z cesta placky a rozložte ich asi 5 cm od seba.
Potom ich ozdobte zvyškom čokoládových dukátikov. Cookies pečte 15-18 minút, kým okraje nie sú zlatisté a stred stále mierne mäkký. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Nízkosacharidové cookies s bielou čokoládou a brusnicami z mandľovej múky (bez lepku)
Ingrediencie
- 2 hrnčeky mandľovej múky 200 g
- ¾ hrnčeku sladidla Erythritol alebo iné keto sladidlo
- ½ ČL jedlej sódy
- ¼ ČL soli
- 1 veľké vajce
- ½ hrnčeka kokosového masla rozpusteného
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ⅓ hrnčeka sušených brusníc bez cukru nasekaných
- ¼ hrnčeka nasekaných vlašských orechov voliteľné
- ½ hrnčeka bielych čokoládových dukátikov rozdelených
Inštrukcie
- Rúru predhrejte na 190 °C. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, sladidlo, sódu bikarbónu a soľ.
- V inej miske zmiešajte kokosový olej, vajce a vanilkový extrakt.
- Postupne vmiešajte suché ingrediencie do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké cesto.
- Pridajte nasekané sušené brusnice, vlašské orechy (ak používate) a polovicu dukátikov z bielej čokolády.
- Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvarujte z cesta placky a rozložte ich asi 5 cm od seba.
- Ozdobte zvyšnými dukátikmi.
- Cookies pečte 15-18 minút, kým okraje nie sú zlatisté a stred stále mierne mäkký.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?