Bábovka: 5 najlepších receptov, ktoré musíte skúsiť

Určite to poznáte — kľud, víkend a aha — nečakaná návšteva za dverami. Ako ich len pohostiť? V tomto prípade vás môže zachrániť jedine bábovka, ktorá je obľúbenou a rýchlou klasikou všetkých domácností. V tomto článku sa pozrieme na 5 najlepších receptov na bábovku, ktorú určite musíte vyskúšať.

5 najlepších receptov na bábovku

Čo je to bábovka

Bábovku asi nemusíme úplne predstavovať, pozná ju snáď každý. Ale pre prípad, že by sa tu našiel nejaký začiatočník, tak bábovka je tradičný pokrm, ktorý vznikol na základe starých európskych receptov.

Je to druh dezertu, ktorý sa často podáva ako sladký dezert s kávou. Základom bábovky je prášok do pečiva, maslo, cukor a vo väčšine prípadov aj vajíčka. Táto zmes sa potom ochutí podľa receptu a upečie sa v charakteristickej forme, ktorá dáva bábovke jej typický tvar.

Skladom 5.6 €
Kokosový cukor je prírodný cukor, ktorý sa získava z kvetov kokosových paliem.
Skladom 2.12 €
Špalda sa považuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme.
Skladom 3.72 €
Vyhnite sa bielemu rafinovanému cukru. Namiesto neho používajte prírodný trstinový cukor.

TIP: Vyskúšajte 10 najlepších zdravých dezertov.

Tajomstvo dokonalej bábovky

Bábovka je síce jednoduchý recept, ale ešte jednoduchšie je ju nejako pokaziť. Aby bola vaša bábovka naozaj dokonalá, dajte si pozor na niekoľko vecí:

  • použite kvalitné suroviny,
  • maslo by malo byť mäkké, nie roztopené,
  • bábovku pečte v rúre vyhriatej na 165 stupňov, pri vyšších stupňoch by mohla popraskať,
  • nikdy nepečte bábovku na teplovzdušný režim, mohla by sa vysušiť,
  • pred vybratím vždy vykonajte skúšku špajdľou.

Trik spočíva aj v tom, aby ste dokázali bábovku dokonale vyklopiť bez toho, aby ste ju akokoľvek poškodili. Pýtate sa, ako to urobiť? Bábovku nevyklopte hneď po upečení, ale počkajte aspoň 5 až 10 minút. Potom položte na formu plochý tanier a bábovku vyklopte.

Ak sa bábovke nechce, ochlaďte druhý koniec formy vlhkými utierkami. To umožní, aby sa bábovka odlepila od bokov a vyklopila bez poškodenia.

5 najlepších receptov na bábovku

Nie je bábovka ako bábovka. Na tomto klasickom recepte je skvelé to, že existuje nespočetné množstvo variácií na recept a z obyčajnej bábovky môžete urobiť ten najneobyčajnejší dezert!

Vyskúšajte našich 5 najlepších receptov na bábovku:

1) Orechová bábovka

Recept na bábovku s orechmi patrí medzi naše najobľúbenejšie. Bábovka je vláčna, jednoduchá a rýchla. Na recept potrebujete len špaldovú múku, mlieko, lieskové orechy, vajce, olej a niekoľko ďalších ingrediencií. Sľubujeme, že túto verziu nepečiete naposledy.

Najlepší recept na orechovú bábovku
Najlepší recept na orechovú bábovku

2) Tvarohová bábovka

Ak ste milovníkmi vláčnych báboviek, tento recept je pre vás. Recept na tvarohovú bábovku môžete pripraviť v klasickej alebo aj v zdravšej verzii. Isté je, že obe sú výborné. Na recept budete potrebovať tvaroh, kokosový olej, vajcia, pekanové orechy, cukor, hrozienka a niekoľko ďalších ingrediencií.

Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka
Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka

TIP: Skúste bábovku trochu osviežiť a pridať do nej namiesto hrozienok naše najobľúbenejšie sušené mango, sušené marhule, sušené datle.

3) Kefírová bábovka 

Bábovka z kefíru je zaručená rýchlovka! Potrebujete len kefír, olej, hladkú múku a cukor. Výsledná bábovka je vláčna, voňavá a určite poteší každú návštevu. Do kefírovej bábovky odporúčame pridať med, škoricu alebo aj nasekané orechy.

Kefírová bábovka je vláčna a nie je suchá

TIP: Všechny druhy ořechů můžete pořídit na našem e-shopu.

4) Maková bábovka

Recept na makovú bábovku je rýchly, jednoduchý a vhodný aj pre vegánov. Bábovku pečieme bez cukru a vajec, ale s kopou maku! Navyše ju môžete vylepšiť citrónovou polevou. Maková bábovka je zdravá, budete potrebovať len mak, špaldovú múku, rastlinné mlieko, javorový sirup a niekoľko ďalších ingrediencií.

Maková bábovka

5) Banánová bábovka 

Máte doma prezreté banány a neviete, čo s nimi? Potom je banánová bábovka skvelým riešením! Na tento recept budete potrebovať banány, múku, vajce, mlieko a prášok do pečiva a výsledok je jednoducho vynikajúci. Banány bábovku dokonale osladia a môžete do nej pridať aj škoricu a nasekané pekanové alebo vlašské orechy.

TIP: Čo upiecť z prezretých banánov, nájdete v našom článku.

banánová bábovka recept

TIP: U nás na e-shope nájdete pekanové orechy aj tie vlašské.

Často kladené otázky:

Ako dlho trvá príprava bábovky?

Čas prípravy bábovky sa môže líšiť podľa zložitosti receptu, ale zvyčajne trvá približne 10-15 príprava cesta a cca hodina pečenie.

Ako dlho vydrží bábovka čerstvá?

Bábovka vydrží čerstvá a chutná až 5 dní, ak je správne uložená v uzavretej nádobe alebo vo fólii.

Môžem použiť alternatívne ingrediencie pre zdravšiu verziu bábovky?

Áno, pre zdravšiu verziu bábovky môžete experimentovať s alternatívnymi prísadami, ako je čakankový sirup alebo celozrnná múka.

Aké sú najbežnejšie chyby pri pečení bábovky?

Najčastejšou chybou je používanie teplovzdušného režimu rúry, čo vedie k vysušeniu bábovky.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2