Prečo si uvariť marocký kuskus so zeleninou? Pretože marocká kuchyňa je viac ako len jedlo. Je to spoločenský rituál, ktorý spája rodinu a priateľov. Náš marocký kuskus je plný korenia, zeleniny a mandlí, takže ak chcete vyskúšať niečo nové a netradičné, ste tu správne.
Čo je marocký kuskus
Marocká kuchyňa je známa svojou bohatou chuťou, ktorá vzniká kombináciou čerstvých surovín a voňavého korenia. Tradičný marocký kuskus je kombináciou mäsa, kuskusu, zeleniny a predovšetkým korenia. Z mäsa sa najčastejšie používa jahňacie, hovädzie alebo kuracie mäso. Zo zeleniny sa používa cibuľa, paradajky, mrkva, cuketa, tekvica a zemiaky.
V Maroku do kuskusu pridávajú aj sušené ovocie a orechy, ako sú datle, figy, mandle a hrozienka, ktoré dodávajú jedlu sladkosť. A práve skvelo ochutený kuskus sa stal tradičným marockým pokrmom.
TIP: Kuskus a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
Robí sa marocký kuskus aj bez mäsa?
Hoci kuskus môže byť s mäsom, ten pravý sa volá tzv. couscous sept legumes, čo znamená kuskus siedmych druhov zeleniny. My sme pripravili marocký kuskus so zeleninou bez mäsa, ktorý sa podáva s mäkkou uvarenou mrkvou, cuketou, baklažánom, kalerábom, tekvicou, cícerom a paprikou.
Prečo práve sedem druhov zeleniny? Táto tradícia pochádza pravdepodobne zo židovskej marockej komunity, kde je sedmička šťastným číslom.
TIP: Vyskúšajte aj náš recept na kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke.
Čo obsahuje kuskus a prečo je zdravý
Mnoho ľudí prekvapí, že vlastne ide o cestovinu z pšenice, jačmeňa alebo prosa, ktorá je tvarovaná do guličiek. Kuskus obsahuje veľa vlákniny, je bohatým zdrojom minerálnych látok, omega kyselín a vitamínov (najmä skupiny B a E). Má priaznivý vplyv na trávenie, zrýchľuje metabolizmus a normalizuje hladinu cukru v krvi.
V obchode narazíte na biely alebo celozrnný kuskus, ktoré oproti bielemu obsahuje ešte účinné látky zo šupky zrna. Kuskus vám teda dodá energiu aj výživné látky a je vhodnou potravinou pri chudnutí a zdravom životnom štýle. Na marocký kuskus sa hodia oba dva druhy.
TIP: Aká je najlepšia diéta na chudnutie a 15 najúčinnejších diét
Ako uvariť najlepší marocký kuskus so zeleninou
Marocká kuchyňa je pre nás často veľkou neznámou, ale marocký kuskus pozná takmer každý. Základom je správny výber korenia, zeleniny a sušeného ovocia.
Ak nepoznáte marocký kuskus, s prichádzajúcou jeseňou ho oceníte a veríme, že si ho zamilujete rovnako ako my. Je plný farieb, chutí a sezónnej zeleniny (v lete použite cukety zo záhrady a na jeseň tekvice). Je sýty, a ak sa ho nebojíte okoreniť, tak aj naozaj zahreje.
Aké korenie sa používa na marocký kuskus
Korenie je základom všetkých jedál marockej kuchyne. Najobľúbenejšia je zmes korenia Ras el Hanout alebo bežné druhy, ako je kurkuma, rasca, zázvor, škorica a šafran. Na dochutenie sa často používa čerstvá mäta, koriander a petržlen. Ak pripravujete marocký kuskus prvýkrát, je najlepšie pridať trochu menej korenia, aby to na vás nebolo príliš silné (na to na Slovensku nie sme veľmi zvyknutí).
Ako uvariť kuskus
Prípravy kuskusu sa nemusíte báť. Hoci sa tradičný kuskus pripravuje niekoľkohodinovým dusením zmesi mäsa a zeleniny v špeciálnom hrnci (couscousier), dá sa pripraviť aj veľmi jednoducho, rýchlo a bez couscousiera. Stačí ho zaliať horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom v pomere 2:3. Pridáme štipku soli, prikryjeme a necháme chvíľu odstáť. Asi po 5 – 7 minútach by mal kuskus nabobtnať. Potom ho len ľahko pokvapkajte olivovým olejom a prekyprite vidličkou.
TIP: Ste milovníkmi kuskusu? Potom vyskúšajte aj kuskus so sušeným mangom!
Ako pripraviť zeleninovú zmes
Keďže marocká kuchyňa je veľmi o korení, najprv osmažte cibuľu a pridajte do nej korenie, aby ste dosiahli výraznejšiu chuť. Potom nakrájajte zeleninu. My sme použili tekvicu, cuketu, mrkvu, sladké zemiaky, paradajky a papriku. Potom postupne pridávajte nakrájanú zeleninu k opečenej cibuli, od najtvrdšej po najmäkšiu.
Začnite sladkými zemiakmi a mrkvou, ktoré chvíľu opečte. Potom pridajte tekvicu, cuketu, paradajky a nakoniec uvarený cícer (môžete použiť aj cícer z konzervy). Opäť všetko spolu chvíľu podusíme a potom všetko zalejeme vodou a necháme dusiť do mäkka.
Ako servírovať marocký kuskus
Uvarený kuskus sme rozložili na tanier a do stredu urobili jamku, do ktorej sme pridali zeleninovú zmes. Marocký kuskus môžete posypať nasekanými datľami, mandľami a čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou. Ak sa chcete ešte viac priblížiť marockému štýlu, podávajte marocký kuskus na jednom veľkom tanieri, z ktorého si môžete vy aj vaša rodina alebo priatelia vziať toľko, koľko chcete.
Ako vylepšiť marocký kuskus so zeleninou
Tento recept môžete obmieňať a marocký kuskus pripraviť zakaždým trochu inak. Sladké zemiaky môžete nahradiť tekvicou alebo použiť petržlen, brokolicu, repu alebo zeler, podľa toho, čo vám rastie v záhrade. Ak vynecháte datle a pridáte len paradajky, červenú papriku a cuketu, stále sa budete držať marockého štýlu, ale bližšie k stredomorskej kuchyni.
Na dochutenie pokrmu môžete použiť aj iné koreniny a bylinky. Výborná je napríklad pasta harissa, kardamón, chilli alebo cesnak. Ak chcete, aby bol pokrm jemnejší, môžete do hotového jedla pridať trochu viac vývaru.
TIP: Vyskúšajte aj naše ázijské quinoa kari rizoto so zeleninou
Často kladené otázky (FAQ)
Akú zeleninu použiť do marockého kuskusu?
Do marockého kuskusu si môžete vybrať rôznu zeleninu podľa chuti. Vhodné sú tekvica, sladké zemiaky, cuketa, paradajka, baklažán, cibuľa alebo paprika.
Prečo je kuskus zdravý?
Kuskus je dobrým zdrojom sacharidov. Obsahuje aj bielkoviny a má nízky glykemický index. Okrem toho obsahuje minerálne látky, ako je selén s antioxidačnými vlastnosťami.
Čo urobiť s kuskusom?
Kuskus sa môže používať ako príloha k zelenine, mäsu, rybám, ale aj ako samostatné hlavné jedlo alebo šalát. Môžete z neho pripraviť marocký kuskus, kuskusové rizoto alebo kuskus so sušeným mangom.
Ako najlepšie pripraviť kuskus?
Kuskus sa nemusí variť. Kuskus najprv pokvapkajte kvalitným olivovým olejom a premiešajte vidličkou, aby sa jednotlivé zrnká obalili. Potom ho zalejte vriacou vodou alebo vývarom v pomere 2:3 (2 diely kuskusu na 3 diely tekutiny) a nechajte 5-7 minút odpočívať. Potom kuskus prekypríme vidličkou, aby sa nelepil.
Recept: Najlepší marocký kuskus so zeleninou (vegan)
Ingrediencie
- 250 g kuskusu
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 1 stredný sladký zemiak približne 300 g
- 1/2 menšej tekvice približne 300 g
- 3 ks mrkvy
- 1 stredná cuketa približne 300 g
- 300 g paradajok
- 1 červená paprika
- 400 g uvareného cíceru
- 2 červené cibule
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL kari korenia
- 1 ČL štipľavej papriky
- 1/2 ČL muškatového oriešku
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- čerstvý koriander na ozdobu
- olivový olej
- 1 hrsť mandlí nasekaných alebo na plátky
- 1 hrsť datlí nakrájaných
Inštrukcie
- Kuskus nasypte do misky a zalejte horúcim vývarom alebo vodou. Priklopte tanierom a nechajte nabobtnať.
- Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu spolu s korením.
- Pridávajte postupne nakrájanú od najtvrdšej po najmäkšiu (začnite sladkými zemiakmi a mrkvou). Tvrdšiu zeleninu pár minú smažte, kým pridáte ďalšiu.
- Potom pridajte paradajky a uvarený cícer.
- Chvíľku restujte a potom podlejte vývarom a nechajte variť do zmäknutia (približne 20 minút).
- Nakrájajte mandle, datle a čerstvý koriander.
- Akonáhle je zeleninová zmes mäkká, môžete podávať.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?