Lyofilizované ovocie – lyofilizácia ovocia alebo všetko, čo potrebujete vedieť

Hovorí vám niečo pojem lyofilizované ovocie? Možno vám to znie ako jazykolam a pri jeho vyslovovaní sa možno trochu zapotíte. Kúzlo lyofilizácie ovocia bolo objavené v ríši Inkov, keď nočné teploty v horách dosahovali nízke stupne a spôsobovali pomalé vysychanie plodín. Vďaka tomu potraviny vydržali dlhšie a dali sa ľahko prepravovať, čo bolo pre miestnych obyvateľov veľkým prínosom.

V súčasnosti sa pojem lyofilizácia používa nielen v potravinárskom priemysle, kde sa lyofilizuje najviac ovocie a zelenina, ale aj mäso, bylinky, mlieko a huby. S lyofilizáciou sa môžete stretnúť aj v oblasti kvetinárstva, kozmetiky, archeológie a farmácie. Poďme si teda povedať, čo to vlastne znamená.

Čo znamená lyofilizácia ovocia?

Lyofilizácia ovocia alebo sušenie mrazom je metóda, ktorá predlžuje trvanlivosť ovocia, zachováva jeho tvar, farbu a štruktúru. Všetci poznáme sušenie teplom; väčšina z nás suší ovocie doma v rúre. Je to určite dobrá možnosť, ale veľkou nevýhodou sušenia v rúre je, že ovocie stráca svoju farbu, tvar, chuť a vôňu. Dokonca stráca aj vitamíny ako A a C, ktoré sa pri bežnom sušení teplom rozkladajú.

Vyberte si zo širokej ponuky lyofilizovaného ovocia, je prírodné, bez konzervačných látok a pridaného cukru.
Vyberte si zo širokej ponuky lyofilizovaného ovocia, je prírodné, bez konzervačných látok a pridaného cukru. My nedáme dopustiť najmä na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody.

Tip: Ako skladovať sušené ovocie? Dozviete sa na blogu OchutnejOřech.

Ako prebieha proces lyofilizácie?

Ovocie sa najprv zmrazí pri teplote od – 50 °C do – 100 °C, a keďže ide o pomalý proces zmrazovania, môže trvať 12 až 35 hodín. Vzhľadom na tento proces sa lyofilizované ovocie nazýva ovocie sušené mrazom. Po prvom zmrazení prechádza ovocie druhým kolom v sušičke, kde sa voda v ovocí v dôsledku nižšieho tlaku mení na paru.

Lyofilizácia ovocia je proces sušenia mrazom. (Zdroj: unsplash.com)
Lyofilizácia ovocia je proces sušenia mrazom. (Zdroj: unsplash.com)

Potom nasleduje prvé sušenie, ktoré prebieha vo vákuu a môže trvať niekoľko dní. Pri tomto procese sa z ovocia odstráni až 95 % vody.

Potom nasleduje druhé sušenie, pri ktorom sa postupne zvyšuje teplota a znižuje vákuum. Zvyšné molekuly vody sa odstránia a po tomto procese zostane v ovocí len 1 – 4 % vody. Vďaka tomuto jedinečnému procesu lyofilizácie si ovocie zachováva svoju pôvodnú chuť, vôňu, tvar a štruktúru.

100 % prírodný produkt bez pridaného cukru

Mrazom sušené ovocie si zachováva aj svoje výživové hodnoty vrátane vlákniny, vitamínov a minerálov. Ide o 100 % prírodný produkt bez pridaného cukru, takže si ho môžu vychutnať aj ľudia, ktorí sa snažia stravovať zdravo alebo držia redukčnú diétu.

Do letných drinkov sa skvelé hodí lyofilizované ovocie zmrazené v ľadových kockách.
Do letných drinkov sa skvelé hodí lyofilizované ovocie zmrazené v ľadových kockách.

Jedinou nevýhodou lyofilizovaného ovocia je jeho v podstate vynikajúca chuť a výživová hodnota. Treba si uvedomiť, že ak zjeme jedno jablko, sme okamžite sýti a to nám zvyčajne stačí. Ak zjeme lyofilizované ovocie, môžeme ho zjesť oveľa viac, ale kaloricky do seba dostaneme rovnaké množstvo cukru ako pri čerstvom ovocí. Táto informácia je dôležitá najmä pre diabetikov.

Výhody ovocia sušeného mrazom

  • Zachováva si nutričné hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerály
  • Nízka hmotnosť
  • Rovnaká chuť, tvar, vôňa a farba ako u čerstvého ovocia
  • Dlho vydrží
  • 100 % prírodné bez pridaného cukru
  • Veľké využitie v kuchyni aj v kozmetike
There are no products in this combination.

Lyofilizované ovocie do nápojov aj pečenia

Zaujíma vás, kde použiť lyofilizované ovocie? Nebojte sa, nemusíte ho len chrumkať, hoci keď ho ochutnáte, uvidíte, že je perfektné ako samostatná desiata, a to nielen na výlety. Lyofilizované ovocie je ideálne na ozdobenie raňajkových kaší alebo sladkých dezertov a múčnikov.

Nielenže môžete použiť celé kúsky, ale viete, ako úžasne vyzerajú rozdrvené lyofilizované maliny na čokoládovom dezerte alebo kaši? Z obľúbeného lyofilizovaného ovocia si dokonca môžete doma vyrobiť vlastnú čokoládu. A ak nemáte radi čokoládu? Žiadny problém, je to tiež perfektný darček, ktorý môže potešiť možno kamarátku alebo vašu mamu.

Čokoláda s lyofilizovaným ovocím je pochúťka. Sušeným ovocím môžete posypať vlastnú domácu čokoládu alebo dezerty.
Čokoláda s lyofilizovaným ovocím je pochúťka. Sušeným ovocím môžete posypať vlastnú domácu čokoládu alebo dezerty.

Ďalším spôsobom, ako zaradiť lyofilizované ovocie do svojho jedálnička, je sušený čaj, ktorý si môžete pripraviť doma. Viete presne, čo do neho dáte – len to, čo máte radi, a to bez chemikálií a pridaného cukru. A v neposlednom rade pridajte lyofilizované jahody do svojho obľúbeného smoothie alebo maliny do zmrzliny.

Viete, čo je na tom všetkom najlepšie? Ovocie môžete čiastočne rehydratovať. To znamená, že keď ho namočíte do vody, zmäkne a bude sa správať takmer ako čerstvé v pôvodnej podobe.

Mohlo by vám chutiť: Torta k 1. narodeninám bez cukru s ovocím

Ako skladovať ovocie sušené mrazom?

Mrazom sušené ovocie (lyofilizát) je veľmi suché, a preto by sa malo skladovať pri izbovej teplote v uzatvárateľnej nádobe, do ktorej sa nedostane vzduch. Ak to neurobíte, ovocie bude nasávať vlhkosť, nebude chrumkavé, zmäkne a môže sa pokaziť. Pri dodržaní správneho postupu skladovania môže ovocie vydržať aj niekoľko rokov.

Výroba kvalitného sušeného ovocia s dlhou trvanlivosťou si vyžaduje správnu prípravu, ale predovšetkým priaznivé podmienky skladovania.
Výroba kvalitného sušeného ovocia s dlhou trvanlivosťou si vyžaduje správnu prípravu, ale predovšetkým priaznivé podmienky skladovania.

Tip: Čítajte na blogu – sušený ananás a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

TIP: Domáca maska s lyofilizovanými jahodami

Málokto vie, že jahody sú skvelé pre obsah alfa-hydroxy kyseliny, ktorá sa používa na redukciu drobných vrások na tvári a drobných pigmentových škvŕn. Jahody tiež pomáhajú ošetrovať spálenú pokožku a upokojujú problematickú pleť so sklonom k akné. Z lyofilizovaných jahôd si môžete vyrobiť domácu masku!

Maska zo sušených jahôd
Maska zo sušených jahôd (Zdroj: pexels.com)

Potrebujete: 

  • Malú hrsť lyofilizovaných jahôd, ktoré podrvíte na prášok
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica oleja (olivový, jojóbový, avokádový, kokosový atď.)
  • Pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  1. Všetky prísady dôkladne premiešame.
  2. Nanesieme na pokožku a necháme pôsobiť 15 minút.
  3. Ak máte mastnú pleť, vynechajte olej. Na druhej strane, pri suchej pleti buďte opatrní s citrónovou šťavou.

Veríme, že si lyofilizované ovocie zamilujete aj vy. Keď ho vyskúšate, pocítite, že je to láska na prvé zahryznutie. Skvelo chutia lyofilizované čierne ríbezle, lyofilizovaný ananás a lyofilizované mango. A aké je naše najobľúbenejšie ovocie?

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár


  1. Mám rád lyofilizované ovocie a myslím si, že je to dobrá alternatíva k čerstvému ovociu, keď chcete držať diétu. Pretože aj ovocie môže byť pre takéto chudnutie trochu nepriaznivé…Je skvelé, že lyofilizované ovocie si zachováva svoju chuť a tiež veľa vitamínov.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1