Kešu – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Kešu oriešky sú obľúbené, pretože sú výživné a všestranné. Ich mierne sladká chuť, chrumkavosť a maslová štruktúra sa dobre kombinujú s rôznymi sladkými aj slanými chuťami a v našich končinách sú pomerne ľahko dostupné. Samozrejme, viete, prečo je lepšie vyhnúť sa kešu orieškom zo supermarketov a kúpiť si ich radšej v obchode so zdravou výživou alebo v e-shope?

Čo je to kešu?

Z botanického hľadiska to vlastne nie sú orechy, ako si mnohí myslia, ale semená plodov tropického vždyzeleného stromu obličkovca západného, ktorý dáva kešu tvar obličiek. Tento strom pochádza zo západnej Brazílie.

Zaujímavosťou je, že najväčší obličkovec sa nachádza v brazílskom meste Natal a jeho konáre sa rozprestierajú na ploche až 8 500 metrov štvorcových, vďaka čomu sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčší obličkovec na svete.

Z výživového hľadiska sú kešu veľmi zaujímavé, obsahujú 18 % bielkovín, 30 % sacharidov a 44 % tuku. Obsah vlákniny je pomerne nižší, a to okolo 3 %.Z vitamínov môžeme vyzdvihnúť B komplex, K, C a minerály vápnik, horčík, fosfor a meď.

Obličkovec západný je strom, podľa ktorého majú kešu tvar obličky.
Obličkovec západný je strom, podľa ktorého majú kešu tvar obličky.

Pozor na žltnutie kešu

Pri konzumácii musíme byť opatrní a pozorne si kešu prezerať. Sú náchylnejšie na oxidáciu (žltnutie olejov) a často sú domovom nežiaducich parazitov. Nebojte sa, kľúčom k prevencii je správne skladovanie a hlavne kvalitné kešu orechy.

Kešu sa nedajú kúpiť v RAW kvalite, vždy je potrebné vykonať tepelnú úpravu, aby sa zabezpečila zdravotná nezávadnosť.

Najväčšími dodávateľmi sú India (svetlejšie kešu), Vietnam (sladšie a maslovejšie kešu) a Pobrežie Slonoviny (kvalita môže byť horšia). U nás môžete zakúpiť vietnamské kešu.

Exkluzívna ponuka na Ochutnej Ořech: kešu orechy, z ktorých si vyberú maškrtníci aj fitnessáci.

Sú kešu orechy jedovaté?

Zvláštnosťou je, že hoci sú kešu orechy jedlé, obal semien je jedovatý. Látka, ktorú obsahujú, sa nazýva urushiol. Nachádza sa napríklad v brečtane a pri kontakte môže vzniknúť alergická reakcia a táto látka môže byť toxická.

Kešu orechy sa skvele hodia do ázijskej a indickej kuchyne.
Kešu orechy sa skvele hodia do ázijskej a indickej kuchyne.

Mohlo by vás zaujímať: Druhy bezlaktózových mliek

Kešu a zdravie

Orechy a semená majú vo všeobecnosti vysoký obsah kalórií a tukov. Ľuďom, ktorí chcú schudnúť, sa preto tradične odporúča obmedziť množstvo orechov v strave. Výskum však začína spájať stravu bohatú na orechy s väčším úbytkom hmotnosti a celkovo nižšou telesnou hmotnosťou ako stravu bez orechov.

Strava bohatá na orechy, vrátane kešu orieškov, bola trvalo spojená s nižším rizikom ochorení, ako je mŕtvica a srdcové choroby.

Kešu oriešky majú nízky obsah cukru a sú bohaté na vlákninu. To sú dva faktory, ktoré v kombinácii pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a pôsobia ako prevencia rizika cukrovky 2. typu.

Pôsobí ako skvelý antioxidant, ktorý dokáže chrániť ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré na nás útočia každý deň. Vďaka tejto skvelej vlastnosti znižuje celkové zápaly v tele a zvyšuje schopnosť nášho tela zostať zdravým a bez chorôb.

K televízii sú výborné naše jemne solené kešu orechy alebo tie s príchuťou chilli a limetky.
 K televízii sú výborné naše jemne solené kešu orechy alebo tie s príchuťou chilli a limetky

Kešu oriešky obsahujú aj významné množstvo medi, minerálu nevyhnutného pre produkciu energie, zdravý vývoj mozgu a silný imunitný systém. Sú tiež skvelým zdrojom horčíka a mangánu, živín dôležitých pre zdravie kostí.

Tip: Hľadáte inšpiráciu na zdravé domáce varenie z kešu orechov? Inšpirujte sa receptami na blogu.

Druhy kešu

Vedeli ste, že existuje mnoho veľkostí kešu? Kvalita sa označuje písmenom a veľkosť číslom. Problémom je, že supermarkety tento údaj často neuvádzajú, takže kupujete kešu oriešky, ktoré vás stoja peniaze a vy si nie ste istí, či sú naozaj kvalitné, či nie sú žažltnuté alebo horké.

Písmeno označuje akosť alebo kvalitu. Vo všeobecnosti platí, že čím nižšie číslo, tým väčšie jadrá kešu dostaneme.

  • WW, W (White Wholes) – takto označené kešu majú celé jadrá bielej farby a, čo je najdôležitejšie, majú minimálne povrchové chyby a krásne maslovú konzistenciu.
  • SW (Scorched Wholes) – tieto kešu oriešky sú o niečo chrumkavejšie a majú mierne hnedú farbu alebo farbu slonovinovej kosti, čo je spôsobené prehriatím
Skladom 17.55 €
Myslíte, že na velikosti záleží? Pokud ano, kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou pro Vás jasná volba. Jsou to největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší. Jsou ovšem krásně sněhobílé, mají vynikající vláčnou chuť a křupou 🙂
Skladom 9.99 €
Naturálne kešu orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. W420 je označenie pre kvalitné kešu oriešky menšej veľkosti, ktoré sú chutné a dobre sa miešajú. Sú preto ideálne na výrobu kešu masla, kešu mlieka, ale aj raw koláčov alebo kešu syra.
Skladom
10 € 8.99 €
Nepražené a nesolené prírodné kešu orechy, ktoré sú ešte väčšie a chutnejšie. W320 je znakom vysokej kvality a vynikajúcej veľkosti. Prémiové kešu oriešky sú krémové, skvelé na chrumkanie a ideálne na zdobenie koláčov, vyniknú v šalátoch a smoothie miskách.

Veľkosť kešu

Tu je niekoľko veľkostí kešu, ktoré sú na našom trhu najbežnejšie, ostatné veľkosti nie sú také bežné.

  • W180 – nazývajú sa „kráľovské“ kešu. Sú to najväčšie možné kešu jadrá, ktoré môžeme kúpiť, a sú skutočne luxusným tovarom
  • WW320 – ide o najpopulárnejšie a najdostupnejšie kešu
  • W450 – sú najmenšie a najlacnejšie, majú biele jadro
10 zdravých a chutných receptov z kešu orechov
Tip na 10 zdravých a chutných receptov z kešu orechov

Ako skladovať kešu?

Kešu skladujte na chladnom a tmavom mieste mimo dosahu slnečného svetla. Teplé miesto sa rozhodne neodporúča, pretože kešu orechy môžu veľmi rýchlo žltnúť a horknúť.

Na skladovanie je vhodná teplota 15-20 °C a uzatvárateľná sklenená nádoba, ktorá neprepustí žiadny vzduch.

V mrazničke vydržia až 1 rok

Ak uložíte kešu do chladničky, vydržia vám niekoľko mesiacov, ale môžete ich dať aj do mrazničky. Takto uskladnené kešu vydržia až 1 rok. Ak kešu rozmrazujete, robte to pomaly, aby ste zachovali ich chrumkavosť, chuť a arómu.

Na skladovanie sú vhodné natural nesolené a nepražené kešu. A viete čo? Tie pražené, korenené alebo solené sa aj tak zjedia rýchlejšie, ako si myslíte. Vyskúšali ste už Kešu orechy WW320 ochutené CHILLI a LIMETKOU? Uvidíte, že sa po nich len zapráši.

Tipy na recepty s kešu

Kešu oriešky môžete chrumkať len tak pri filme alebo ako doobedňajšiu desiatu, prípadne ako malé občerstvenie na výlety, cestovanie či turistiku. Kešu sú výživné a v batohu nezaberú takmer žiadne miesto.

Ak nechcete jesť kešu oriešky vcelku, môžete ich nakrájať alebo pomlieť a potom pridať do rôznych jedál. Posypte si nimi svoju obľúbenú kašu, palacinky alebo jogurt. Výborné sú aj v smoothies alebo na toastoch s džemom a arašidovým maslom.

Kešu mlieko
Kešu mlieko je naše najobľúbenejšie bezlaktózové mlieko z orechov. 

Kešu oriešky sú obľúbenou potravinou najmä pre vegánov, ktorí nekonzumujú mliečne výrobky. Z kešu orieškov sa dá pripraviť skvelá rastlinná kyslá smotana alebo krémový kešu syr. Kešu stačí namočiť a potom rozmixovať s trochou jablčného octu alebo citrónovej šťavy.

Kešu maslo s kokosom
Vyrobte si doma maslo z kešu s kokosom. Je to skvelá alternatíva klasického kešu masla.

V neposlednom rade sa kešu oriešky používajú na výrobu lahodného kešu masla. Prejedli ste sa arašidového masla a chcete vyskúšať niečo nové? Kešu maslo vás príjemne prekvapí svojou lahodnou chuťou a maslovou konzistenciou.

Môžete vyskúšať aj ďalšie recepty z kešu, napríklad:

  • vegánska Taco Bowl,
  • bezlepková nepečená čokoládová torta bez cukru,
  • indické karí alebo korma,
  • mrkvová nátierka z kešu,
  • talianska horčicová zálievka na šalát z kešu,
  • lahodný domáci syr z kešu orechov,
  • tekvicová omáčka na cestoviny s kešu orechmi,
  • a mnoho ďalších.

FAQ: Často kladené otázky

Sú kešu orechy zdravé?

Áno, kešu orechy sú zdravé.

Aké majú kešu nutričné hodnoty?

Nutričné hodnoty kešu sú nasledovné:
– Kalórie: 553 kcal
– Bielkoviny: 18 g
– Tuky: 44 g
– Sacharidy: 30 g
– Vláknina: 3,3 g

Tieto hodnoty zodpovedajú priemerným hodnotám na 100 gramov kešu.

Koľko kešu môžem denne zjesť?

Podľa odborníkov je odporúčané denné množstvo kešu približne 30 g.

Prečo jesť kešu orechy?

Kešu orechy sú bohatým zdrojom živín, obsahujú vitamíny, minerály a zdravé tuky. Budúce odpovede môžu obsahovať aj informácie o vláknine, bielkovinách, antioxidantoch a ďalších zdraviu prospešných látkach.

Ako skladovať kešu?

Uistite sa, že sú kešu v chladnom a suchom prostredí, aby sa minimalizovalo riziko vystavenia vlhkosti a extrémnym teplotám. Dbajte aj na to, aby kešu nebolo vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

Do akých jedál môžem pridať kešu orechy?

Kešu oriešky sa môžu pridávať do rôznych jedál vrátane šalátov, smoothies, pečiva, dezertov alebo sa môžu konzumovať samostatne ako zdravé občerstvenie.

Ako si vyrobiť domáce kešu maslo?

Kešu oriešky rozmixujte v mixéri na hladkú kašu. Ak chcete tekutejšiu konzistenciu, môžete pridať trochu oleja. Uchovávajte v chladničke a používajte podľa potreby.

Tip: Skúste náš jednoduchý recept hotový za 5 minút. Iné kešu maslo už nebudete chcieť.

Ako urobiť z kešu smotanu?

Zmiešajte kešu oriešky s vodou a mixujte, kým nedosiahnete hladkú krémovú konzistenciu.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1