Grécky šalát je klasika, ktorá v lete neomrzí a ukazuje nám, že menej je niekedy viac. Počas našej cesty po Balkáne sme každý deň jedli grécky šalát – v Albánsku, Chorvátsku aj v Čiernej Hore – a nikde nebol rovnaký, ale vždy bol výborný. Grécky šalát nájdete na jedálnych lístkoch po celom Balkáne, ale najlepší je samozrejme v Grécku. Osobne mám grécky šalát najradšej, keď sa doň pridajú orechy. Poďme sa teraz pozrieť na to, ako pripraviť pravý grécky šalát s balkánskym syrom a recept na klasickú zálievku.
Čo sa dáva do tradičného gréckeho šalátu
Tradičný grécky šalát sa skladá z nakrájaných uhoriek, paradajok, zelenej papriky, červenej cibule, olív a balkánskeho syra. Táto klasická kombinácia je vynikajúca, ale nám viac chutí napríklad červená paprika.
Tipy na dokonalý grécky šalát
- Do gréckeho šalátu patria olivy Kalamata, ale na Slovensku sa ťažko zháňajú, preto používame skôr čierne olivy. Kalamata sa bežne používajú v gréckych jedlách, ich chuť výborne dopĺňa balkánsky syr a čerstvú zeleninu.
- Aby bol grécky šalát chutný, musíte mať zrelé a šťavnaté paradajky. Ak nie je sezóna paradajok, radšej si vyberte cherry paradajky a pred vložením do šalátu ich trochu osoľte. Tým sa zvýrazní ich chuť, ak sú nevýrazné.
- Pozor na uhorky, ak máte veľké uhorky, je lepšie vybrať vnútro semien, aby šalát nebol príliš vodnatý.
- Do šalátu radi pridávame aj orechy, aby nás šalát zasýtil aj ako hlavné jedlo. Pred podávaním ich však vždy opražíme na suchej panvici.
- Ak máme nejaký šalát zo záhradky, pokojne ho do šalátu nakrájame. ☺️
Niektorí ľudia krájajú zeleninu na veľké kusy, čo je v gréckej kuchyni celkom tradičné, ale my ju krájame nadrobno. Len cherry paradajky sme rozkrojili na polovicu.
Pravý grécky šalát a jeho história
Grécky šalát je príkladom zdravej a jednoduchej stredomorskej kuchyne, kde vládnu jednoduché recepty z čerstvých surovín.
Jeho názov v gréčtine je „Horiatiki“, čo znamená dedinský šalát, ale grécke dediny nie sú jeho rodiskom. Traduje sa, že národný grécky šalát vymysleli majitelia reštaurácií v Aténach, ktorí chceli zákazníkom počas prudkého nárastu cestovného ruchu v Grécku účtovať viac. Keďže cenu bežného paradajkového šalátu kontrolovala vláda, pridanie bloku fety im poskytlo väčšiu slobodu účtovať si podľa vlastného uváženia.
Grécky šalát si najviac vychutnávate počas zeleninovej sezóny, ktorá v Grécku trvá od jari do jesene. Vtedy sú farmárske trhy plné zrelých paradajok, chrumkavých uhoriek a papriky. Ak pridáte niekoľko červených cibúľ, slané olivy Kalamata a štipľavú fetu, získate pravý grécky šalát.
Recept: zálievka na grécky šalát
Príprava zálievky na grécky šalát je veľmi jednoduchá a rýchla. Budete potrebovať 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, 3 lyžice červeného vínneho octu, 1 strúčik cesnaku alebo pol lyžičky sušeného cesnaku, 1/2 lyžičky sušeného oregana, 1/4 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky soli a čerstvo mleté čierne korenie.
Najprv najemno nasekajte cesnak. Potom v miske zmiešajte olivový olej, červený vínny ocot, nasekaný cesnak, sušené oregano, dijonskú horčicu a soľ. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Nakoniec podľa chuti pridajte čerstvo mleté čierne korenie a ešte raz premiešajte.
Túto zálievku je najlepšie použiť ihneď, ale môžete ju tiež uskladniť v chladničke a použiť do 3-4 dní. Pred použitím vždy dôkladne premiešajte.
Tip: Ak nemáte radi čerstvý cesnak v zálievkach, môžete namiesto čerstvého použiť sušený.
Aké orechy sa hodia do gréckeho šalátu
Ak grécky šalát podávate ako hlavné jedlo, môžete doň pridať orechy, ako sme to urobili my, aby bol sýtejší. Najlepšie sú píniové oriešky, pekanové alebo vlašské orechy. Pred podávaním ich vždy opražte na suchej panvici. Pražíme ich len tak dlho, aby sa rozvinula ich chuť.
Tipy na ďalšie skvelé šaláty: Šalát s nivou, zemiakový šalát z tekvice, thajský šalát.
Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
Ingrediencie
Na grécky šalát
- 1/2 ks červenej cibule
- 1 šálka zrelých paradajok
- 1 ks menšej uhorky
- 1 ks menšej papriky
- 1 balenie feta syru alebo balkánskeho syru
- hrsť čiernych olív
- hrsť pekanových orechov (voliteľné)
- hrsť šalátu (voliteľné)
Na zálievku na grécky šalát
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 3 PL červeného vínneho octu
- 1 strúčik cesnaku nasekaného (alebo 1 ČL sušeného cesnaku)
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 1/4 ČL dijonskej horčice (je možné vynechať)
- 1/4 ČL morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
Inštrukcie
- Najprv pripravte zálievku na šalát zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Potom nakrájajte všetku zeleninu a olivy a dajte ich do misy.
- Fetu alebo balkánsky syr nakrájajte na kocky a pridajte k nakrájanej zelenine.
- Zmiešajte so zálievkou.
- Na suchej panvici opražte pekanové orechy (aby sa rozvoňali) a ozdobte nimi šalát.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?