Batátová polievka s mrkvou, karí a zázvorom

Máme pre vás vynikajúci recept na polievku z batátov, mrkvy, karí a zázvoru. Naša polievka z batátov neobsahuje lepok, laktózu, je vhodná pre vegetariánov aj vegánov. Navyše je mimoriadne zdravá, v zime dokonale zahreje a čo ocení každá mama alebo zaneprázdnený človek: máte ju hotovú za 45 minút (ale väčšinu času sa varí, takže môžete robiť niečo iné).

Nalákali sme vás? To je dobré. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako pripraviť batátovú polievku s mrkvou, karí a zázvorom, ktorá je zahustená kešu smotanou.

Batátová polievka so zázvorom a mrkvou

Prečo sú batáty zdravé?

Asi tušíte, že batáty sú zdravé, ale prečo? Batáty sú bohaté na vitamíny a minerály. Obsahujú vitamín A (betakarotén), ktorý je dôležitý pre zdravie nášho zraku, pokožky, ako aj pre správne fungovanie imunitného systému.

Sú však aj vynikajúcim zdrojom vitamínu C, draslíka a vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú vhodné aj pri chudnutí.

Skladom
12 € 10.99 €
Nepražené a nesolené prírodné kešu orechy, ktoré sú ešte väčšie a chutnejšie. W320 je znakom vysokej kvality a vynikajúcej veľkosti. Prémiové kešu oriešky sú krémové, skvelé na chrumkanie a ideálne na zdobenie koláčov, vyniknú v šalátoch a smoothie miskách.
Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.
Skladom 5.6 €
Koriander je jednoročná rastlina pochádzajúca najmä z Blízkeho východu a Stredomoria. Od nepamäti sa používa ako obľúbené dochucovadlo do všetkých druhov jedál. Mletý koriander je obľúbený najmä v kuchyni Blízkeho východu a Indie. Používa sa aj na nakladanie húb a zeleniny.

Výhody mrkvy v batátovej polievke

Prečo používať mrkvu v batátovej polievke? Mrkva je lacná surovina, je sladká, ale hlavne, podobne ako batáty, obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Mrkva obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a zápalmi.

Musí to byť batátová polievka s mrkvou? Nemusí, ale ak potrebujete urobiť trochu viac polievky a nemáte dostatok batátov, mrkva je vždy po ruke alebo v každej večierke.

TIP: Máte radi orechy? Naša 1 kg študentská zmes je plná obľúbených orechov a sušeného ovocia, takže si na nej určite pochutnáte.

Batátová polievka so zázvorom a mrkvou
Batátová polievka so zázvorom a mrkvou

Karí a zázvor nielen pre chuť

Používate radi karí a zázvor? Potom máme pre vás dobrú správu, toto korenie dodá batátovej polievke nielen lahodnú exotickú chuť, ale prináša aj množstvo zdravotných výhod.

Vedeli ste, že karí nie je jedno korenie, ale zmes? Kari zvyčajne obsahuje kurkumu, koriander, rascu, ale môže obsahovať aj fenikel alebo papriku. Už z prvých zložiek je však jasné, že obsahuje korenie, ktoré je plné antioxidantov.

TIP: Prečítajte si, ako má zázvor účinky na vaše zdravie a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička.

Batátový krém so zázvorom a mrkvou
Batátový krém so zázvorom a mrkvou

Najzaujímavejšou zložkou kari je kurkuma, ktorá je cenená najmä pre svoj účinný prvok kurkumín, ktorý má silné protizápalové účinky a podporuje zdravie mozgu. Kurkumín je dnes populárny aj ako výživový doplnok, ktorý sa predáva najmä v zime, pretože okrem podpory trávenia posilňuje imunitný systém.

A čo zázvor? Je to superpotravina so všeobecne uznávanými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Možno radi popíjate zázvorový čaj, keď ste prechladnutí, ale tento koreň je vhodné konzumovať nielen počas choroby. Pomáha pri trávení, upokojuje tráviaci trakt a podporuje vstrebávanie živín.

Okrem toho pôsobí ako prírodný liek proti nevoľnosti (tehotné ženy poznajú zázvorové lízanky), zmierňuje bolesti a opuchy kĺbov, zlepšuje krvný obeh a dokonca môže znižovať hladinu zlého cholesterolu.

Ako pripraviť batátový krém?

Ako sme vám povedali na začiatku, príprava batátovej polievky je rýchlovka. Najprv si osmažíte cibuľku, potom vezmete ošúpané a nakrájané batáty a mrkvu, ktoré necháte krátko osmažiť na oleji spolu s koreninami. Pridáte vývar a necháte zeleninu variť, kým nie je mäkká. Medzitým si pripravíte kešu smotanu a nakoniec všetko rozmixujete do krémovej konzistencie.

Batátová polévka se zázvorem a mrkví
Batátová polievka so zázvorom a mrkvou

Prečo používame v batátovej polievke kešu smotanu?

Pretože je to praktické! Kešu smotana je extrémne jednoduchá na prípravu a rovnako ako smotana má veľmi neutrálnu chuť.

Myslíte si, že príprava kešu smotany musí byť náročná? Opak je pravdou. Kešu oriešky namočíte do horúcej vody aspoň na 5 minút (ideálne na 30 minút, ak nemáte dobrý mixér) a potom ich rozmixujete s vodou do hladka.

Často sa stávalo, že sme smotanu otvorili, polovicu spotrebovali a druhá polovica sa v chladničke pokazila. To sa vám pri kešu smotane nestane, navyše máme v rodine veľa ľudí s intoleranciou laktózy a blízkych, takže by sme aj tak museli použiť variant bez laktózy.

Kešu smotana je tiež plná zdravých vitamínov, ktoré pomáhajú telu lepšie vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch, ako je vitamín A alebo E.

Čo použiť namiesto kešu smotany?

Ak z nejakého dôvodu nemôžete kešu oriešky, odporúčame použiť kokosové mlieko, ktoré polievke dodá extra nádych exotiky. Kokosové mlieko je však pomerne silné, takže zmení chuť polievky.

Batátová polievka s mrkvou, karí a zázvorom

Bezlaktózová, bezlepková a zdravá polievka z batátov s mrkvou, karí a zázvorom. Je hotová za 45 minút, ale väčšinu času sa varí, takže prípravou strávite maximálne 10 minút. Vhodná pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí milujú dobré polievky.
Čas prípravy 10 minút
Samozrejme Polievka
Kuchyňa americká, česká
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 3 PL olivového oleja alebo masla
  • 1 veľká cibuľa ošúpaná a nakrájaná na jemno
  • 500 g batátov nakrájených na kocky
  • 300 g mrkvy nakrájenej na kocky
  • 1 hrnček kešu orechov (namočených v horúcej vode aspoň na 5 minút) 150 gramov
  • 1 strúčik cesnaku nakrájaný na malé plátky
  • 5 hrnčekov zeleninového vývaru
  • 2 PL čerstvého zázvoru nastrúhaného
  • 2 ČL mletej rímskej rasce
  • 2 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL karí
  • 1 ČL lyžička mletej kurkumy
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti
  • šťava z limetky

Pokyny
 

  • V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu.
  • Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd. Potom pridajte nakrájanú mrkvu, batáty, vývar, zázvor, rascu, koriander, karí korenie a kurkumu a dobre premiešajte.
  • Znížte teplotu, prikryte hrniec a varte polievku, kým batáty nezmäknú, približne 20-25 minút.
  • Medzitým rozmixujte kešu oriešky s jednou šálkou vody, aby vznikla hladká kešu smotana.
  • Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom a zahustite kešu smotanou.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou a podávajte.
Kľúčové slovo batátová polievka, vegánska polievka, vegetariánska polievka
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin