Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka

Grécky šalát je klasika, ktorá v lete neomrzí a ukazuje nám, že menej je niekedy viac. Počas našej cesty po Balkáne sme každý deň jedli grécky šalát – v Albánsku, Chorvátsku aj v Čiernej Hore – a nikde nebol rovnaký, ale vždy bol výborný. Grécky šalát nájdete na jedálnych lístkoch po celom Balkáne, ale najlepší je samozrejme v Grécku. Osobne mám grécky šalát najradšej, keď sa doň pridajú orechy. Poďme sa teraz pozrieť na to, ako pripraviť pravý grécky šalát s balkánskym syrom a recept na klasickú zálievku.

Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka

Čo sa dáva do tradičného gréckeho šalátu

Tradičný grécky šalát sa skladá z nakrájaných uhoriek, paradajok, zelenej papriky, červenej cibule, olív a balkánskeho syra. Táto klasická kombinácia je vynikajúca, ale nám viac chutí napríklad červená paprika.

Tipy na dokonalý grécky šalát

  • Do gréckeho šalátu patria olivy Kalamata, ale na Slovensku sa ťažko zháňajú, preto používame skôr čierne olivy. Kalamata sa bežne používajú v gréckych jedlách, ich chuť výborne dopĺňa balkánsky syr a čerstvú zeleninu.
  • Aby bol grécky šalát chutný, musíte mať zrelé a šťavnaté paradajky. Ak nie je sezóna paradajok, radšej si vyberte cherry paradajky a pred vložením do šalátu ich trochu osoľte. Tým sa zvýrazní ich chuť, ak sú nevýrazné.
  • Pozor na uhorky, ak máte veľké uhorky, je lepšie vybrať vnútro semien, aby šalát nebol príliš vodnatý.
  • Do šalátu radi pridávame aj orechy, aby nás šalát zasýtil aj ako hlavné jedlo. Pred podávaním ich však vždy opražíme na suchej panvici.
  • Ak máme nejaký šalát zo záhradky, pokojne ho do šalátu nakrájame. ☺️

Niektorí ľudia krájajú zeleninu na veľké kusy, čo je v gréckej kuchyni celkom tradičné, ale my ju krájame nadrobno. Len cherry paradajky sme rozkrojili na polovicu.

Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka

Pravý grécky šalát a jeho história

Grécky šalát je príkladom zdravej a jednoduchej stredomorskej kuchyne, kde vládnu jednoduché recepty z čerstvých surovín.

Jeho názov v gréčtine je „Horiatiki“, čo znamená dedinský šalát, ale grécke dediny nie sú jeho rodiskom. Traduje sa, že národný grécky šalát vymysleli majitelia reštaurácií v Aténach, ktorí chceli zákazníkom počas prudkého nárastu cestovného ruchu v Grécku účtovať viac. Keďže cenu bežného paradajkového šalátu kontrolovala vláda, pridanie bloku fety im poskytlo väčšiu slobodu účtovať si podľa vlastného uváženia.

Grécky šalát si najviac vychutnávate počas zeleninovej sezóny, ktorá v Grécku trvá od jari do jesene. Vtedy sú farmárske trhy plné zrelých paradajok, chrumkavých uhoriek a papriky. Ak pridáte niekoľko červených cibúľ, slané olivy Kalamata a štipľavú fetu, získate pravý grécky šalát.

Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami
Grécky šalát radi dopĺňame aj orechmi – píniovými, pekanovými alebo vlašskými.

Recept: zálievka na grécky šalát

Príprava zálievky na grécky šalát je veľmi jednoduchá a rýchla. Budete potrebovať 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, 3 lyžice červeného vínneho octu, 1 strúčik cesnaku alebo pol lyžičky sušeného cesnaku, 1/2 lyžičky sušeného oregana, 1/4 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky soli a čerstvo mleté čierne korenie.

Nedostupné 4.66 €
TOP produkt medzi olivovými olejmi! Tento extra panenský olivový olej pochádza z veľmi vzácnej odrody Koroneiki, ktorá rastie na Kréte. Olivový olej je lisovaný za studena a vyniká špecifickou chuťou a vôňou. Zaručujeme vám nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Najprv najemno nasekajte cesnak. Potom v miske zmiešajte olivový olej, červený vínny ocot, nasekaný cesnak, sušené oregano, dijonskú horčicu a soľ. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Nakoniec podľa chuti pridajte čerstvo mleté čierne korenie a ešte raz premiešajte.

Túto zálievku je najlepšie použiť ihneď, ale môžete ju tiež uskladniť v chladničke a použiť do 3-4 dní. Pred použitím vždy dôkladne premiešajte.

Tip: Ak nemáte radi čerstvý cesnak v zálievkach, môžete namiesto čerstvého použiť sušený.

Aké orechy sa hodia do gréckeho šalátu

Ak grécky šalát podávate ako hlavné jedlo, môžete doň pridať orechy, ako sme to urobili my, aby bol sýtejší. Najlepšie sú píniové oriešky, pekanové alebo vlašské orechy. Pred podávaním ich vždy opražte na suchej panvici. Pražíme ich len tak dlho, aby sa rozvinula ich chuť.

Skladom 3.55 €
Prírodné píniové alebo cédrové orechy sú vzácne borovicové semená s jemnou živicovou príchuťou. Ich nezameniteľná krémovo-sladká chuť vynikne najmä pri pražení a je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Používajú sa na výrobu tradičného bazalkového pesta, ale pridávajú sa aj do iných talianskych jedál.
Skladom 1.7 €
Naše prírodné pekanové orechy sú najvyššej kvality, majú nádhernú vôňu a maslovo sladkú chuť. Sú vynikajúce samotné, v müsli, ale môžete ich vyskúšať pridať aj do šalátov alebo si z nich pripraviť domáce pekanové orechové maslo.

Tipy na ďalšie skvelé šaláty: Šalát s nivou, zemiakový šalát z tekvice, thajský šalát.

řecký salát

Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka

Grécky šalát je jedným z najobľúbenejších šalátov na svete a je synonymom stredomorskej kuchyne. Je jednoduchý, zdravý a plný zeleniny.
Chod Šalát
Kuchyňa grécka

Ingrediencie
  

Na grécky šalát

  • 1/2 ks červenej cibule
  • 1 šálka zrelých paradajok
  • 1 ks menšej uhorky
  • 1 ks menšej papriky
  • 1 balenie feta syru alebo balkánskeho syru
  • hrsť čiernych olív
  • hrsť pekanových orechov (voliteľné)
  • hrsť šalátu (voliteľné)

Na zálievku na grécky šalát

  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • 1 strúčik cesnaku nasekaného (alebo 1 ČL sušeného cesnaku)
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • 1/4 ČL dijonskej horčice (je možné vynechať)
  • 1/4 ČL morskej soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Inštrukcie
 

  • Najprv pripravte zálievku na šalát zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Potom nakrájajte všetku zeleninu a olivy a dajte ich do misy.
  • Fetu alebo balkánsky syr nakrájajte na kocky a pridajte k nakrájanej zelenine.
  • Zmiešajte so zálievkou.
  • Na suchej panvici opražte pekanové orechy (aby sa rozvoňali) a ozdobte nimi šalát.
Kľúčové slovo grécka kuchyňa, grécky šalát
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2