Mandle: Všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Mandle sa preslávili tým, že pomáhajú pri chudnutí a v boji proti obezite. Okrem toho však aj výborne chutia, dajú sa kúpiť v rôznych príchutiach a sú skvelým doplnkom mnohých jedál. Sú tiež skvelým zdrojom antioxidantov a môžu pomôcť ako prevencia proti rôznym chorobám. Prečítajte si, prečo by ste mali jesť mandle a aké sú dôvody ich konzumácie.

Čo sú mandle?

Mandle semená Mandle obyčajnej a pochádzajú pôvodne zo stredného východu. Tento strom rastie najmä v subtropických oblastiach, kde sa darí aj iným plodinám, ako sú tabak, olivy a pomaranče.

Mandle obyčajné sa pestujú aj u nás alebo napríklad v Česku, najmä na Morave. V porovnaní s ich bežnou výškou 12 metrov však u nás dorastajú len do výšky 6 metrov a nerodia tak hojne ako vo svojom prirodzenom prostredí.

Mandľa obyčajná. Plody mandlí sa využívajú aj mimo potravinárstva, používajú sa v kozmetike a majú dokonca liečivé účinky na srdce a nervový systém.
Mandľa obyčajná. Plody mandlí sa využívajú aj mimo potravinárstva, používajú sa v kozmetike a majú dokonca liečivé účinky na srdce a nervový systém.

Mandle sa najčastejšie konzumujú s vínom a pridávajú sa do mnohých tradičných jedál, najmä do vianočného pečiva a rôznych šalátov a dezertov. Okrem prírodnej sú obľúbené aj v údenej forme. Máte udiareň? Môžete si ich pripraviť doma. Mandle sa používajú aj na výrobu marcipánu a rôznych alkoholických nápojov.

Tip: Na blogu nájdete článok o múkach – Orechové múky – kompletný sprievodca svetom orechov.

Ako užívať a používať mandle?

Odporúčaná denná dávka je 28 g (jedna hrsť). Mandle môžete jesť len tak, napríklad ako občerstvenie na cestách. Existuje mnoho receptov s mandľami. Výrobky z mandlí môžu nahradiť niekoľko bežných ingrediencií, ako je mlieko, maslo alebo múka. Mandle neobsahujú lepok ani laktózu, takže sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na tieto látky.

Orechové maslá sú skvelým doplnkom vašej zdravej kuchyne. Hoci orechové maslá nemajú plne nahradiť funkciu tradičného masla, sú jednou z najzdravších rastlinných alternatív a sú veľmi obľúbené po celom svete.
Orechové maslá sú skvelým doplnkom vašej zdravej kuchyne. Na domáce mandľové maslo potrebujete len prírodné lúpané mandle.

Čo je možné vyrobiť z mandlí?

  • Domáce mandľové mlieko
  • Domáce mandľové maslo
  • Mandľová múka
  • Domáca vegánska nátierka z mandlí
  • Jednoduché domáce zdravé Cini Minis

Môžu byť mandle jedovaté?

Existuje viacero druhov mandlí, ale základné rozdelenie je na horké a sladké semená. Horké mandle naozaj obsahujú kyanogénny glykozid amygdalín, ktorý im dodáva výraznú horkú chuť. Z amygdalínu sa počas trávenia uvoľňuje kyanovodík, s ktorým si telo vo veľkom množstve nevie poradiť.

10 kúskov horkých mandlí je nebezpečná dávka a 10 kvapiek oleja z horkých mandlí je rovno smrteľná dávka. Z tohto dôvodu sa horké mandle používajú len priemyselne, na destiláciu mandľového oleja.

Mandle, ktoré bežne kupujeme, sú šľachtené sladké mandle s obsahom amygdalínu približne 0,1 %, čo je zanedbateľné množstvo.

Horkým mandliam by ste sa mali radšej vyhnúť, sladké sú lacnejšie a ľahšie dostupné.

V Grécku najmä staršia generácia používa 1-3 horké mandle denne ako prevenciu rakoviny. Mladších ľudí však od ich konzumácie odrádza, pretože údajné preventívne účinky neboli preukázané a prevládajú negatívne aspekty amygdalínu.

Zloženie mandlí

Mandle obsahujú množstvo živín a sú bohaté na rôzne vitamíny. Jedna hrsť mandlí (28 g) obsahuje:

  • 3,5 g vlákniny
  • 6 g bielkovín
  • 14 g tukov (z toho 9g mononenasýtené kyseliny)
  • 37 % DDD vitamínu E
  • 32 % DDD mangánu
  • 20 % DDD horčíku
  • Fosfor, vitamín B2, meď
Tip: Francúzska mandľová torta je typický francúzska maslová torta, ktorá sa podáva ako čajový koláč. Na Slovensku by sme ju asi nenazvali tortou, pretože pripomína skôr buchty a koláče ako tortu.
Tip: Francúzska mandľová torta je typický francúzska maslová torta, ktorá sa podáva ako čajový koláč. Na Slovensku by sme ju asi nenazvali tortou, pretože pripomína skôr buchty a koláče ako tortu.

Hrsť mandlí obsahuje len 2,5 g sacharidov a má energetickú hodnotu 161 kalórií. Desatinu kalórií navyše telo vôbec nespotrebuje, veľké množstvo obsiahnutého tuku tomu bráni.

Je lepšie jesť lúpané alebo nelúpané mandle?

Mandle sú skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu pomôcť spomaliť proces starnutia a znížiť riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny. Vitamín E je najdôležitejším antioxidantom v tele a mandle sú jedným z jeho najcennejších zdrojov.

Väčšina antioxidantov je však obsiahnutá v šupke mandlí, takže konzumáciou mandlí bez šupky sa telo pripravuje o mnohé prospešné látky. Ak teda môžete, jedzte mandle so šupkou. Je to zdravšie.

Skladom 5.68 €
Mandľové jadrá odrody Carmel sú nelúpané a nesolené jadrá mandlí najvyššej kvality 23-25.
Skladom 6.99 €
Prírodné mandle sú lúpané a nesolené jadrá najvyššej kvality 23-25.

Pre tých, ktorí majú radi štúdie: štúdia vykonaná na 60 účastníkoch dokázala, že konzumácia mandlí môže znížiť oxidačný stres buniek (príčina starnutia a niektorých chorôb) o 23-34 %.

Nelúpané mandle obsahujú viac antioxidantov. Jedzte skôr mandle so šupkou, sú zdravšie.
Nelúpané mandle obsahujú viac antioxidantov. Jedzte skôr mandle so šupkou, sú zdravšie.

ZAUJÍMAVOSŤ: Vedeli ste, že aj nelúpané mandle už boli zbavené svojej pôvodnej, veľmi tvrdej škrupiny?

Je lepšie jesť namočené alebo suché mandle?

Rozdiel medzi namočenými a suchými mandľami spočíva v prítomnosti enzýmových inhibítorov, ktoré chránia semená, kým nenaberú dostatok vlhkosti a nie sú pripravené na klíčenie.

Namáčaním mandlí sa týchto enzýmov zbavíte. Mandle sú potom pre organizmus ľahšie stráviteľné a získate z nich viac živín a vitamínov.

Môžu mandle pomôcť pri chudnutí?

Jednoduchá odpoveď: áno, mandle pomáhajú pri chudnutí. Mandle neobsahujú takmer žiadne cukry a vláknina a bielkoviny, ktoré obsahujú, zvyšujú pocit sýtosti. Ak práve držíte redukčnú diétu, mandle sú skvelým pomocníkom v boji proti návalom hladu.

Okrem toho vysoký obsah tuku znamená, že viac ako 10 % kalórií v mandliach sa vôbec neabsorbuje. Najmä mandle sú veľmi účinné v kombinácii s inými taktikami na chudnutie. Samozrejme však nesmiete prekročiť odporúčanú dennú dávku. Ak denne zjete pol kilogramu mandlí, tak asi priberiete. 🙂

Tip: Pozrite si najlepšie a najchutnejšie recepty z mandľovej múky.

Nadmerná konzumácia mandlí

Ak si mandle zamilujete a budete ich jesť každý deň naozaj veľké množstvo, môžete pocítiť niektoré negatívne účinky, ktoré vyplývajú z ich zloženia.

Nadmerné množstvo vlákniny môže spôsobiť zápchu a nadúvanie, najmä ak vaše telo nie je zvyknuté spracovávať veľké množstvo vlákniny.

Môžu sa podávať aj ako sladká pochúťka: mandle v čokoláde, jogurte, karobe alebo slané, údené a chilli mandle.
Môžu sa podávať aj ako sladká pochúťka: mandle v čokoláde, jogurte, karobe alebo slané, údené a chilli mandle.

Predávkovanie vitamínom E môže viesť k problémom so zrakom, hnačke, závratom, bolestiam hlavy alebo nevoľnosti. Za nadmernú dávku sa považuje viac ako 800 mg denne užívaných počas dlhšieho obdobia.

Paradoxne, konzumácia veľkého množstva mandlí môže viesť k priberaniu na váhe, pretože obsahujú veľa tuku.

Tip: Viete, koľko druhov orechových mliek existuje? Prečítajte si o nich článok.

Kde kúpiť mandle

No predsa u nás. Máme niekoľko druhov lúpaných a nelúpaných mandlí, mandľovú múku a rôzne mandle máčané v karameli, bielej čokoláde, mliečnej čokoláde, horkej čokoláde a karameli.

Najobľúbenejšími sladkými variantmi sú mandle Raffaello a mandle v škorici.

FAQ – Často kladené otázky

Čo je to mandľová múka?

Mandľová múka sú len jemne pomleté mandle. Používa sa pri nízkosacharidovej a bezlepkovej diéte namiesto bežnej múky.

Ako z mandlí vyrobiť mandľové maslo?

Stačí mandle opražiť a rozmixovať ich kvalitným mixérom s trochou soli. Mandľové maslo sa dá vyrobiť z lúpaných aj nelúpaných mandlí a na základný recept potrebujete len mandle, soľ, rúru a kvalitný mixér.

Mandľové mlieko: kupovať alebo vyrábať?

Domáce mandľové mlieko je vždy zdravšie, pretože neobsahuje stabilizátory, emulgátory ani rafinovaný cukor.

Tip: Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domáce mandľové mlieko.

Je lepšie piť mandľové mlieko alebo jesť surové mandle?

Lepšie je jesť surové mandle. Namočené mandle strácajú enzýmové inhibítory, ktoré chránia semená, kým sa neobjaví dostatok vlhkosti a semená nie sú pripravené na klíčenie.

Aká je odporúčaná denná dávka mandlí?

Odporúčaná denná dávka je 28 g (jedna hrsť).

Aké recepty z mandľovej múky odporúčate?

Mandľová múka je obľúbenou alternatívou tradičnej pšeničnej múky, pretože má príjemnú sladkú chuť, je veľmi zdravá, má nízky obsah sacharidov a dobre sa z nej pečie.

Inšpiráciu na zdravé slané a sladké recepty nájdete na našom blogu.

Sú mandle jedovaté?

Existujú horké mandle, ktoré sú jedovaté. Ale tie tu nerastú a do obchodov sa nedostanú. Horké mandle obsahujú kyanogénny glykozid amygdalín, ktorý im dodáva charakteristickú horkú chuť. Pri trávení sa z amygdalínu uvoľňuje kyanovodík, s ktorým si telo vo veľkom množstve nevie poradiť.

Aké sú výživové hodnoty mandlí?

Mandle obsahujú množstvo živín a sú bohaté na rôzne vitamíny. Jedna hrsť mandlí (28 g) obsahuje: 2,5 g sacharidov, 3,5 g vlákniny, 6 g bielkovín, 14 g tuku, 37 % DDD vitamínu E, 32 % DDD mangánu, 20 % DDD horčíka, 20 % DDD horčíka a fosforu, vitamín B2, meď.

Sú lepšie lúpané alebo nelúpané mandle?

Lúpané mandle sú zdravšie, pretože obsahujú väčšinu antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v šupke mandlí, takže konzumáciou mandlí bez šupky sa telo ochudobňuje o mnohé prospešné látky. Ak teda môžete, jedzte mandle so šupkou. Je to zdravšie.

Môžem pri chudnutí jesť mandle?

Áno, mandle sú zdravé a rýchlo zasýtia, neobsahujú takmer žiadne cukry a vláknina a bielkoviny, ktoré obsahujú, zvyšujú pocit sýtosti.

Sú mandle vhodné pre tehotné ženy?

Áno, mandle sú vhodné pre tehotné, patria medzi potraviny, ktoré sa odporúčajú konzumovať počas tehotenstva.

Môžem jesť mandle počas dojčenia?

Áno, mandle môžete pri dojčení jesť bez problémov, sú bohaté na vitamíny, minerály a bielkoviny.

Sú mandle vhodné pre diabetikov?

Áno, mandle majú prirodzene nízky obsah sacharidov.

Pre koho nie sú mandle vhodné?

Mandle nie sú vhodné pre osoby s alergiou na orechy.

Sú mandle tučné?

Mandle obsahujú menej tuku ako iné orechy.

Koľko bielkovín je v hrsti mandlí?

V hrsti mandlí (cca 28 g) je 6 g bielkovín (proteínu).

Prečo namáčať mandle?

Ak ich chcete olúpať, potrebujete ich urobiť stráviteľnejšími alebo si chcete pripraviť mandľové mlieko a nemáte dobrý mixér.

Kde rastú mandle?

Mandle rastú najmä v subtrópoch, ale mandle obyčajné nájdete aj u nás alebo v Česku na Morave.

Ako olúpať mandle?

Mandle namočte na jednu minútu do vriacej vody. Potom vodu sceďte a mandle ihneď ochlaďte opláchnutím v studenej vode. Vezmite do ruky jednu mandľu po druhej, zľahka ju stlačte a mandľa by mala vyskočiť zo šupky.

Môžu psy jesť mandle?

Mandle a iné orechy nie sú pre psov vhodné. Na rozdiel od makadamových orechov, vlašských orechov a kešu však nie sú pre psov toxické a napriek tomu môžu spôsobiť zvracanie.

Aké sú najlepšie mandle?

Záleží na preferenciách, najobľúbenejšie sú slané, údené alebo v čokoláde a škorici.

Kde kúpiť lacné a kvalitné mandle?

Kvalitné a cenovo dostupné mandle si môžete kúpiť na ochutnejorech.sk.

Sú mandle kalorické?

Áno, mandle sú kalorické, v 100 g obsahujú 2649 kj /632 kcal.

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

  • Recept na zdravý slivkový koláč
  • Recept na zdravý fitness banánový chleba: low-carb
  • Recept: Domáca zdravá nutella bez cukru (vegánska, low carb)
  • Indická curry ryža (recept pre instant pot – tlakový hrniec)
  • Recept: Jednoduchá thajská kokosová polievka Tom Kha Gai (vegan)

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1