Prečo sú datle zdravé a ako ich využiť v kuchyni

Datle sa považujú za najstaršie pestované ovocie, známe aj ako beduínsky chlieb. Datle sú chutné a sladké plody datľovej palmy, ktoré ľudia pestujú už tisícročia a sú súčasťou mnohých svetových kuchýň.

Čerstvé aj sušené datle sú lahodné vďaka svojej karamelovej a prirodzene sladkej chuti. Sú obľúbeným sladidlom a nevyhnutnou súčasťou raw stravy. Pozrime sa, prečo sú datle zdravé a ako ich môžete využiť aj vo svojej kuchyni.

Odkiaľ pochádzajú datle a ako sa pestujú

Datle pochádzajú zo severnej Afriky a oblasti Perzského zálivu, kde sa pestujú už viac ako 5 000 rokov. Zmienky o datliach sa nachádzajú aj v Biblii a Koráne. Datľová palma je známa aj ako „kráľovná oáz“, pretože produkuje sladké a šťavnaté plody aj v suchých púštnych oblastiach.

Dnes sa pestujú najmä v severnej Afrike, na Blízkom východe, v Číne a Spojených štátoch, odkiaľ sa plody vyvážajú do celého sveta. Krajiny, ktoré sa môžu pochváliť obrovskou úrodou, sú Irak, Alžírsko, Tunisko a Maroko, kde sú datle dôležitou súčasťou miestnej kuchyne.

Palma datlová

Ako sa pestujú datle

V súčasnosti sa pestuje približne 200 odrôd datlí, ktoré sa líšia najmä veľkosťou, tvarom a chuťou plodov. Medzi najobľúbenejšie odrody u nás patria datle Medjool z Izraela, ktoré sú veľké a šťavnaté. Medzi ďalšie najčastejšie pestované odrody patria Barhi, Sayer, Mazafati a iné.

TIP: Kúpte si datle Medjool na našom e-shope.

Pestovanie datľových paliem sa začína výsadbou naklíčených semien. Pre optimálny rast a vývoj sa datľové palmy pestujú v teplých a suchých oblastiach bohatých na vodu a minerály. Datľové palmy môžu dorásť do výšky 20 m, dožiť sa až 100 rokov a ročne jedna palma vyprodukujte 70 – 140 kg datlí.

Plody sa zbierajú pomocou sietí, do ktorých sa datle vytrasú. Sušenie sa vykonáva podľa odrody datlí. Niektoré sa sušia na slnku. Sušenie jemnej šupky zachováva krásnu šťavnatú sladkú dužinu. Iné sa po zbere zabalia a mierne zmrazia.

Prečo sú datle zdravé

Vďaka svojej sladkej chuti môžu byť datle skvelým zdrojom energie, sú plné živín a vitamínov a majú mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Skúste si na cesty a výlety pribaliť datle alebo datľové tyčinky a vyskúšajte to na vlastnej koži.

Skladom 1.4 €
Naše sušené datle sú jednoducho TOP. Sú 100% prírodné. Neobsahujú žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu sú dosť sladké.
Skladom 4.99 €
Medjool je špeciálna odroda čerstvých datlí. Datle Medjool sú oveľa väčšie a šťavnatejšie ako tradičné datle.
Skladom 1.32 €
Skvelá kombinácia datlí a chrumkavých arašidov, ktorá vás rýchlo zasýti a doplní energiu. V tejto tyčinke sa používajú nesolené kúsky arašidov, ktoré absorbujú prirodzenú sladkosť datlí.

Čo obsahujú datle

Datle sú veľmi bohaté na množstvo živín, ako sú antioxidanty, vitamíny, minerály a vláknina. Antioxidanty si naše telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité, aby sme ich mali v strave dostatok.

V datliach nájdeme:

  • horčík,
  • draslík,
  • železo,
  • fosfor,
  • zinok,
  • vápník,
  • vitamín B, C a K.

Vitamín B pomáha správnemu tráveniu a vysoký obsah draslíka je dôležitý pre naše svaly. Vďaka obsahu železa sú datle skvelým pomocníkom pri únave a anémii.

Datle majú vysoký obsah sacharidov, až 70 %, a preto sú skvelým občerstvením na doplnenie energie.

Prečo sú datle zdravé a ako ich používať v kuchyni

Mohlo by vás tiež zaujímať: Prečo jesť hrozienka?

Datle a ich účinky na zdravie

Datle majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko niektorých ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka, majú protizápalové účinky, regulujú enzýmy a podporujú správnu funkciu pečene.

Datle tiež udržiavajú zdravé trávenie a podporujú imunitný systém. Okrem toho sú známe svojimi upokojujúcimi účinkami, ktoré môžu pomôcť pri problémoch so spánkom.

Štúdia z roku 2015 publikovaná v časopise British Journal of Nutrition zistila, že konzumácia datlí môže zlepšiť funkciu tráviaceho traktu a znížiť hladinu chemických látok v stolici, ktoré môžu poškodiť bunky a vyvolať mutácie vedúce k rakovine.

Medzi ďalšie výhody patrí:

  • sú zdrojom rozpustnej vlákniny,
  • úspešne ovplyvňujú krvný tlak a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení,
  • sú zdravou alternatívou sladkostí a sladidiel,
  • sú vhodné pri redukčných diétach,
  • vďaka obsahu horčíka pôsobí proti kŕčom,
  • pomáhajú vylučovať ťažké kovy z tela,
  • znižujú vedľajšie účinky antibiotík,
  • obmedzujú alergické reakcie,
  • podporujú správnu funkciu tráviaceho systému a čriev,
  • pomáhajú pri nespavosti.

Datle a spánok

Datle sú veľmi vhodné ako súčasť večerného jedla, pretože vďaka obsahu aminokyseliny tryptofánu pomáhajú zmierniť napätie a pomáhajú ľuďom, ktorí trpia nespavosťou. Ten pomáha telu regulovať hladinu serotonínu, ktorý sa v tme mení na melatonín a je zodpovedný za reguláciu spánkového cyklu.

Ako využiť datle v kuchyni

Datle sú nepostrádateľnou zložkou mnohých svetových kuchýň a dajú sa použiť na mnoho spôsobov. Môžete ich jesť samostatne ako sladkú desiatu alebo ich pridať do müsli, jogurtu či granoly.

Datle sú tiež vynikajúcou prírodnou alternatívou cukru a sú skvelé na pečenie alebo raw stravu. Výborné sú aj v kombinácii so semienkami alebo orechmi, ako sú mandle, lieskové oriešky alebo kešu. Datle si vychutnáte aj v horkej čokoláde alebo datle v škorici.

Datle ako sladidlo

Vďaka vysokému obsahu sacharidov a vysokej sladivosti sú datle vynikajúcou prírodnou náhradou cukru, ktorá je zdravšia vďaka vitamínom a vláknine. Datle môžete použiť na prípravu domácich dezertov, koláčov, muffinov alebo na osladenie smoothies a ďalších. Okrem sladkej chuti pôsobia datle vďaka svojej konzistencii ako spojivo pre ostatné prísady.

TIP: Ak vás zaujímajú alternatívy cukru, prečítajte si náš článok Ako nahradiť cukor, kde vám poradíme, čím sladiť.

Datľová pasta

Obľúbenou pochúťkou a skvelou prísadou na pečenie je datľová pasta, ktorá sa vyrába z mletých datlí. Datľová pasta sa výborne hodí na prípravu domácich raw tyčiniek a raw guličiek alebo na prípravu tortových korpusov a tvarohových koláčov.

TIP: Vyskúšajte nepečený arašidový cheesecake s korpusom osladeným datľovou pastou.

Ako skladovať datle

Sušené datle môžu pri správnom skladovaní vydržať až niekoľko mesiacov. Je dôležité skladovať datle v suchu a v chladnom prostredí, aby sa znížilo riziko skazy.

Zasaďte si datle doma

Dnes si ľudia doma pestujú mnohé exotické rastliny, od avokáda po citrusy a mango. Ak ste milovníkom domácej džungle, môžete si vypestovať aj datľovú palmu z kôstky.

Ako naklíčiť datle

Najprv je potrebné nechať vyklíčiť kôstku. Dôkladne ju umyte vodou a nenechajte ju klíčiť vo vode, ktorú často meníte (aj dvakrát denne). Keď vám kôstky napučali, je čas ich zasadiť.

Pestovanie datľovej palmy

Vyklíčené datľové kôstky zasaďte do substrátu zo zmesi rašeliny a piesku. Kvetináč umiestnite na teplé a slnečné miesto a buďte trpezliví, pretože datľová palma môže rásť velmi dlho. Potom sa z nej stane nádherná okrasná rastlina, ktorá skrášli váš domov.

TIP: Vyskúšajte lyofilizované ovocie. My máme radi najmä mrazom sušené jahody a maliny.

Často kladené otázky (FAQ)

Čo sú datle?

Datle sú plody datľovej palmy, ktoré sa často používajú v kulinárstve. Sú známe svojou sladkou chuťou a vysokým obsahom vlákniny.

Aké sú zdravotné výhody datlí?

Datle sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie. Obsahujú tiež mnoho dôležitých vitamínov a minerálov vrátane draslíka, horčíka, železa a vitamínu B.

Ako jesť datle?

Datle môžete jesť samostatne ako zdravé občerstvenie alebo ich pridať do rôznych jedál, ako sú šaláty, pečivo alebo smoothies.

Ako skladovať datle?

Datle je najlepšie skladovať v chladničke v uzavretej nádobe. Môžu vydržať až niekoľko mesiacov.

Aký je rozdiel medzi čerstvými a sušenými datľami?

Čerstvé datle majú mäkkú konzistenciu a sú menej sladké. Sušené datle prešli procesom odparovania vody, ktorý zvyšuje ich sladkosť a predlžuje ich trvanlivosť.

Sú datle vhodné pre diabetikov?

Hoci sú datle sladké, majú nízky až stredný glykemický index, čo znamená, že nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi. Mali by sa však konzumovať s mierou.

Aký je obsah kalórií v datliach?

Datle sú pomerne kalorické. Stredne veľká datľa obsahuje približne 66 kalórií.

Aké sú najznámejšie odrody datlí?

Medzi najznámejšie odrody datlí patria Medjool, Deglet Noor a Zahidi.

Je pravda, že datle obsahujú prírodné cukry?

Áno, datle sú bohaté na fruktózu, ktorá je prírodným cukrom. Preto sú veľmi sladké, ale ich cukor sa stále považuje za zdravší ako rafinovaný cukor.

Čo je to datľový sirup?

Datľový sirup, niekedy nazývaný aj datľový med, je sladký sirup z datlí. Je obľúbenou alternatívou tradičného cukru alebo medu.

Môžu vegáni jesť datle?

Áno, datle sú úplne rastlinného pôvodu, a preto ich môžu konzumovať aj vegáni. Často sa používajú ako prírodné sladidlo vo vegánskych receptoch.

Čo je to datľová palma?

Datľová palma je druh palmy, ktorá produkuje datle. Považuje sa za jednu z najstarších kultúrnych rastlín a je obľúbená najmä v mnohých častiach Blízkeho východu a severnej Afriky.

Ako dlho trvá, kým datľová palma začne plodiť datle?

Datľové palmy zvyčajne začínajú rodiť datle po 4 až 8 rokoch rastu, ale plná produkcia môže trvať až 15 rokov.

Aké sú najlepšie spôsoby použitia datlí v kuchyni?

Datle sa môžu používať na sladenie smoothies, ovsených kaší, granol a pečiva. Môžu byť aj plnené orechmi alebo syrom na jednoduchú a chutnú desiatu.

Môžem byť alergický na datle?

Alergie na datle sú veľmi zriedkavé, ale môžu sa vyskytnúť. Ak sa u vás po konzumácii datlí objaví alergická reakcia, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára.

Zdroje

  • Vayalil, P.K., 2012. Date fruits (Phoenix dactylifera Linn): an emerging medicinal food. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(3), pp.249-271
  • Šimková, V., 2011. Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet.
  • ​Al-Farsi*, M.A. and Lee, C.Y., 2008. Nutritional and functional properties of dates: a review. Critical reviews in food science and nutrition48(10), pp.877-887.
  • Chang, S.K., Alasalvar, C. and Shahidi, F., 2016. Review of dried fruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health benefits. Journal of Functional Foods21, pp.113-132.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2