Mandľová múka

Múka sa používa v mnohých potravinách, od chleba a cestovín až po sušienky a iné občerstvenie. Najčastejšie sa používa pšeničná múka, ale pre ľudí, ktorí nemôžu jesť pšenicu kvôli alergiám alebo diétam, je obľúbenou a zdravou alternatívou mandľová múka. Keďže mandľová múka neobsahuje lepok, je užitočnou voľbou aj pre ľudí s celiakiou.

Čo je to mandľová múka 

Mandľová múka je jemný prášok z mandlí, ktorý sa používa na pečenie alebo ako zahusťovadlo. Vyrába sa z osviežených mandlí, ktoré sa namočia, ošúpu, vysušia a nakoniec rozomelú na jemný prášok. Mandľová múka je bohatá na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitamíny a minerály, ako je vitamín E a horčík.

Mandľová múka má tiež nižší glykemický index ako pšeničná múka, čo znamená, že menej ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Môže byť alternatívou aj pre ľudí s alergiou na mlieko alebo intoleranciou laktózy. Používa sa ako náhrada pšeničnej múky v receptoch na pečenie, palacinkách, knedliach a iných jedlách. Mandľová múka sa vyrába z mletých mandlí a môže nahradiť pšeničnú múku takmer v každom recepte. Môžete si ju ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou.

Nedostupné 6.75 €
Mandľová múka hnedá sa vyrába z hnedých nelúpaných mandlí. Preto obsahuje viac vlákniny ako bežná mandľová múka, ktorá sa vyrába z bielych, lúpaných mandlí. Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Široko sa používa pri nízkosacharidovej, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze.
Skladom 2.75 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.

Ako vyrobiť mandľovú múku

Ak si chcete vyrobiť mandľovú múku doma, varte mandle, kým šupky nevyplávajú na hladinu vody. Odstráňte šupky a nechajte mandle vychladnúť a vysušiť. Po vysušení ich vložte do kuchynského robota a mixujte, kým nezískate jemný prášok. Domácu mandľovú múku môžete vo vzduchotesnej nádobe zamraziť na šesť až deväť mesiacov.

Mandľovú múku ľahko použijete pri pečení. Vo väčšine prípadov môžete jednoducho nahradiť pšeničnú múku mandľovou múkou v akomkoľvek recepte. Len upozorňujeme, že niektoré pečivo z mandľovej múky nemusí byť také nadýchané ako pečivo obsahujúce pšeničnú múku. Bezlepkové pečivo menej kysne a zostáva hutné.

Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk.

Zdravotné benefity mandľovej múky

Vitamíny, minerály a antioxidanty obsiahnuté v mandľovej múke môžu mať významné zdravotné účinky. Napríklad mangán pomáha telu správne regulovať krvný obeh, čo umožňuje hojenie po úrazoch. Mangán tiež pomáha telu rozkladať sacharidy a cholesterol. Mandľová múka je bohatá aj na horčík, ktorý vám môže pomôcť lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi.

  • Zdravie srdca – mandľová múka je bohatá na mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú udržiavať cholesterol pod kontrolou. Zníženie hladiny cholesterolu výrazne znižuje riziko srdcových ochorení. Jedna štúdia ukázala, že ženy, ktoré denne skonzumujú 50 gramov mandlí, majú nižšiu hladinu cholesterolu ako ženy, ktoré mandle nekonzumujú.
  • Kontrola diabetu – mandľová múka je jednou z potravín s nízkym glykemickým indexom. V porovnaní s pšeničnou múkou obsahuje mandľová múka menej cukrov a sacharidov. Prechod na mandľovú múku môže ľuďom s cukrovkou pomôcť účinnejšie kontrolovať hladinu cukru v krvi.
  • Zdravie tráviaceho traktu – mandľová múka obsahuje veľké množstvo prebiotickej vlákniny. Tento typ vlákniny trávia baktérie v tenkom čreve. Dostatok prebiotickej vlákniny vedie k zdravšiemu a efektívnejšiemu tráviacemu systému.
  • Nižšie riziko kognitívnych ochorení – mandľová múka je plná vitamínu E, antioxidantu, ktorý pomáha mozgu. Dostatok vitamínu E znižuje riziko kognitívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
  • Výživa – mandľová múka je bohatá na vitamín E a ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať riziko vážnych zdravotných ťažkostí, ako sú rakovina, cukrovka, mŕtvica a srdcové choroby.

Ako sa používa mandľová múka

Mandľová múka je múka bohatá na bielkoviny, ktorá sa často používa pri varení bezlepkovej a paleo diéty. Môžete si ju vyrobiť samy rozomletím blanšírovaných sladkých mandlí v kuchynskom robote alebo ju kúpiť už pomletú vo väčšine obchodov s potravinami.

Skúste recept na zdravý francúzsky mandľový koláč (low-carb).
Skúste recept na zdravý francúzsky mandľový koláč (low-carb).

Tu je 10 nápadov, ako ju zaradiť do každodenného varenia:

  • Palacinky – pre jemnú orechovú chuť nahraďte mandľovú múku v palacinkách štvrtinou múky, nech už používate akýkoľvek druh.
  • Koláče – štvrtinu múky nahraďte mandľovou a pripravte si lahodný ovocný koláč, napríklad zdravý slivkový koláč. Milovníci banánového chleba nemusia zúfať, aj do neho sa dá použiť mandľová múka.
  • Varenie – na prípravu bezlepkovej kôrky na ryby alebo kura môžete namiesto strúhanky alebo múky použiť mandľovú múku. Ak chcete získať chrumkavejší obal, namiesto veľmi jemne mletých mandlí použite nasekané mandle. Skvelým spôsobom použitia pre vegetariánov sú napríklad karfiolové placky.
  • Pečivo – nahraďte mandľovou múkou akýkoľvek chlieb používaný vo vašich obľúbených receptoch.
  • Cestoviny – tretinu múky nahraďte mandľovou múkou a čerstvé cestoviny obohaťte o bielkoviny.
  • Sušienky – z mandľovej múky pripravíte chrumkavé sušienky, napríklad jednoduché medovo-tahini sušienky.
  • Makrónky – z cukru, mandľovej múky a vaječných bielkov môžete pripraviť sušienky na francúzske makrónky. Teraz už potrebujete len náplň a možno aj nejaké potravinárske farbivo.
  • Mandľová torta – z takmer rovnakého množstva surovín môžete pripraviť jednoduchú mandľovú tortu. Alebo sa môžete vyšantiť a vyskúšať roládu plnenú pomarančovou krémovou náplňou a poliatu tmavou čokoládovou polevou.
  • Brownies – z mandľovej múky pripravíte neuveriteľne vláčne brownies.

Zdravotné komplikácie, ktoré môžu viesť k používaniu mandľovej múky

Mandľová múka sa často používa ako alternatíva k bežnej pšeničnej múke pre ľudí s rôznymi zdravotnými komplikáciami.

  • Celiakia – je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zlé vstrebávanie lepku, bielkoviny obsiahnutej v pšenici, jačmeni a raži. Mandľová múka neobsahuje lepok, takže je vhodnou voľbou pre ľudí s celiakiou.
  • Bezlepková diéta – niektorí ľudia sa rozhodnú pre bezlepkovú stravu z rôznych dôvodov, ako je neznášanlivosť lepku alebo snaha o zníženie jeho vplyvu na trávenie. Mandľová múka neobsahuje lepok, a preto je pre týchto ľudí vhodná.
  • Diabetická diéta – mandľová múka má nižší glykemický index ako bežná pšeničná múka, čo znamená, že menej ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. To môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo pre-diabetom.
  • Alergia na mlieko – mandľová múka sa často používa ako alternatíva mliečnych výrobkov pre ľudí s alergiou na mlieko alebo intoleranciou laktózy.
Vyskúšajte mandľovú múku z hnedých mandlí. Obsahuje viac vlákniny ako bežná mandľová múka.
  • Diéty s obmedzeným príjmom sacharidov – mandľová múka obsahuje viac tukov a bielkovín ako bežná pšeničná múka, takže môže byť prospešná pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť príjem sacharidov.
  • Potravinové alergie – niektorí ľudia sú alergickí na pšenicu alebo iné obilniny používané pri výrobe pšeničnej múky. Mandľová múka neobsahuje pšenicu a môže byť pre nich vhodnou alternatívou.
  • Paleo diéta – paleo diéta sa zameriava na potraviny, ktoré boli k dispozícii v dobe kamennej, a preto sa vyhýba potravinám, ktoré sa vyvinuli neskôr, ako sú napríklad obilniny. Mandľová múka je v súlade s paleo stravou, a preto môže byť dobrým zdrojom pre túto diétu.
  • Potravinové preferencie – niektorí ľudia môžu uprednostniť chuť mandľovej múky pred pšeničnou, a preto si ju vyberú ako alternatívu. Mandľová múka má špecifickú, orechovú chuť, ktorá môže byť atraktívnejšia ako chuť pšeničnej múky.

Ďalšie sladké a slané recepty z mandľovej múky:

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin