Ak milujete indické recepty, ale ešte ste sa ich neodvážili pripraviť doma, úplne vás chápem. Ale tento recept na indické karí si zvládne doma pripraviť každý a je taký dokonalý, že si ho budete chcieť robiť každý týždeň.
Indická korma je najpopulárnejšie indické jedlo
Korma je indický názov pre techniku dusenia mäsa alebo zeleniny s množstvom korenia, kde hlavnú úlohu zohráva koriander, rímska rasca a garam masala. Korma patrí medzi menej korenisté indické jedlá a najčastejšie sa pripravuje s kokosovým mliekom. Vďaka tomu ju môžete pripraviť úplne vegánsky.
Indické karí – ako na to
V indických receptoch je najdôležitejšie mať správne korenie – a že ho nie je málo. Ak vám môžeme poradiť, pripravte si ho najprv oddelene do misky, aby ste na žiadne nezabudli.
Na prípravu indického karí budete potrebovať mletú škoricu, klinčeky, kardamón, kurkumu, koriander, rascu, chilli, garam masalu a muškátový oriešok. Zároveň recept tradične obsahuje čerstvé chilli papričky, cesnak, cibuľu a zázvor.
Čo robí jemnú chuť indickej kormy
Na zjemnenie chuti sa používa kokosové mlieko a mandľové alebo kešu maslo. Na našom e-shope si môžete kúpiť 1 kg kešu orieškov.
Zdroj bielkovín v indickej korme
Cícer alebo rímsky hrach je skvelým doplnkom indickej kormy, pretože je to veľmi prospešná strukovina s vysokým obsahom železa, zdravých tukov a vlákniny.
Môžete použiť suchý aj konzervovaný cícer. Ak vás cícer nafukuje, nezabudnite ho po uvarení olúpať. Po uvarení stačí cícer umyť rukami a šupka sa začne oddeľovať sama. Do indickej kormy sa pridáva aj bobkový list, aby pomohol zmierniť presýtenie organizmu a je dobrou ochranou proti plynatosti.
Karfiol môžete upiecť alebo uvariť
Zelenina sa tradične varí priamo v hrnci, ale ak používate multifunkčný hrniec alebo tlakový hrniec, karfiol upečte zvlášť v rúre alebo ho uvarte samostatne. Ak by sa varil v tlakovom hrnci, mohol by sa ľahko rozvariť a byť príliš mäkký, a to nechcete.
Karí si pripravte deň vopred
Ak nemáte tlakový hrniec (alebo multifunkčný hrniec), odporúčame vám pripraviť karí omáčku deň vopred, aby sa správne odležala.
Pozor na výber chilli papričky
Karí obsahuje trochu málo štipľavej chilli papričky, preto ju vždy ochutnajte, kým ju dáte do kormy celú. Najmä ak na prípravu kormy používate tlakový hrniec, chilli sa ľahko rozpadne a ak použijete viac pálivejšieho chilli, môže sa ľahko stať, že korma bude nejedlá.
Čo podávať k indickému karí?
Indické karí môžete podávať s ryžou, karfiolovou ryžou, ak držíte nízkosacharidovú diétu, alebo s indickými palacinkami.
Ďalšie recepty z kešu orechov:
- Recept na jednoduché arašidové thajské karí (vegan)
- Domáce kešu maslo: Recept z pražených orechov
- Maslo z kešu s kokosom
- Jednoduchý vegánsky cícer na paprike
- Tekvicová omáčka na cestoviny (vegánska)
Recept: Dokonalá vegánska korma (indické karí)
Ingrediencie
Korenie
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 kusy bobkového listu
- 1/8 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého kardamónu
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžičky mletého koriandru
- 1½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička garam masala
- štipka muškátového oriešku
- chilli podľa chuti
Karí omáčka (ideálna je vyrobená deň vopred)
- 2 lyžice kokosového oleja/ghee (ak nie ste vegáni)
- 1 kus veľkej cibule, nakrájaná na drobno
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaných na drobno
- 1 kus málo štipľavej chilli papričky, nakrájaná na jemno
- 1 lyžica zázvoru, nastrúhaného na jemno
- soľ podľa chuti
- 400 g olúpaných paradajok z konzervy
- 400 ml kokosového mlieka z plechovky
- 2 lyžice mandľového či kešu masla (zriedeného ½ šálky vody)
- 1 lyžička cukru
- 300 g karfiolu, rozdeleného na ružičky
- 1 plechovka cíceru (či 2 šálky vareného cíceru),
- šťava z limetky
S čím podávať
- nasekaný čerstvý koriander
- 2 šálky basmati či karfiolovej ryže alebo indické placky
Inštrukcie
- Cibuľu najprv opražte na oleji dozlatista.
- Pridajte cesnak, čerstvú chilli papričku a zázvor a spolu ich 2-3 minúty restujte na miernom plameni.
- Pridajte korenie, okrem bobkového listu, a restujte ďalšie 2 minúty.
- Zalejte kokosovým mliekom, pridajte paradajky z konzervy a mandľové alebo kešu maslo rozšľahané vo vode. Osolíme podľa chuti a varíme 15 minút.
- Paradajky roztlačte a pridajte cícer, bobkový list a karfiol. Varte 15-20 minút, kým karfiol nezmäkne.
- Vyberte bobkový list.
- V prípade potreby dochuťte soľou, limetkovou šťavou a cukrom.
- Podávajte s ryžou alebo indickou plackou. Ozdobte čerstvým koriandrom.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?