Hľadáte fitness cheesecake, ktorý je nielen zdravý, ale aj chutný? Tento recept je taký jednoduchý, že si ho budete chcieť robiť stále. Je chutný, tak akurát sýty a hlavne zdravší ako klasický cheesecake. Najčastejšie sa náplň cheesecaku pripravuje z mascarpone a pomerne veľkého množstva cukru. My sme tuky nahradili zdravými a ako sladidlo sme zvolili veľmi obľúbený čakankový sirup.
Zdravý fitness cheesecake plný proteínu
Samozrejme, na tradičnom cheesecaku nie je nič zlé – raz za čas si ho všetci radi doprajeme, ale ak hľadáte zdravšiu alternatívu, vyskúšajte tento recept s nižším obsahom cukru a vyšším obsahom proteínu.
Ale naozaj si nemyslím, že vám bude chýbať pôvodná verzia, ak pripravíte tento cheesecake s gréckym jogurtom.
Štandardnou náplňou cheesecaku je mascarpone a philadelphia. My sme mascarpone nahradili mäkkým tvarohom. Ako sladidlo sme zvolili čakankový sirup, ale môžete použiť aj javorový sirup.
Tip: Niektorí ľudia pridávajú do náplne aj vanilkový proteín, ale ja osobne nemám rada umelú chuť proteínu, takže v našich receptoch nie je.
Korpus z lieskových orechov
Ak nemáte doma dostatok orechov, môžete si pripraviť aj zdravý korpus z ovsených vločiek a sušeného ovocia. My sme však lieskové orechy zomleli a spojili ich s kvalitným kokosovým olejom.
Použitie lieskových orieškov do korpusu na cheesecake dodáva tomuto obľúbenému dezertu nielen zaujímavú štruktúru, ale aj bohatú orechovú chuť, ktorá výrazne obohacuje celkový zážitok. Lieskové oriešky dodávajú chrumkavosť a jedinečnú arómu, ktorá vytvára kontrast s hladkou a krémovou náplňou cheesecaku.
Okrem toho lieskové orechy poskytujú výživné látky, ako sú zdravé tuky, bielkoviny a vláknina.
Tip: Lieskové orechy sú vďaka svojej lahodnej chuti jedným z našich najobľúbenejších orechov.
Prečo upiecť tvarohový cheesecake?
Nahradenie mascarpone cheesecaku tvarohom môže priniesť niekoľko výhod. Tvaroh je bežne dostupnejšia a cenovo výhodnejšia ingrediencia ako mascarpone, čo znamená, že z tvarohu môžete pripraviť rovnako chutný cheesecake.
Tvaroh dodáva dezertu aj svoju špecifickú chuť a mierne kyslý nádych, čo môže osviežiť charakter dezertu. Okrem toho tvaroh obsahuje menej tuku ako mascarpone, čo ocenia tí, ktorí hľadajú ľahšiu fitness variantu cheesecaku. Celkovo môže byť nahradenie mascarpone tvarohom skvelým spôsobom, ako prispôsobiť recept vlastným preferenciám alebo dostupnosti surovín.
Tip: U nás na blogu sa môžete inšpirovať zdravými receptami na dezerty.
TIP: Chcete vyskúšať ďalšie skvelé zdravé torty? Pozrite si týchto 10 tipov na zdravé torty, ktoré vám budú určite chutiť.
Ako na jednoduchý fitness cheesecake?
Cheesecake je extrémne jednoduchý na prípravu. Prakticky iba zmiešate ingrediencie na korpus a na náplň.
Na prípravu korpusu zmiešajte kokosový olej s mletými lieskovými orieškami a zmes rovnomerne vtlačte do formy na cheesecake. V ďalšej veľkej mise zmiešajte syr typu Philadelphia, tvaroh, javorový sirup, vanilkový extrakt, vajce a 2 – 3 lyžice lieskovoorieškového masla. Túto zmes môžete vyšľahať ručne alebo pomocou elektrického šľahača či ponorného mixéra. Pripravenú zmes nalejte na korpus, dbajte na jej rovnomerné rozloženie a pečte v rúre 45-60 minút.
TIP: Chcete vyskúšať ďalšie skvelé zdravé torty? Pozrite si týchto 10 tipov na zdravé torty, ktoré vám budú určite chutiť.
Na koľko stupňov piecť tvarohový cheesecake?
Tvarohový cheesecake sa zvyčajne pečie pri teplote približne 160-175 stupňov Celzia. Pri pečení fitness cheesecaku je dôležité sledovať jeho stav a v prípade potreby upraviť čas pečenia, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia (pevný na okrajoch a stále mäkký v strede).
Čím ozdobiť pečený fitness cheesecake?
Pri zdobení lieskovo-orieškového cheesecaku z tvarohu je kľúčové zamerať sa nielen na estetiku, ale aj na skvelú kombináciu chutí. Tento cheesecake my najradšej zdobíme čerstvými alebo lyofilizovanými jahodami a lieskovými orieškami.
Cheesecake môžete ozdobiť aj iným čerstvým či sušeným ovocím, čokoládou, orechmi, kokosom alebo počas letných dní aj mätou.
Ako dlho vydrží pečený cheesecake z tvarohu v chladničke?
Cheesecake vydrží až 5 dní, teda za predpokladu, že ho nezjete skôr. Po niekoľkých dňoch sa môže čerstvosť a chuťové kvality pečeného fitness cheesecaku s tvarohom stratiť, preto sa odporúča skonzumovať ho čo najskôr.
FAQ – Často kladené otázky
Čím sa v receptoch na cheesecake nahrádza mascarpone?
Pri cheesecaku sa mascarpone bežne nahrádza tvarohom, smotanovým syrom, gréckym jogurtom alebo šľahačkou.
Čím nahradiť v cheesecaku syr Philadelphia?
Výber náhrady závisí od vašich preferencií. Vždy je dobré zvážiť chuť, štruktúru a výživové hodnoty náhrady, aby ste dosiahli požadovaný výsledok. Môžete vyskúšať lučinu alebo grécky jogurt.
Ako si vyrobiť domáce maslo z lieskových orieškov?
Na jeho prípravu potrebujete prakticky len kvalitné lieskové oriešky, soľ, rúru alebo panvicu a hlavne poriadny mixér. Celý postup nájdete TU.
Čím dozdobiť hotový pečený fitness cheesecake?
Osviežte vzhľad a chuť hotového pečeného fitness cheesecaku čerstvým ovocím, ako sú jahody a maliny, ktoré mu dodajú lahodný a vitamínový prvok.
Pre dokonalý finálny vzhľad môžete cheesecake posypať jemne nasekanými orechmi.
Odporučite mi ďalšie recepty na cheesecake?
Pozrite sa na blogu na recepty:
1) Nepečený arašidový cheesecake s arašidovým maslom
2) Najlepší nepečený cheesecake s čučoriedkami
3) Pravý nepečený cheesecake s ovocím
Recept na pečený fitness cheesecake s lieskovými orieškami
Ingrediencie
Korpus
- 1 šálka mletých pražených lieskových orieškov
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo kokosového oleja
Náplň
- 250 g krémový syr (napr. Philadelphia)
- 250 g polotučného mäkkého tvarohu
- 3/4 šálky javorového alebo čakankového sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 2-3 lyžice lieskovoorieškového masla
Inštrukcie
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Zmes na korpus pripravte zmiešaním kokosového oleja a mletých lieskových orieškov.
- Zmes rovnomerne rozotrite do formy na cheesecake. Na náplň zmiešajte vo veľkej miske syr, tvaroh, sirup, extrakt, vajce a 2-3 lyžice lieskoorieškového masla.
- Môžete tiež vyšľahať elektrickým šľahačom alebo použiť ponorný mixér.
- Náplň nalejte na korpus a rovnomerne ju rozotrite.
- Pečte asi cca 45–60 minút.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchá luxusná jablková štrúdľa z lístkového cesta – hotová do 30 minút
- Recept na najlepší perník: Vláčny perník s orechmi na plech
- Domáca sekaná z červenej šošovice pre vegetariánov
- Mrkvová vegánska nátierka z kešu
- Recept na lahodnú krémovú hráškovú polievku s kešu orechmi (vegan)
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?