Mango – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Čo je mango?

Mango je obľúbené tropické ovocie, ktoré sa používa v sladkých aj slaných jedlách na celom svete. Môže byť zelené, žlté, oranžové alebo červené, má žltú alebo oranžovú dužinu a veľkú plochú kôstku vo vnútri.

Existuje mnoho rôznych druhov manga. Líšia sa farbou, tvarom, chuťou a veľkosťou semien. Hoci šupka manga môže byť zelená, červená, žltá alebo oranžová, vnútorná dužina je zvyčajne zlatožltá.

Ovocie sa pred použitím zvyčajne olúpe a odkrojí od kôstky. Mango sa môže konzumovať surové, nezrelé alebo zrelé, alebo sa môže variť a pridávať do dezertov, karí alebo chutney. Je to stredne drahé ovocie a tiež obľúbený druh sušeného ovocia.

Sušené mango obsahuje veľa živín a vitamínov a neobsahuje rafinovaný cukor.
Sušené mango obsahuje veľa živín a vitamínov a neobsahuje rafinovaný cukor.

Mohlo by vás zaujímať: Ako skladovať sušené ovocie?

Ako rastie mango?

Oblasť pestovania manga je obmedzená na tropické podnebie. Dlhodobé vystavenie teplotám pod 0 °C môže mangovník usmrtiť alebo vážne poškodiť, pretože odolnosť mangovníka voči mrazu je nízka.

Ako rýchlo rastú mangovníky a aká je priemerná výška mangovníka? Strom manga rastie pomerne rýchlo a je veľký, dosahuje výšku až tridsať metrov. Samozrejme, rýchlosť rastu mangovníka, fáza rastu mangovníka a výška mangovníka sa líši v závislosti od pôdy a poveternostných podmienok.

Veľké listy mangovníka sú kožovité, dlhé 12 – 40 cm a na strome zostávajú rok aj viac. Kvety rastú v strapcoch dlhých až 40 cm. Každý kvet je malý, má biele okvetné lístky a jemnú sladkú vôňu. Kvety sú opeľované hmyzom a menej ako 1 % kvetov dozrieva a vytvára plody.

Keď sa mango zbiera z mangovníkov, nie je ešte zrelé a vhodné na konzumáciu.
Keď sa mango zbiera z mangovníkov, nie je ešte zrelé a vhodné na konzumáciu.

Svetová produkcia manga neustále rastie. Dôvodom je nepochybne rastúca popularita tohto tropického ovocia medzi spotrebiteľmi. Napriek tomu, že najväčším producentom manga je India, najväčším svetovým vývozcom je Mexiko.

Miestne obyvateľstvo si mango obľúbilo ako základnú zložku svojho jedálnička, a preto sa veľká časť indického manga spotrebuje na domácom trhu. Najväčší podiel manga sa vyváža do USA a na európsky trh.

Kde sa mango pestuje?

Mango rastie v tropickom a subtropickom podnebí na celom svete.

Mango sa pestuje v Brazílii, Ekvádore, Guatemale, na Haiti, v Mexiku, Peru a v tropickej Ázii. Rozmanitosť zdrojových krajín prispieva k celoročným dodávkam čerstvého manga.

Tip: Ochutnaj Mango plátky z THAJSKA

Mango a zdravie

Mango môže byť prospešné pri znižovaní rizika cukrovky, rakoviny a zápalov, najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov – najmä polyfenolov a karotenoidov.

Sušené mango je zdravé a skvelé občerstvenie, ak si dávate pozor na veľkosť porcie alebo ho jete s mierou. Je dobrým zdrojom vitamínov a rastlinných bioaktívnych látok, ako sú antioxidanty, ktoré môžu chrániť pred protizápalovými ochoreniami.

Sušené mango poskytuje vitamín C, ktorý podporuje zdravú pokožku a silný imunitný systém tým, že pôsobí ako silný antioxidant – zlúčenina, ktorá bojuje proti voľným radikálom a chráni vás pred poškodením buniek a chronickými ochoreniami.

Vďaka tejto jedinečnej metóde sušenia (lyofilizácia) si kúsky manga zachovávajú takmer všetky živiny, vitamíny a minerály ako čerstvé.
Lyofilizáciou si kúsky manga zachovajú takmer všetky živiny, vitamíny a minerály.

Tip: Lyofilizované ovocie – lyofilizácia alebo všetko, čo potrebujete vedieť

Je mango jedovaté?

Alergia na mango je síce veľmi zriedkavá, ale niektorí ľudia môžu byť alergickí na zlúčeninu nazývanú profilín, ktorá môže viesť k alergickým reakciám od miernych až po ťažké. Profilín v mangu má podobnú štruktúru ako profilín z brezy.

Mango má svetlú dužinu, zvyčajne žltú alebo oranžovú.
Mango má svetlú dužinu, zvyčajne žltú alebo oranžovú.

Aj ľudia, ktorí boli v minulosti v kontakte s jedovatým brečtanom alebo jedovatým dubom, môžu mať oneskorenú reakciu na mango kvôli vysokej koncentrácii urušiolu v oboch rastlinách. Najpravdepodobnejšie je to však vtedy, keď sušené mango ešte obsahuje šupku, pretože táto zlúčenina sa nachádza prevažne v šupke manga.

Okrem toho môžu niektorí jedinci, najmä ľudia trpiaci astmou, reagovať na sušené mango, ak sa doň pridávajú siričitany ako konzervačná látka na zachovanie farby a zabránenie kazeniu. Medzi bežne používané siričitany patrí disiričitan draselný alebo oxid siričitý.

Mohlo by vás zaujímať Goji ako súčasť zdravej výživy

Ako jesť mango?

Mango by sa malo pred konzumáciou umyť, osušiť a olúpať. Na odstránenie šupky použite škrabku alebo ostrý nôž. Ak chcete odstrániť kôstku, zistite, kde sa nachádza, a odrežte plod čo najbližšie ku kôstke bez toho, aby ste zahrnuli tvrdé, vláknité časti.

Mango otočte a opakujte odrezávanie častí, kým neodstránite všetky jedlé plody. Keďže dužina sa lepí na chlpatú kôstku, nepodarí sa vám odrezať všetky kúsky ovocia. Mango nakrájajte a zjedzte čerstvé alebo ho pripravte podľa návodu v recepte.

Také milujete mango? Pak si určitě vyberete z naší nabídky exotického manga z Thajska.
Tiež milujete mango? Potom si určite vyberiete z našej ponuky exotického manga z Thajska.

Prípadne môžete mango nakrájať na kocky. Namiesto toho, aby ste mango najprv ošúpali, nakrájajte ho pozdĺž kôstky, ako je opísané, so šupkou. Dužinu nakrájajte na štvorčeky, nakrájajte ju až po šupku, ale neprerezávajte ju. Otočte mango naruby a kocky ovocia od seba oddeľte. Odrežte šupku a podávajte.

Skladom 15.99 €
Tieto sušené plátky manga z Thajska sú príjemné, šťavnaté a sladké, ale zároveň neobsahujú rafinovaný cukor ani síru ako konzervačnú látku! Doprajte si sušené plátky manga ako šťavnatú desiatu počas celého dňa. Zároveň nebudete mať žiadne výčitky!
Skladom 7.95 €
Chrumkavé kúsky lyofilizovaného manga. Neobsahuje pridaný cukor ani konzervačné látky. Je sušené mrazom. Vďaka tejto jedinečnej metóde sušenia si kúsky manga zachovávajú takmer všetky živiny, vitamíny a minerály ako čerstvé.
Skladom 5.15 €
Skutočná tropická pochúťka!!! Takto by sme mohli opísať naše sladké sušené plátky manga. Je bohaté na vitamíny A, B, C a E. Doprajte si tieto sušené plátky manga ako šťavnatú desiatu počas celého dňa!

Mohlo by vás zaujímať: Prečo sú datle zdravé a ako ich používať v kuchyni

Čerstvé x sušené mango

Mango je spolu s banánmi, kokosom a ananásom jedným z najobľúbenejších tropických druhov ovocia vďaka svojej sladkej chuti a zdraviu prospešným účinkom. Je to však sezónne a rýchlo sa kaziace ovocie.

Dehydratácia je preto spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť ovocia a pridať mango do iných potravín. Sušené mango je dehydrovaná verzia jeho čerstvého náprotivku. Vďaka zníženej aktivite vody je stabilné pri skladovaní a znižuje sa jeho kazenie.

Mango obsahuje aj vitamín A a folát (vitamín B9), ktorý podporuje zdravie očí a syntézu DNA. Okrem vysokého obsahu vitamínov má sušené mango aj vysoký obsah kalórií a prirodzene sa vyskytujúcich cukrov, čo môže pri konzumácii veľkého množstva viesť k vysokej hladine cukru v krvi a nežiaducemu priberaniu na váhe.

Sladké sušené plátky manga bez cukru sú bohaté na vitamíny A, B, C a E.
Sladké sušené plátky manga bez cukru sú bohaté na vitamíny A, B, C a E.

Výskum však ukázal, že proces sušenia ovplyvňuje výživovú kvalitu manga, najmä na teplo citlivé živiny, ako je betakarotén – hlavný typ karotenoidov. V porovnaní s čerstvým ovocím sa jeho obsah môže znížiť až o 53 %. To však neznamená, že sušené mango už nie je dobrým zdrojom antioxidantov, pretože stále poskytuje betakarotén, beta kryptoxantín, luteoxantín a violaxantín.

Sušené mango tiež poskytuje vlákninu, ktorá môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev. A nakoniec, trochu sušeného manga môže viesť k vyššej kvalite stravy, pretože dôkazy spájajú konzumáciu sušeného ovocia s lepším príjmom živín a nižšou telesnou hmotnosťou a meraním tuku.

Sušené mango sa zvyčajne spracúva vo forme plátkov a môže mať chrumkavú alebo žuvačkovú štruktúru v závislosti od hrúbky plátku. Sušené mango si môžete vychutnať samostatne napríklad na desiatu alebo ho pridať do sladkého pečenia, jogurtu, cereálií či zmiešať s orechmi.

TIP: Prezrite si lyofilizované ovocie v našom e-shope. Okrem lyofilizovaného manga ponúkame aj lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Lyofilizované ovocie však máme aj v mnohých ďalších variantoch.

Sušené mango môžete kúpiť sladené alebo nesladené. Všimnite si, že sladená verzia obsahuje viac cukru. Skontrolujte etiketu na výrobku a porovnajte výživové údaje rôznych značiek a druhov.

Nakoniec nezabudnite na veľkosť porcie, pretože sušené mango je koncentrovaným zdrojom prírodných cukrov. Ak chcete znížiť príjem pridaného cukru, vyberte si nesladené sušené mango.

Tip: Figy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Ako vypestovať mango z kôstky?

Navlhčite handričku alebo papierovú utierku v teplej vode, aby bola vlhká, ale nekvapkala. Semeno manga zabaľte do vlhkej utierky a vložte do plastového vrecka. Vrecko umiestnite na tmavé miesto. Môžete ho tiež umiestniť na teplé miesto, čo je vždy dobré na urýchlenie klíčenia, ale dávajte pozor, aby utierka nevyschla.

Každých pár dní otvorte papierovú utierku a skontrolujte, či sa objavujú známky klíčenia. V prípade potreby papierovú utierku znovu navlhčite. Pred zasadením do kvetináča počkajte, kým klíčok manga nedosiahne dĺžku približne 5 cm. Teraz je čas zasadiť semená do kvetináča.

Kedy začína mango plodiť? Zvyčajne začína plodiť po 4 rokoch.
Kedy začína mango plodiť? Zvyčajne začína plodiť po 4 rokoch.

Kvetináč by mal byť o niekoľko centimetrov širší ako semeno a mal by mať priestor na niekoľkocentimetrový rast koreňov. Uistite sa tiež, že kvetináč má drenážne otvory a odkvapkávaciu misku, aby sa zabránilo zamokreniu rastliny.

Naplňte kvetináč zmesou zeminy (vhodnou pre izbové rastliny), pričom pod okrajom kvetináča nechajte 5 cm voľného miesta.

mes dôkladne zalievajte vodou, nechajte usadiť a nasypte na vrch naklíčené semená. Semená zakryte centimetrovou vrstvou zmesi na zalievanie a zalejte.

Náš TIP: Mango plátky natural nesírené z Thajska

Mango je tropická rastlina, ktorá má rada teplo a vlhkosť. Rastlinu umiestnite na slnečné miesto, ale nie na priame horúce slnko, kde by mohla vyschnúť. Pôdu udržiavajte vlhkú.

Základné tipy na starostlivosť o rastliny manga. Ideálne je napodobniť tropické podmienky u vás doma alebo sa aspoň čo najviac im priblížiť.

  • Teplo | Mangovníky najlepšie rastú pri okolitej teplote v rozmedzí 21 °C až 24 °C.
  • Teplota | Mangovníky odumierajú pri teplote pod 0,5 °C, ale znesú až 48 °C.
  • Vlhkosť | 50-60 %, kým sa nevytvoria kvety (potom znížte vlhkosť). 
  • Leto | Umiestnite mango vonku na slnko pre maximálne teplo. 
  • Jeseň až jar | Uchovávajte mango vo vnútri.

Na čo je možné použiť mango?

Mango sa používa v širokej škále jedál vrátane sladkých a slaných, surových a varených. Surové mango sa môže konzumovať samostatne ako sladká desiata, pridávať do koktailov a smoothies, používať do tort a dezertov alebo podávať s kokosovou lepkavou ryžou ako obľúbený thajský dezert.

Máte radi pečené müsli (granolu)? Vychutnajte si dezert s mangom a domácou granolou.
Máte radi pečené müsli (granolu)? Vychutnajte si dezert s mangom a domácou granolou.

Zrelé plody sa môžu použiť aj na prípravu slaných omáčok, chutney alebo sa pridávajú do karí. Nezrelé, chrumkavé mango sa s obľubou používa do šalátov a ako dresing.

  • Pridajte mango do exotického ovocného šalátu s mätou a čerstvým ananásom.
  • Mango môžete použiť na prípravu čerstvej limonády alebo ho pridať do osviežujúceho letného ľadového čaju.
  • Z manga sa dá pripraviť aj salsa, ktorú môžete pridať napríklad do hamburgerov alebo tacos.
  • Najjednoduchší spôsob, ako ho použiť, je pridať mango do smoothie spolu s iným obľúbeným ovocím.
  • A ako obľúbené raňajky alebo desiata nás určite uspokojí mango s gréckym jogurtom, medom a obľúbenou granolou.

Tipy na recept z blogu Ochutnej Ořech

  • Recept: Domáca zdravá nutella bez cukru (vegánska, low carb)
  • Recept na dokonalú vegánsku kormu (indické karí)
  • Recept na dokonalý domáci hummus – nátierka
  • Tekvicová polievka z tekvice hokkaido so zázvorom a kokosovým mliekom
  • Rýchly a zdravý tvarohový koláč s ovocím (low-carb, bezlepkový)

FAQ – Často kladené otázky

Prečo je mangovník posvätný?

Je to strom, ktorý plodí mango výnimočnej kvality, pretože plodí aj vo veku 300 rokov. Pravdou je, že prvá úroda prichádza až po 10 až 15 rokoch, keď mladé rastliny práve začínajú kvitnúť. Mangovník sa stal národným stromom Bangladéša.

Kde rastie mango?

Mangovník indický je statný, vznešený, huňatý strom s hustou korunou, ktorá môže byť široká až 25 metrov. Názov napovedá, že jeho domovom bola kedysi úrodná India a táto krajina je aj v súčasnosti jedným z jeho najväčších pestovateľov a vývozcov.

Ako jesť sušené mango?

Sušené plátky môžete pridať do raňajkových cereálií, použiť pri pečení dezertov, a ak si chcete pripraviť rýchlu pochúťku, obaľte sušené mango v rozpustenej čokoláde a posypte kokosom.

Aké vitamíny má mango?

Trojlístok vitamínov C, E a A, ktoré patria medzi najsilnejšie antioxidanty, je jednou z najväčších predností exotického manga. Mango obsahuje aj vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6 a niacín.

Akú chuť má mango?

Jeho chuť a vôňa je výrazná, lahodná a nikdy sa ho neprejete. Kým jablká, hrozno alebo pomaranče si doprajeme každý deň, na mango akosi zabúdame. A to je škoda, pretože jeho aromatická žltá dužina, či už čerstvá alebo sušená, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

Aké minerály obsahuje mango?

Pestrý koktail minerálov je zastúpený horčíkom, zinkom, draslíkom, mangánom, meďou a železom.

Je mango zdravé pre telo?

Na naše zdravie blahodárne pôsobí vláknina, karotény a organické kyseliny, ako je kyselina citrónová a jablčná.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár

  1. Je zaujímavé, koľko sa o tom dá povedať. Nemyslel som si, že to vydržím až do konca, ale prezentácia je dobre naaranžovaná a príjemne sa číta. Čakám na ďalšie príspevky, ktoré budú mať podobnú hodnotu 🙂

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1