Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Ovocné tvarohové guľky sú klasika, na ktorej si pochutí snáď každý. My ich doma pripravujeme hlavne v lete, keď je najviac ovocia, a keďže sa blíži leto, pripravili sme pre vás vychytený recept. Naše tajomstvo spočíva v tom, že do ovocia pridávame čokoládu, takže sa z obyčajného jedla môže stať gurmánsky zážitok. Či už máte radi ovocné tvarohové guľky s marhuľami, jahodami alebo slivkami, môžete použiť tento skvelý recept.

Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Odkiaľ pochádzajú tvarohové guľky

Tradičný slovenský pokrm ovocné tvarohové guľky s marhuľami pochádza z čias našich prababičiek, ktoré v letnom období tak využívali prebytok ovocia.

Pôvodne boli tvarohové guľky jedlom chudobných, ale dnes to už rozhodne neplatí. Dnes sa guľky pripravujú v mnohých variantoch, a to nielen z kysnutého alebo zemiakového cesta, ale aj s náplňou, ktorá môže byť sladká aj slaná. My ich máme najradšej s marhuľami a belgickou čokoládou.

Ako pripraviť ovocné tvarohové guľky s marhuľami 

Skvelé na tomto recepte je to, že potrebujete naozaj len pár ingrediencií. A ak máte ovocnú záhradu, je to aj skvelý spôsob, ako využiť ovocie, ktorého je v lete veľa, a keď už máte zavárania po krk.

Z čočho sa robí cesto na tvarohové guľky

Na cesto na tvarohové guľky budete potrebovať len tvaroh, vajce, polohrubú múku a vanilkový extrakt, ktorý dodá ovocným knedliam nádhernú vanilkovú vôňu. Jednotlivé prísady zmiešajte so štipkou soli a trochou cukru a ručne ich vypracujte do hladkého cesta. Potom už len rozdeľte cesto na malé kúsky a môžete začať s výrobou guliek.

TIP: Vyrobte si domáci vanilkový extrakt z pravej vanilky z Madagaskaru!

Aký tvaroh použiť na ovocné tvarohové guľky

Keďže tvaroh je hlavnou zložkou cesta na tvarohové guľky, je dôležité použiť mäkký tvaroh, ktorý je suchší, aby z neho nevytekala srvátka, ktorá by spôsobila, že by bolo cesto príliš mokré a ťažko sa s ním pracovalo.

Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Aké ovocie použiť na ovocné tvarohové guľky

Medzi najobľúbenejšie patria tvarohové guľky s jahodami, marhuľami a slivkami, ktoré sú v lete ľahko dostupné na každom kroku. Vybrané ovocie umyte, v prípade potreby vyberte kôstku a kúsky môžete obaliť v cukre, aby boli sladšie. Ak máte marhule ako my, rozdeľte ich na polovice. Môžete však použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. My sme ich vyskúšali už aj napríklad s ananásom.

Ak nemáte ovocie, môžete guľky naplniť len čokoládou, ale ovocie dodá guľkám skvelú kyslastú chuť.

TIP: Tiež milujete čokoládu? Potom si upečte brownies! Máme celkovo 6 skvelých receptov na tie najlepšie brownies, ktoré ste kedy jedli.

Skladom 14.07 €
Celé vanilkové struky s veľkosťou 15-20 cm majú bohaté využitie najmä pri príprave sladkých jedál, ako sú dezerty, koláče alebo rôzne krémy. Možno ich použiť aj na výrobu kvalitnej čokolády, zmrzliny, domáceho vanilkového cukru, extraktu alebo vanilkovej soli. Pravá vanilka je jedným z najdrahších korenín na svete. Charakteristickou črtou madagaskarskej bourbonskej vanilky je jej mierne dymová aróma, ktorá dodáva jedlu veľmi intenzívnu vôňu a chuť.
Nedostupné 14.07 €
Ikonická belgická horká čokoláda v podobe zrniečok od slávneho výrobcu čokolády Callebaut. Má bohatú kakaovú, horkosladkú chuť. Uplatnenie nájde na maškrtenie, ale aj ako kvalitná prísada pri varení a pečení.
Nedostupné 14.07 €
Pravá belgická biela čokoláda od najznámejšieho výrobcu čokolády Callebaut. Má lahodnú chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tónmi. Využite ju ako kvalitnú čokoládu na varenie, pečenie alebo maškrtenie.

Ochutnajte: Lyofilizované jahody v jogurtovej čokoláde 

Ako plniť tvarohové guľky marhuľami a čokoládou

Keď máte cesto a ovocie pripravené, prichádza tá pracnejšia časť, a to plnenie a tvarovanie guliek. Vezmite si kúsok cesta a v dlani urobte z neho malú placku. Do stredu vložte polovicu marhule a namiesto kôstky pridajte horkú čokoládu. Potom marhuľu zabaľte do cesta tak, aby nikde neboli diery. Aby sa vám cesto nelepilo na ruky, môžete ich potrieť kvapkou oleja.

TIP: Ako nahradiť cukor? Poradíme, čím sladiť.

Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Varenie tvarohových guliek 

Pripravte si väčší hrniec, naplňte ho do ¾ vodou a priveďte k varu. Keď voda začne vrieť, pomaly do nej lyžičkou vkladajte guľky a zamiešajte, aby sa neprilepili na dno. Dajte ich do hrnca toľko, aby sa navzájom nedotýkali a nelepili sa. Potom guľky varte asi 5 až 8 minút, kým nevyplávajú na povrch. Tak zistíte, že sú hotové. Keď ich vyberiete, okamžite ich potrite rozpusteným maslom alebo ghí, aby sa nezlepili.

S čím podávať ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Ovocné guľky s marhuľami a čokoládou sa tradične podávajú s roztopeným maslom alebo ghí a práškovým cukrom. Ale pretože my máme radi čokoládu a kakao, posypeme ich kakaovým práškom. Obľúbené je ich podávať aj s nastrúhaným tvrdým tvarohom alebo ďalším ovocím.

TIP: Rýchly recept na dokonalé vláčne čokoládové muffiny

Často kladené otázky (FAQ)

Aké ovocie použiť do tvarohových guliek?

Najobľúbenejším ovocím na tvarohové guľky sú jahody, marhule, čučoriedky a slivky. Môžete ich však naplniť čímkoľvek, čo máte radi, dokonca aj len čokoládou.

Ako dlho sa varia tvarohové guľky s marhuľami?

Keď máte guľky vytvarované, vložte ich do vriacej vody a po chvíli ich premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Do hrnca ich dajte toľko, aby sa na seba nelepili. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové a môžete ich servírovať.

Ako sa robí tvarohové cesto na ovocné guľky?

Cesto na tvarohové guľky je veľmi jednoduché. Múku zmiešame s tvarohom a vajíčkom. Potom ho spracujete rukami, kým nie je hladké. Rozdelíte ho na jednotlivé časti podľa toho, koľko guľky a aké veľké chcete. Pre lepšiu chuť môžete pridať vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor.

Akú múku použiť na tvarohové guľky?

Existuje viac receptov na cesto na tvarohové guľky. Môžete použiť krupicu, hrubú a polohrubú múku. Čím viac múky do cesta dáte, tým tuhšie bude cesto, preto sú vhodné aj iné múky ako hladká.

Ako zistím, že sú tvarohové guľky hotové?

Keď varíte ovocné guľky s tvarohom, to, že sú hotové, spoznáte podľa toho, že počas varenia vyplávajú na povrch. Nezabudnite ich však po premiestnení do vriacej vody premiešať, inak sa prilepia na dno a nevyplávajú.

Čo dať na tvarohové guľky?

Ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou môžete ozdobiť čímkoľvek, čo máte radi. Najčastejšie sa podávajú s rozpusteným maslom a práškovým cukrom. Môžete ich podávať aj s kakaom, strúhaným tvrdým tvarohom alebo strúhanou čokoládou.

Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou

Vyskúšajte tento skvelý recept na ovocné tvarohové guľky s marhuľami a čokoládou, ktorú pridávame ako tajnú prísadu, vďaka ktorej sú guľky úplne božské. Tvarohové cesto je hotové za chvíľku a vy si môžete vychutnať lahodný sladký pokrm.
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 8 minút
Chod Hlavný chod
Kuchyňa slovenská
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

Tvarohové cesto

  • 1 vajce
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 250 g polohrubej múky
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Náplň

  • 250 g čerstvých marhúľ alebo iného ovocia
  • trstinový cukor podľa chuti
  • 50 g horkej čokolády

Na servírovanie

  • práškový cukor na posypanie
  • kakaový prášok na posypanie
  • rozpustené maslo

Inštrukcie
 

  • Vo veľkej miske zmiešajte tvaroh, vajcia, olej, múku, štipku soli, cukor a vanilkový extrakt.
  • Cesto spracujte rukami, kým nie je pekne hladké.
  • Cesto rozdeľte na približne 8-10 kusov (podľa toho, aké veľké sú kúsky ovocia).
  • Marhule umyte, osušte a obaľte v trstinovom cukre.
  • Potom z kúska cesta vytvarujte placku, položte na ňu polovicu marhule a namiesto kôstky dajte čokoládu.
  • Ovocie a čokoládu opatrne zabaľte do cesta tak, aby v guľkách neboli diery.
  • Pripravené guľky vložte do vriacej vody a varte približne 5 až 8 minút, kým nevyplávajú na povrch.
  • Potrite ich roztopeným maslom, posypte práškovým cukrom a kakaom a podávajte.
Kľúčové slovo ovocné guľky, tvarohové guľky, tvarohové guľky s marhuľami
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin