Ako si doma vyrobiť čakankový sirup

Čakanka je neprehliadnuteľná rastlina s horkou chuťou a modrými kvetmi, ktoré často zdobia naše polia. Okrem toho sa z koreňa čakanky dá vyrobiť domáci čakankový sirup, ktorý sa používa ako zdravá alternatívna náhrada cukru. Ak máte radi sladké, ale zároveň sa chcete stravovať zdravo, potom sa oplatí vyrobiť si ho doma. V tomto článku sa dozviete, ako si doma vyrobiť čakankový sirup, čo budete na jeho výrobu potrebovať a prečo sa to (ne)oplatí.

Čo je čakankový sirup

Čakanka je známa rastlina, ktorá rastie kade-tade a niektorí ju dokonca považujú za burinu. Jej koreň je však bohatý na živiny, a preto sa používa na výrobu čakankového sirupu. Sirup, ktorý sa vyrába z koreňa čakanky, je skvelým prírodným sladidlom s nízkym glykemickým indexom, ktorý sa podobá medu. Okrem toho je koreň čakanky výborným zdrojom rozpustnej vlákniny, inulínu, ktorý je veľmi dôležitý pre vyváženú črevnú mikroflóru. Bežne sa nachádza v zelenine a ovocí, ale mnohým ľuďom v strave chýba.

TIP: Ak vás zaujímajú podrobnosti a zaujímavosti o čakankovom sirupe, prečítajte si náš článok.

čakankový sirup

Čo obsahuje čakankový sirup a z čoho sa vyrába

Čakankový sirup sa najčastejšie používa ako alternatíva cukru, pretože má podobnú sladivosť, ale obsahuje až o 45 % menej kalórií a o 95 % menej cukru ako iné alternatívne sladidlá. Jeho hlavnou výhodou je obsah vitamínov, minerálov (draslíka, železa a vápnika) a inulínu, čo je dobre rozpustná vláknina, ktorá neovplyvňuje tak veľmi hladinu cukru v krvi, takže je vhodná aj pre diabetikov. Inulín sa v tele spracováva pomaly a je tiež výborným zdrojom energie pre črevnú mikroflóru.

Domáci čakankový sirup si môžete ľahko vyrobiť zo sušeného koreňa čakanky, vody a prírodného sladidla, ako je napríklad xylitol.

domáci čakankový sirup

Zdravotné benefity čakankového sirupu

Ak si radi doprajete sladký dezert, ale nechcete si vyčítať príjem cukru, čakankový sirup je pre vás ideálnou voľbou. Navyše má aj mnoho zdravotných výhod, o ktorých ste možno nevedeli:

  • vysoký obsah dobre rozpustnej a vstrebateľnej vlákniny – inulínu,
  • podporuje správnu funkciu čriev a vyprázdňovanie,
  • má nízky glykemický index,
  • pomáha vstrebávaniu vápnika,
  • pomáha udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi, 
  • podporuje imunitný systém,
  • je vhodný pri chudnutí aj cukrovke.

Prečo vyrábať domáci čakankový sirup

Nech už si doma vyrobíte akékoľvek sirupy, orechové maslá, extrakty a iné obľúbené prísady na varenie a pečenie, hlavnou výhodou je, že presne viete, z čoho ich vyrábate, zatiaľ čo výrobky kúpené v obchode môžu skrývať konzervačné látky alebo iné nežiaduce zložky. Ak si nechcete vyrábať vlastný domáci sirup, odporúčame tento, ktorý je kvalitný. Medzi ďalšie výhody výroby domáceho čakankového sirupu patria:

  • Bez pridaných chemikálii: vďaka domácej výrobe sa vyhnete konzervačným látkam a pridaným látkam, ktoré môžu obsahovať niektoré výrobky zo supermarketov.
  • Ušetríte: určite viete, že čakankový sirup nie je zrovna najlacnejšou alternatívou cukru, a ak často pečiete alebo všeobecne viac sladíte, pravidelné používanie vás môže vyjsť draho. Výroba čakankového sirupu doma je ekonomicky veľmi výhodná. Väčšie množstvá môžete vyrobiť za oveľa menej peňazí.
  • Zdravá strava: ak budete mať dostatok domáceho čakankového sirupu, môžete ho použiť viac pri pečení a varení, čím sa vaša strava stane zdravšou, pretože vylúčite rafinované cukry.

TIP: Vyrobte si doma aj domácí vanilkový extrakt na výborné múčniky.

Skladom 7.95 €
Čakankový sirup sa vyrába unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Vyniká najmä s vysokým obsahom prospešnej vlákniny a s glykemickým indexom nižším ako 5.
Skladom 8.89 €
Xylitol je obľúbené prírodné sladidlo vyrobené z brezovej kôry.
Skladom 9.18 €
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Je to 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Trieda A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvelý na palacinky alebo lievance, pridajte ho namiesto cukru do jogurtu alebo obľúbených raňajkových cereálií.

Domáca výroba čakankového sirupu a ako na to

Neviete, ako si doma vyrobiť čakankový sirup? Domáca výroba je veľmi jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Existujú dva spôsoby, ako si môžete vyrobiť sirup, buď z koreňa čakanky, ktorý sme vyrobili my, alebo z okvetných lístkov, čo je trochu náročnejšie a nemá toľko želaných zdravotných účinkov.

Čakankový sirup za tepla či za studena

Aj z koreňa čakanky sa dajú vyrobiť dva varianty čakankového sirupu, a to buď varením sušených koreňov, alebo maceráciou za studena. Výroba za studena je časovo náročnejšia a výsledný sirup nemá takú dlhú trvanlivosť. Výroba za tepla sa lepšie uchováva a vysoké teploty zničia nežiaduce mikroorganizmy, preto sme sa rozhodli pripraviť túto možnosť.

Ako usušiť koreň čakanky

Na výrobu domáceho čakankového sirupu budete potrebovať sušený koreň čakanky. Korene môžu byť až 30 cm dlhé a 1-2 cm široké. Zbierajú sa na jeseň od septembra do novembra. Po nazbieraní koreňov ich dôkladne umyte a nakrájajte na približne 10 – 15 cm kúsky. Odstráňte malé bočné korene. Môžete ich jednoducho usušiť v sušičke ovocia alebo v rúre pri maximálnej teplote 50 °C.

koreň čakanky

Čím osladiť čakankový sirup

Sladidlo je dôležitou zložkou čakankového sirupu. Nielenže urobí domáci čakankový sirup sladkým, ale tiež mu dodá ideálnu hustotu, ktorá je podobná medu. Okrem toho ho sladidlo aj konzervuje a predlžuje jeho trvanlivosť. Keďže chceme, aby náš čakankový sirup mal nízky glykemický index a bol zdravou náhradou cukru, ako sladidlo používame prírodný xylitol, ktorý sa vyrába z brezovej kôry.

Ako vyrobiť domáci čakankový sirup

Keď máme sušený koreň čakanky a sladidlo pripravené, môžeme začať s výrobou. Sušený koreň čakanky pridáme do vriacej vody a varíme aspoň 10 minút. Potom ho vyberieme z vody a postupne pridávame sladidlo. Sladidla môžete pridať menej alebo viac, podľa toho, akú konzistenciu sirupu chcete. Keď má sirup požadovanú hustotu, preceďte ho cez sitko a nalejte do pohárov a máte hotovo.

TIP: Ako si doma vyrobiť zdravý datľový kamarel?

Ako skladovať čakankový sirup a ako dlho vydrží

Aby vám domáci čakankový sirup vydržal čo najdlhšie, je dôležité správne skladovanie. Ideálne je skladovať ho v tmavých sklenených nádobách, ktoré ho chránia pred slnečným žiarením. Potom nádoby uložte do chladničky, kde vydržia až niekoľko týždňov.

čakankový sirup

Ako používať čakankový sirup

Čakankový sirup môžete do svojho jedálnička zaradiť rôznymi spôsobmi. Môžete si ním osladiť čaj alebo kávu, použiť ho ako náhradu cukru pri pečení alebo si ho natrieť na palacinky či lievance.

Skladom 2.12 €
Silu liečivých bylín vyhľadávali už mnohé generácie pred nami, a preto je aj dnes prirodzenou alternatívou, ktorá využíva jemné pôsobenie účinných rastlinných látok na naše telo.
Skladom 17.59 €
S hrdosťou vám predstavujeme bestseller v oblasti kávy. Káva Brazil Santos z oblasti Sao Paulo je 100 % arabica a má absolútne lahodnú chuť bez zbytočnej kyslosti a horkosti. Je to cenovo výhodná, veľmi kvalitná, čerstvo pražená káva Bourbon s veľkosťou zrna 17/18. Naša káva je stredne pražená, keď je jej farba, vôňa a chuť najlepšia. To zaručuje jedinečný gurmánsky zážitok. Môžete sa o tom presvedčiť sami.
Skladom 15.48 €
Vynikajúca zmes 100% arabiky z Afriky! Zmiešali sme vyváženú zmes 100% arabiky z Kene, Etiópie a Malawi. Dlho sme ochutnávali rôzne varianty a nakoniec sme vytvorili túto zmes s jemnou vôňou a sladkokyslým nádychom. Ocenia ju všetci milovníci kávy s nižšou horkosťou a silnejšou aciditou. Táto káva je ideálna na prípravu dokonalého espressa. Ochutnajte a dajte nám vedieť, ako sa nám táto zmes podarila 🙂

Tipy na recepty

Keďže veľmi radi pečieme a čakankový sirup používame často pre jeho zdraviu prospešné účinky, máme veľa receptov a nápadov, čo všetko si s ním môžete upiecť. Medzi našich favoritov patria:

  • zdravé brownies bez cukru, s orechmi a sušeným ovocím,
  • ovocná narodeninová torta bez cukru pre deti,
  • domáca krtková torta na plechu,
  • zdravý lieskovoorieškový fitness cheesecake z tvarohu,
  • tekvicové muffiny s orechmi.

Často kladené otázky (FAQ)

Ako chutí čakankový sirup?

Čakankový sirup, ktorý je jednou z najobľúbenejších alternatívnych náhrad cukru, má konzistenciu podobnú tekutému medu a lahodnú sladkú chuť. Rozdiel je v tom, že má veľmi nízky glykemický index a výrazne menej kalórií, hoci sladí rovnako.

Ako si doma vyrobiť čakankový sirup?

Domáci čakankový sirup sa vyrába zo sušeného koreňa čakanky, ktorý sa varí vo vriacej vode a postupne sa doň pridáva prírodné sladidlo, aby mal hustú konzistenciu. Existuje niekoľko druhov domáceho čakankového sirupu, a to z koreňa, ktorý je vyhľadávaný pre svoje zdraviu prospešné účinky, a z okvetných lístkov.

Kedy zbierať koreň čakanky?

Koreň čakanky sa zbiera na jeseň od septembra do novembra. Korene môžu byť až 30 cm dlhé a 1 – 2 cm široké. Práve v nich sa skrýva veľa rozpustnej vlákniny a minerálnych látok. Na výrobu domáceho čakankového sirupu je potrebné ich vysušiť.

Ako sušiť koreň čakanky?

Nasbírané kořeny čekanky důkladně je umyjte a nasekejte na kousky velké zhruba 10-15 cm. Boční malé kořeny odstraňte. Usušit je můžete jednoduše v sušičce nebo v troubě při teplotě maximálně 50 °C. Nazbierané korene čakanky dôkladne umyte a nakrájajte ich na približne 10-15 cm dlhé kúsky. Odstráňte malé bočné korene. Môžete ich jednoducho vysušiť v sušičke alebo v rúre pri maximálnej teplote 50 °C.

Ako skladovať domáci čakankový sirup?

Aby vám domáci čakankový sirup vydržal čo najdlhšie, skladujte ho v tmavých sklenených nádobách, ktoré ho chránia pred slnečným žiarením. Poháre so sirupom skladujte v chladničke, kde vydrží až niekoľko týždňov.

Recept na domáci čakankový sirup

Neviete, ako si doma vyrobiť čakankový sirup? Náš jednoduchý recept vám nezaberie veľa času a budete mať zásobu domáceho čakankového sirupu na varenie aj pečenie.
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 15 minút
Celkový čas 35 minút
Chod Dezert
Porcie 400 ml

Ingrediencie
  

  • ½ pohára sušeného koreňa čakanky
  • ½ pohára vody
  • 1 pohár xylitolu

Inštrukcie
 

  • Do hrnca nalejte vodu a priveďte k varu. Potom pridajte kúsky koreňa z čakanky a varte na miernom plameni približne 10 minút.
  • Opatrne vyberte korene z čakanky a postupne pridávajte do vody sladidlo, kým sirup nebude mať požadovanú hustotu.
  • Potom sirup odstavte z plameňa a preceďte ho cez sitko, aby tam neostali žiadne nečistoty.
  • Nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť.
Kľúčové slovo ako si doma vyrobiť čakankový sirup, domáci čakankový sirup, výroba čakankového sirupu
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin