Ako si doma pripraviť skvelú kávu?

Za skvelou kávou nemusíte chodiť len do kaviarní, dobrú kávu si môžete pripraviť aj doma bez drahého príslušenstva. Ako teda pripraviť skvelú kávu? V tomto článku budeme predpokladať, že si nechcete kupovať drahý pákový alebo automatický kávovar, a poradíme vám, ako si poradiť doma bez veľkých investícií do vybavenia. Vopred však upozorňujeme, že vždy je potrebné kúpiť aspoň základné vybavenie.

Moka kanvica

Moka kanvica alebo moka kávovar je pomerne jednoduchý prístroj, ktorý pochádza z centra európskej kávovej kultúry, z Talianska. Moka kanvicu možno rozdeliť na tri časti: spodnú časť, v ktorej sa nachádza voda, strednú časť, do ktorej sa umiestňuje mletá káva, a vrchnú časť, do ktorej sa prelieva už pripravená káva.

Ak nemáte s moka kávovarmi žiadne skúsenosti, odporúčame vám kúpiť si lacnejší model (ktorý môže stáť približne 12 EUR) a potom siahnuť po drahších moka kávovaroch od talianskych výrobcov (môžeme odporučiť napríklad značku Bialetti).

Chuť kávy z moka kanvice je nezameniteľná. Chuť je intenzívna a zároveň príjemne pohladí.
Chuť kávy z moka kanvice je nezameniteľná. Chuť je intenzívna a zároveň príjemne pohladí.

Tip: Pre začiatočníkov môže byť dobrou voľbou lacnejšia moka kanvica, napríklad od českej značky Tescoma. Takúto moka kanvicu môžete získať za ešte výhodnejšiu cenu, ak využijete zľavu, napríklad cez kuponer.cz.

Ako pripraviť kávu v moka kanvici?

  1. Na dno moka kanvice nalejte vodu, najlepšie vriacu, takto sa pripravuje káva na juhu Talianska. Chybu však neurobíte ani so studenou vodou. Voda by nemala siahať nad pretlakový ventil.
  2. Do strednej časti presypte stredne hrubú mletú kávu.
  3. Moka kanvicu pevne utiahnite a postavte na sporák.
  4. Hneď ako začne z moka kanvičky s kávou vychádzať aj vzduch (spoznáte to podľa špecifického zvuku, ktorý je podobný fúkaniu slamkou do vody), odstráňte moka kanvičku z plameňa.
  5. Takto pripravenú kávu môžete hneď podávať, pozor na to, že káva je silnejšia, podobá sa skôr espressu.

Na prípravu moka kávy je ideálna naša luxusná káva Brazília Santos 100 % Arabica.

French press

French press je jednoduchý prístroj, ktorý podobne ako moka kanvica stojí len niekoľko eur. Ide o veľkú kanvicu, ktorá je vybavená aj sitkom na stlačenie kávovej usadeniny.

French press na rozdiel od moka kanvice nepracuje s tlakom, a preto je to úplne iná káva. V skutočnosti má french press káva najbližšie k obľúbenej tureckej káve, ale je tu jeden dôležitý rozdiel, a to ten, že pri french presse môžete mletú kávu v správnom čase oddeliť od tekutiny, a tak si káva zachová skvelú chuť.

Veľkou výhodou french pressu je, že umožňuje rýchlu a jednoduchú prípravu kávy pre viacero osôb.
Veľkou výhodou french pressu je, že umožňuje rýchlu a jednoduchú prípravu kávy pre viacero osôb.

Ako pripraviť kávu vo french presse?

  1. Do french pressu nasypte kávu, ktorá je mletá na hrubo (aby neprekĺzla sitkom).
  2. Do približne ⅓ nádoby nalejte horúcu vodu a nechajte ju odstáť asi 30 sekúnd.
  3. Krúživým pohybom nalejte vodu do celého french pressu a nechajte 2 až 3 minúty odstáť.
  4. Pomaly začnite stláčať piest french pressu, kým sa kávová usadenina neoddelí od tekutiny.

Tip: Ako vybrať kvalitnú kávu alebo sprievodca svetom zrnkovej kávy

Filtrovaná káva

Na prípravu filtrovanej kávy nepotrebujete veľa vecí. Vystačíte si s kávovým filtrom a ideálne s dripperom V60, spolu sa zmestíte do pár eur. V porovnaní s kávou z moka konvice a kávou z french pressu je tento druh kávy oveľa jemnejší a celkový chuťový zážitok je úplne iný.

Překapávaná káva, též drip nebo také pour over je jedním z alternativních způsobů přípravy kávy. (Zdroj): Wiki)
Prevkapkávaná káva, známa aj ako drip alebo pour over, je jedným z alternatívnych spôsobov prípravy kávy. (Zdroj: Wiki)

Ako pripraviť prekvapkávanú kávu?

  1. Umiestnite dripper na šálku, do ktorej chcete pripraviť prekvapkávanú kávu.
  2. Vložte filter do drippera a nasypte do neho mletú kávu.
  3. Filter začnite pomaly zalievať horúcou vodou (dávajte pozor, aby nešlo o vriacu vodu, ideálna je teplota mierne nad 90 °C).
  4. Keď káva prekvapká cez filter, môžete ju začať piť.
Skladom 11.72 €
Zrnková káva Brazília Cerrado Dulce, 100 % Arabica sa vyznačuje príjemnou čokoládovou vôňou a chuťou s ľahkými orechovými tónmi. Táto káva má príjemné plné telo, bez náznaku horkosti alebo kyslosti, s dlhotrvajúcou dochuťou. Kávu pražíme každý týždeň v malých dávkach. Naša káva je stredne pražená, keď sú jej farba, vôňa a chuť najlepšie.
Skladom 11.72 €
Zrnková káva Etiópia, Sidamo, 100% Arabica je naším hrdým zástupcom kvalitnej africkej kávy.Táto káva je typická svojou stredne kyslou chuťou s výrazným telom. Chutí po bobuliach, má mierne zemitú chuť s nádychom korenia. našu kávu pražíme každý týždeň v malých dávkach. Naša káva je stredne pražená, keď sú jej farba, vôňa a chuť najlepšie.
Skladom 11.72 €
Zrnková káva Kolumbia, druh Supremo Sandalj, 100 % Arabica, má mierne orieškovú chuť s karamelovým podtónom a jemnou kyslosťou. Na latinskoamerickú kávu je prekvapivo plná. Každý týždeň kávu pražíme v malých šaržiach. Naša káva je stredne pražená, vtedy jej farba, vôňa a chuť najlepšie vynikne. To zaručuje jedinečný gurmánsky zážitok.

Tip: Vyskúšajte našu bezkofeínovú kávu, ocenia ju milovníci kávy, ktorí radi konzumujú viac šálok denne.

Cold brew

Tento typ kávy sa od ostatných líši asi najviac. Cold brew, ako už názov napovedá, je studená káva, ktorá sa najlepšie hodí na letné mesiace. Príprava cold brew je pomerne časovo náročná, pretože káva sa pripravuje celá v ľadovej vode, takže trvá dosť dlho, kým káva odovzdá svoju chuť. Ak máte radi letné studené osvieženie, určite odporúčam cold brew vyskúšať.

Cold brew je vo svete kávy novinkou. Už nemusíte piť presladené frappé a namiesto toho vyskúšajte pravú studenú kávu.
Už nemusíte piť presladené frappé a namiesto toho vyskúšajte pravú studenú kávu.

Ako pripraviť cold brew?

  1. Do litra studenej vody pridajte približne 90 gramov nahrubo zomletej kávy.
  2. Zmes dajte do uzatvárateľnej nádoby a dobre pretrepte.
  3. Základ na prípravu studeného nápoja nechajte odpočívať v chladničke približne 24 hodín.
  4. Po jednom dni môžete zmes prefiltrovať, aby v cold brew zostala len tekutina bez zvyškov mletej kávy.
  5. Cold brew sa môže podávať hneď alebo ho ešte zrieďte vodou.

Vyskúšajte našu čerstvo praženú výberovú kávu. Luxusné edície káv z Etiópie, Sumatry, Kolumbie, Kostariky, Mexika a Brazílie.

Aeropress

Toto geniálne jednoduché zariadenie uzrelo svetlo sveta v Austrálii pred necelými dvadsiatimi rokmi. Aeropress sú v podstate len dva plastové valce, ktoré v kombinácii s filtrom tvoria praktický kávovar, ktorý je okrem domáceho varenia kávy ideálny aj na cesty.

Tlak kávy v aeropresse je silnejší ako vo french presse, takže získate viac chuťových esencií.
Tlak kávy v aeropresse je silnejší ako vo french presse, takže získate viac chuťových esencií.

Káva z aeropressu je jemná, skôr sladká a určite sa nemusíte obávať, že by v tomto prístroji nebola cítiť chuť prémiových káv. Tento prístroj v podstate spája to najlepšie z moka kanvice (príprava kávy pod tlakom), french pressu (jemnosť kávy) a filtrovanej kávy (aeropress používa tiež filter). Keďže je ťažké opísať prípravu kávy v aeropresse (je však veľmi rýchla), odkážeme vás radšej na video.

Mohlo by vás zaujímať: Ak sa neradíte medzi kávičkárov a dávate prednosť šálke dobrého čaju, potom je táto rubrika pre vás ideálna.

FAQ – Často kladené otázky

Ako pripraviť kávu bez kávovaru?

Ak si radi vychutnávate kvalitnú čerstvú kávu, ale nemáte doma kávovar, môžete si ju jednoducho pripraviť v moka kanvici.

Ako spoznať kvalitnú kávu?

Kvalita kávových zŕn vždy rozhoduje o výslednej chuti viac ako to, či máte najnovší a najdrahší model kávovaru.

Kvalitnú výberovú kávu spoznáte ľahko. Farba pražených kávových zŕn je vyvážená a rovnomerná, obsahuje len minimum spálených zŕn.

Arabica alebo Robusta? Ktoré kávové zrná sú lepšie?

Robusta obsahuje oveľa viac kofeínu ako arabica, 2,7 % v porovnaní s 1,5 % v arabike. Má tiež oveľa nižší obsah sacharidov. Robusta sa často používa na výrobu lacnej kávy, pri ktorej rozhoduje cena, preto sa z nej vyrába napríklad instantná káva.

Arabica má intenzívnejšiu vôňu a jemnú, príjemne sladkú ovocnú chuť. Arabica sa používa na výrobu prémiových káv.

Je lepšia jednodruhová káva alebo viacdruhová?

Nie všetky jednodruhové kávy vyniknú samy o sebe, čo môžete ľahšie dosiahnuť s viacdruhovou kávou. Viac informácií nájdete TU.

Ako spoznať čerstvú kávu?

Kávové zrná by mali byť matné a suché.

Ako správne skladovať kávu?

Ak chcete získať najlepšiu chuť kávy, mali by ste ju v ideálnom prípade skonzumovať do 3-12 mesiacov od praženia.

Tipy na ďalšie články z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1