Recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru

Táto vegánska zdravá mrkvová torta je ideálnym dezertom na akúkoľvek udalosť, je sýta a chutná zároveň. Navyše sa nepečie a je zdravšia ako všetky klasické torty. Dokonca v nej nie je ani cukor!

Desať ingrediencií a 40 minút času stačí na to, aby ste doma vykúzlili lahodnú mrkvovú tortu bez lepku a múky, ktorá sa vyrába najmä z mrkvy, kokosového mlieka a kešu orieškov. Sľubujeme, že pri tejto mrkvovej torte sa budú každému zbiehať slinky.

Recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru
Najlepší recept na zdravú mrkvovú tortu bez cukru a bez múky

Čo znamená, že je mrkvová torta raw (nepečená)?

Raw znamená v preklade „surový“ a je to celý koncept stravovania založený na tom, že tepelne spracované potraviny strácajú celý rad vitamínov a živín. Pre našu zdravú mrkvovú tortu to v prvom rade znamená to, že sa NEPEČIE, pretože neobsahuje žiadne ingrediencie, ktoré by to vyžadovali.

Vďaka tomu je torta vláčna a plná živej chuti, ktorá by sa po tepelnej úprave stratila. Nepečená mrkvová torta je v našej verzii vegánska, a keďže neobsahuje žiadne obilniny (používame mandľovú múku), je prirodzene bezlepková.

TIP: Ďalšie skvelé raw recepty nájdete TU.

Je nepečená mrkvová torta zdravá?

Rozhodne je oveľa zdravšia ako bežné torty! Obsiahnuté kešu oriešky patria medzi orechy s najvyšším počtom vitamínov, minerálov a bielkovín.

Datle, z ktorých sa vyrába korpus, sú plné vlákniny, vitamínov B1, B2, B3 a B6, mangánu, zinku a železa. A obsiahnuté vlašské orechy patria medzi desať najzdravších potravín.

Torta je sladená len javorovým sirupom a datľami.

Skladom 5.69 €
Nepražené a nesolené prírodné kešu orechy, ktoré sú ešte väčšie a chutnejšie. W320 je znakom vysokej kvality a nadštandardnej veľkosti.
Skladom 3.99 €
Naše sušené datle sú jednoducho TOP. Sú 100 % prírodné. Neobsahujú žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu sú dosť sladké.
Skladom 1.95 €
Naše vlašské orechy sú špeciálne sušené, takže sú chutné po celý rok a rýchlo nežltnú ani nehorknú.

TIP: Chcete vyskúšať ďalšie skvelé zdravé torty? Pozrite sa na týchto 10 tipov na zdravé torty.

Príprava krému na zdravú vegánsku mrkvovú tortu

Postup prípravy na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru
Príprava krému na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru

Pri príprave torty odporúčame začať najprv s krémom, pretože kešu oriešky sa musia namočiť aspoň na 30 minút. Počas namáčania si môžete pripraviť základ torty.

Potom orechy rozmixujte výkonným mixérom a pridajte kokosové mlieko, citrónovú šťavu, javorový sirup a vanilkový extrakt. Výsledkom je luxusná krémová poleva, ktorá svojou štruktúrou trochu pripomína syr a chutí veľkolepo.

TIP: Milovníkov kešu možno bude zaujímať, že v našom e-shope si môžu kúpiť hotové kešu maslo v 300g balení. Keďže ho vyhľadáva čoraz viac labužníkov, je možné, že sa v našom portfóliu objaví aj 1 kg kešu masla.

Základ mrkvovej torty bez cukru

Spodnú časť torty tvoria najmä zmiešané vlašské orechy a datle. Ak nemáte k dispozícii datle medjool, môžete ich nahradiť datľovou pastou. Na zvýraznenie chuti torty pridajte do zmesi nastrúhanú mrkvu, vanilkový extrakt a korenie.

Ingrediencie na recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru
Pripravené suroviny

Po rozmixovaní a zmiešaní všetkých ingrediencií prelejte zmes do väčšej misy a postupne primiešavajte mandľovú múku, kým nevznikne hmota tortovej konzistencie. Mandľová múka dodá torte sladšie tóny a veľa vlákniny.

Pripravenú formu vyložte hotovým cestom a zalejte ho pripraveným krémom. Tortu vložte do mrazničky aspoň na jednu hodinu a nechajte ju stuhnúť.

Čím ozdobiť zdravú mrkvovú tortu?

Mrkvová torta sa pripravuje z mrkvy, preto je dobré dať na ňu prúžok mrkvy alebo lístky obľúbenej bylinky či vlašské orechy. Na torte vyzerajú skvele aj datle alebo hrozienka. V podstate všetko, z čoho je koláč vyrobený, sa dá použiť na ozdobu. 🙂

Na čo si dať pozor pri výrobe mrkvovej torty bez cukru?

Ak chcete dosiahnuť naozaj úžasný vegánsky krém, odporúčame nechať kešu orechy dostatočne dlho namočené. Ak to neurobíte a nemáte veľmi výkonný mixér, kešu krém nemusí byť dostatočne jemný.

Tí z vás, ktorí sú zvyknutí na zdravé dezerty, by sa nemali báť pridať trochu viac javorového sirupu, ak je to potrebné. Nezabudnite teda ochutnať a v prípade potreby osladiť krém a cesto javorovým sirupom.

Čo ďalšie je možné vyrobiť z mrkvy?

Ak máte radi recepty z mrkvy, pripravte si aj naše mrkvové muffiny. Sú zdravé, chutné a veľmi jednoduché na prípravu. Z mrkvy môžete pripraviť aj úžasného mrkvového baránka na Veľkú noc. Hľadáte niečo slané s mrkvou? Vyskúšajte túto úžasnú mrkvovú nátierku.

Jednoduché mrkvové mufiny
Jednoduché mrkvové mufiny

Aké ďalšie raw recepty skúsiť?

Ak vás zaujali nepečené recepty, vyskúšajte napríklad nepečenú čokoládovú tortu alebo raw guľky. Veľmi obľúbená je aj nepečená pistáciová torta alebo jahodová torta.

Mrkvový dort na modro zeleném talířku

Recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru

Hľadáte zdravšiu alternatívu klasickej mrkvovej torty? Tento vegánsky carrot cake je dokonalým dezertom na akúkoľvek udalosť, je sýty a chutný zároveň. Navyše je nepečený a je zdravší ako všetky klasické torty. Veď v ňom nie je ani cukor!
4.84 z 18 hlasů
Čas prípravy 40 minút
Celkový čas 40 minút
Chod Dessert
Kuchyňa zdravá výživa
Porcie 1 torta

Ingrediencie
  

Krém

  • 1 a 1/4 hrnčeka naturálnych kešu
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka z plechovky
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • 3 lyžice javorového extraktu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Dort

  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • 2 hrnčeky datlí medjool alebo 1 hrnček datľovej pasty
  • 2,5 hrnčeka vlašských orechov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 štipka soli
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 3/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 štipka muškátového oriešku
  • 0,5 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/4 hrnčeka hrozienok

Inštrukcie
 

Postup výroby krému

  • Kešu oriešky najprv namočte na 30 až 60 minút do vody.
  • Potom orechy rozmixujte v mixéri s kokosovým mliekom, citrónovou šťavou, javorovým a vanilkovým extraktom.

Základ torty

  • Vlašské orechy zmiešajte s datľami (alebo datľovou pastou) a zmes prelejte do väčšej misy.
  • Pridajte nastrúhanú mrkvu, vanilkový extrakt, soľ, mletú škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok, hrozienka a vmiešajte mandľovú múku, kým nevznikne hmota tortovej konzistencie.

Dokončenie torty

  • Hotovým cestom vyložte tortovú formu a navrch rozotrite pripravený krém. Dajte do mrazničky aspoň na hodinu stuhnúť.
  • Pred podávaním ozdobte každý kúsok stočeným plátkom mrkvy a vlašským orechom.
Kľúčové slovo carrot cake, raw
Vyskúšali ste tento recept?Let us know how it was!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




17 Shares
Share
Tweet
Share
Pin17